تهران - ایرنا - محمد جواد ظریف در نشست بنیاد سعدی از ' قدرت فرهنگ' گفت و این كه آمریكا از یك سو برای فراگیری زبان كشورهای مورد تهاجم و از سوی دیگر برای تهیه فیلم هایی با توهم قدرتمند بودن واشنگتن هزینه می كند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران زبان فارسی را ابزار قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی در دنیا خواند و گفت: اگر قدرت به معنای افزایش نفوذ باشد آن وقت می توان فهمید كه چرا ارتش آمریكا تا این حد برای آموزش زبان و فرهنگ كشورهای مورد تهاجم هزینه می كند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «محمد جواد ظریف» در سخنرانی امروز (چهارشنبه) خود در محل بنیاد سعدی افزود: وی اظهار داشت: روزی تعداد ارابه های جنگی نشانگر قدرت یك كشور بود اما در دنیای كنونی علاوه بر ابزارهای دفاعی و نظامی ابزارهای دیگر در پیشبرد اهداف ملی كارایی بیشتری پیدا كرده اند.

وی گفت: یكی از مبانی قدرت ما فرهنگ است. ریشه‌یابی این فرهنگ می‌تواند علقه‌های فرهنگی و تاریخی مشترك ما با كشورهای آسیای میانه،‌ هند، شمال و شرق آفریقا را احیا كند و ما با مردم این كشورها نه تنها به لحاظ دینی بلكه از لحاظ نفوذ زبان فارسی علایق مشترك داریم.

ظریف گفت: اگر قدرت را در مفهوم كلاسیك آن كاهش آسیب پذیری و افزایش نفوذ معنا كنیم آن وقت می فهمیم چرا برخی كشورها و قدرت ها دنبال تسخیر قلب ها و مغزها هستند و چرا ارتش آمریكا تا این حد برای آموزش فرهنگ و زبان كشورهای مورد تهاجم هزینه می كند.

وزیر امورخارجه گفت: آمریكایی ها چون هنوز در توهم جهان تك قطبی بعد از فروپاشی اتحاد شوروی به سر می برند همچنان هزینه های نظامی می كنند. هزینه ای كه آمریكا برای كار نظامی می كند معادل همه كشورهای دیگر دنیا است به این معنا كه آمریكا از 10 كشوری كه در رتبه های بعدی قرار دارند بیشتر هزینه می كند . با این حال همین كشور كه این میزان برای ابزار و ادوات نظامی هزینه می كند امروز برای آنچه كه به آن تسخیر قلب ها و مغزها می گوید هزینه فراوانی می كند.

وی افزود: شاید جالب باشد بدانید كه پنتاگون دو دفتر ویژه در هالیوود دارد تا بتواند از این ابزار برای جا انداختن قدرت آمریكا یعنی غیرقابل مقابله بودن قدرت آمریكا استفاده كند و این توهم را ایجاد كند كه در دنیا كسی نمی تواند در مقابل قدرت آمریكا ایستادگی كند.

ظریف افزود: با توجه به این كه ما یك كشور و یك دولت مبتنی بر فرهنگی غنی، با سابقه و ریشه دار هستیم یكی از مهم ترین مبانی قدرت ما همین فرهنگ است، همین امكاناتی است كه با ریشه یابی فرهنگ خودمان می توانیم در اعماق كشورهای دیگر از هند گرفته تا آسیای میانه، كشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا یك علقه عمیق تاریخی ایجاد كنیم و حلقه وصل این علقه تاریخی علاوه بر اسلام و مفاهیم دینی ما زبان فارسی است.

وزیر امور خارجه تاكید كرد: این اهمیت ویژه زبان فارسی را نه فقط از بعد فرهنگی بلكه به عنوان یك اهرم و ابزار افزایش قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی در سطح جهانی نشان می دهد ونباید هیچ وقت این توانمندی ها را فراموش كنیم؛ این كه ادبیات ایرانی، اشعار مولانا، سعدی و حافظ برای بیشتر افراد در جهان قابل فهم باشد ؛ مولانا را با خواندن بهترین ترجمه انگلیسی هم نمی توان فهمید.

وی افزود: هیچ كس سعدی و حافظ را از بهترین ترجمه های نیكلسون و آربری هم متوجه نمی شود. فهم آن ابعاد ویژه مولانا و سعدی و حافظ و دیگر بزرگان واقعا تنها با تسلط به زبان فارسی ممكن است.

وزیرخارجه افزود: مدتی از توجه به آموزش زبان فارسی غفلت شده بود من خوشحالم كه دكتر حدادعادل و بنیاد سعدی این وظیفه مهم و راهبردی و مقدس را برعهده گرفتند و با جدیت و توانمندی از زبان فارسی پاسداری می كنند ما هم به عنوان وزارت خارجه كه مسوولیت پیشبرد اهداف كلی جهات نظام را داریم آماده تسهیل گسترش فرهنگ زبان فارسی هستیم.

وی افزود: وزارت خارجه خارج از ایران فقط نماینده یك دستگاه نیست، نماینده دولت هم نیست نماینده كل نظام است و رهبر معظم انقلاب فرمودند بخشی از كار دولت در داخل و بخشی در خارج است و وزارت خارجه نصف كار دولت كه خارجی است را عهده دار است.

ظریف گفت: ما آماده تسهیل آموزش زبان فارسی در خارج از كشور هستیم و البته نمی توانیم متصدی باشیم چرا كه حتما در حوزه های عمیق ادبی، فرهنگی و آموزش زبان فارسی كسانی كه تخصص و سابقه و تجربه این كار را دارند از ما شایسته تر هستند اما ما حاضریم فعالیت آنها را تسهیل كنیم.

وزیرخارجه ادامه داد: عقب ماندگی، خلاها و ضعف ها در حوزه ترویج زبان فارسی را باید جبران كنیم. كرسی های از دست رفته زبان فارسی را باید احیا كنیم، باید در جهان برای یادگیری زبان فارسی انگیزه ایجاد شود.

ظریف قدرت معنایی جمهوری اسلامی را ناشی از فرهنگ و دیدگاه های اعتقادی، سیاسی، مبانی انقلاب اسلامی و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی دانست و گفت: بنیاد سعدی طلایه دار تلاش در حوزه افزایش اقتدار جمهوری اسلامی در حوزه قدرت معنایی است.

وزیر امورخارجه میلاد پیامبر اكرم(ص)، هفته وحدت و سالروز میلاد امام صادق (ع) را تبریك گفت و افزود: امروز در دنیا مبانی قدرت و روش های كسب قدرت متعدد و متكثر شده است.

سیام**9191**9132** **1553د . الف