اصفهان- ایرنا- نخستین مزرعه نمونه تولید و تكثیر فناورانه نژادهای بز شیری در كشور در پژوهشكده زیست فناوری پژوهشگاه رویان در اصفهان راه اندازی شد.

رئیس پژوهشكده زیست فناوری پژوهشگاه رویان در اصفهان روز سه شنبه به ایرنا گفت: اكنون 25 بز شیرده شبیه سازی شده از نژاد 'سانن' با شیردهی سه تا هفت كیلوگرم در روز در این مزرعه نگهداری می شود.

محمدحسین نصر اصفهانی با بیان اینكه ایجاد و راه اندازی این پروژه امسال و به مدت شش ماه طول كشید، افزود: در این پروژه ابتدا در یك مدل آزمایشی، جنین های اصیل بز سانن كه با استفاده از مجموعه ای از روش های بلوغ و لقاح آزمایشگاهی، شبیه سازی و انجماد جنین تولید شدند به رحم بزهای بومی تلقیح شد.

وی ادامه داد: این كار منجر به كسب 50 درصد آبستنی و بیش از 40 درصد تولد زنده بزغاله های سانن اصیل شد.

این پژوهشگر تاكید كرد: این میزان موفقیت حاصل از فناوری های تولید مثلی، بسیار بالاتر از نتایج پروژه های مشابه در سایر مراكز تحقیقاتی دنیاست كه نشانگر توانمندی های فناوری های تولید مثل در كشور و نوید بخش افقی نو در تلفیق فناوری و صنعت دامپروری در كشور است.

نصر اصفهانی درباره علل انتخاب گونه بز شیری برای این مرحله گفت: با توجه به نقش و اهمیت شیر در ارتقاء سلامت جامعه، سرانه مصرف شیر یكی از شاخصه های مهم ارزیابی سلامت جوامع بشمار می آید و در كشور ما سرانه این مصرف كمتر از میانگین كشورهای پیشرفته است.

رئیس پژوهشكده زیست فناوری اصفهان گفت: این موضوع لزوم توجه بیشتر به ظرفیت های نژادهای پر بازده جایگزین را بیش از پیش پر رنگ كرده است.

وی به ظرفیت بسیار خوب بزهای شیری از توان تولید شیر و ظرفیت تولید مثل اشاره و اضافه كرد: شیر بزهای سانن شباهت زیاد به شیر انسان دارد و بدلیل پایین بودن میزان چربی، مصرف این شیر برای همه اقشار جامعه بسیار مفید است.

نصر اصفهانی اظهار كرد: با توجه به همه این دلایل، پژوهشكده زیست فناوری پژوهشگاه رویان در یك مدل آزمایشی و با هدف تبیین توانمندی های فناوری تولید مثل در صنعت دامپروری كشور اقدام به تولید و تكثیر انبوه بز با بهره گیری از فناوری های نوین تولید مثلی كرد.

وی با بیان اینكه بز سانن یك نژاد خالص اروپایی است كه تكثیر و تولید انبوه آن بدلیل خلوص بالای ژنتیكی مشكلات خاص دارد، افزود: تجربه ما در تولید آزمایشی انبوه بز سانن نشان داد كه فناوری های تولید مثل از قابلیت بالایی برای خدمت رسانی به صنعت دامپروری حتی درباره نژادهای خاص برخوردار است.

این پژوهشگر، نژادهای بومی بز در كشورمان را 'نجدی' و نژادهای بومی گاو را 'سیستانی' و 'سرابی سیستانی' عنوان و تصریح كرد: این دام ها بدلیل سازگاری كامل با زیستگاه ایران نقش مهم در ارتقاء اقتصاد خانواده های سنتی دارد.

وی تاكید كرد: تصمیم گیری در زمینه تكثیر انبوه این دام های پر ارزش نیازمند نظرات كارشناسی مراجع مربوط مانند جهاد كشاورزی و موسسه اصلاح نژاد دام كشور برای انتخاب نژادهای بومی مناسب برای انجام این پروژه در ابعاد ملی است.

پژوهشگاه رویان از سال 1370 بنیانگذاری شده و تولید حیوانات شبیه سازی از جمله نخستین گوسفند شبیه سازی شده خاورمیانه از افتخارات آن است.

ت/7148/ 607/686