به گزارش ايرنا، « رسول زرگرپور» روز شنبه در نشست بين المللي تخصصي « پايداري زاينده رود از زردكوه تا تالاب گاوخوني » در اصفهان، افزود: نبود تعادل ميان منابع آب و مصرف در كل حوضه آبريز زاينده رود، مشكلات را چند برابر كرده است.
وي دلايل ناپايداري جريان آب در رودخانه را بارگذاري خارج از ظرفيت، خشكسالي هاي طولاني، تغيير اقليم و حركت حوضه به سمت خشكي اعلام كرد.
استاندار اصفهان با بيان اينكه زاينده رود، زماني اصلي ترين رودخانه دائمي فلات مركزي ايران بود و اكنون به رودخانه اي فصلي تبديل شده، گفت: منشا اين وضع، مديريت بر اين حوضه آبريز بوده است.
وي به برگزاري همايش پايداري آب در زاينده رود كه 20 ماه قبل در اصفهان برگزار شد، اشاره كرد و افزود: در پايان اين همايش، 20 راهكار اصلي، واقعي و معقول ارائه شد و امروز شاهد برگزاري دومين مورد از اين سلسله نشست ها هستيم.
زرگرپور با اشاره به اينكه تلاش براي نجات زاينده رود از 18 ماه قبل در دستور كار مديريت كنوني استان اصفهان قرار گرفته است، اظهار كرد: طرح 9 ماده اي احياي حوضه آبريز زاينده رود براساس تجربيات و يافته هاي موجود، تدوين و توسط بالاترين مرجع آب كشور يعني شوراي عالي آب تصويب شد.
وي با اشاره به جزييات اين طرح؛ آن را شامل سه موضوع اصلي منابع، مصارف و حقابه ها عنوان كرد.
استاندار اصفهان درباره موضوع منابع آب در طرح ياد شده گفت: اين موضوع شامل دو مرحله است كه در مرحله اول بدنبال تثبيت وضع موجود منابع هستيم.
وي با اشاره به توقف بارگذاريها در حوضه آبريز زاينده رود از يك سال گذشته تاكنون، تصريح كرد: 10 هزار هكتار طرح هاي توسعه اي با نياز 150 ميليون مترمكعب برداشت جديد، در اين حوضه وجود دارد كه متوقف شده است.
زرگرپور مرحله دوم را شامل توسعه منابع موجود از انتقال حوضه به حوضه عنوان كرد و گفت: در اين راستا يك طرح نهايي شده و ديگري در دست بررسي است.
وي اظهار اميدواري كرد با اجراي اين طرح ها از برداشت مازاد جلوگيري و طرح هاي توسعه جديد اجرايي و 450 ميليون متر مكعب آب استحصال شود.
استاندار اصفهان به موضوع مصارف در طرح ياد شده اشاره كرد و گفت: هدف ما، مصرف بهينه در آب مورد نياز براي شرب، صنعت و كشاورزي است.
وي با بيان اينكه اين موضوع نيز شامل دو مرحله است، اضافه كرد: مرحله اول تثبيت مصارف و مرحله دوم، كاهش مصارف از طريق بهينه سازي آن است.
زرگرپور اظهار اميدواري كرد كه با اجراي اين اقدامات 250 ميليون متر مكعب آب نيز صرفه جويي شود.
وي با اشاره به اهميت تعيين تكليف حقوق استفاده كنندگان زاينده رود در ساليان گذشته و پيگيري مسائل اجتماعي مرتبط با آن، استقرار مديريت به هم پيوسته منابع آب را بستر اصلي اجراي آن دانست.
استاندار اصفهان زمان اجراي طرح 9 ماده اي احياي حوضه آبريز زاينده رود را سه تا پنج سال اعلام كرد و گفت: تاكنون 40 درصد اين طرح اجرايي شده و پنج ماده از 9 ماده آن درحال اجراست.
وي اهميت مسائل اجتماعي، سياسي و امنيتي مرتبط با زاينده رود را از مسائل مهندسي و مديريتي آن مهمتر خواند و افزود: اگر نتوانيم بر اين مسائل غلبه كنيم، در اين طرح موفق نخواهيم بود.
استاندار اصفهان با اشاره به اينكه طرح 9 ماده اي، پيشنهاد مديريت اين استان به شوراي عالي آب بوده است، افزود: اين موضوعات اولين بار در كشور مطرح شد و اكنون به عنوان الگوي موفق در حال پياده سازي در ساير حوضه هاي آبريز از جمله « كرخه » و « قزل اوزن » است.
وي از اساتيد و دانشمندان حاضر در اين نشست بين المللي خواست تا كاستي هاي طرح احياي زاينده رود را شناسايي و براي اجراي بهتر آن راهكار ارائه كنند.
«طرح 9 ماده اي احياي حوضه آبريز زاينده رود به اين شرح است:
بند نخست: وزارت نيرو مكلف است نسبت به تاسيس واحد مديريت يكپارچه حوضه آبريز زاينده رود اقدام كند.
بند دوم: تشكيل شوراي هماهنگي حوضه آبريز زاينده رود با حضور استانداران اصفهان، چهارمحال وبختياري و يزد و معاونين وزراي نيرو، جهاد كشاورزي، صنعت معدن و تجارت و نمايندگان اصناف كشاورزي ؛ وزارت نيرو مكلف شده درمدت ۳ ماه نسبت به تشكيل اين شورا اقدام كند.
بندسوم: تعيين ميزان حقابه ها، سهم آبه ها و صاحبان حق اشتراك و حقابه زيست محيطي رودخانه زاينده رود و تالاب گاوخوني توسط وزارت نيرو.
بند چهارم: ممنوعيت بارگذاري جديد بر منابع آب زاينده رود تا پيش از تعيين تكليف در اين حوضه .
بند پنجم: ساماندهي برداشت آب در استان هاي اصفهان، يزد و چهارمحال وبختياري و جلوگيري از برداشت هاي غيرمجاز.
بند ششم: فراهم كردن تسهيلات لازم براي تغيير شيوه هاي آبياري توسط وزارت جهادكشاورزي در منطقه .
بند هفتم: تأسيس صندوق تأمين خسارت خشكسالي در حوضه آبريز زاينده رود، براساس اين بند مصرف كنندگان بخش صنعت كه در زمان خشكسالي بدون كاهش سهم خود آب دريافت مي كنند بايد خسارات كمبود آب ساير مصرف كنندگان حوضه را پرداخت كنند.
بند هشتم: انجام مطالعات تونل آبرساني به اصفهان با عنوان طرح گلاب (انتقال آب) توسط وزارت نيرو.
بند نهم: وزارت نيرو بايد درباره طرح انتقال آب بهشت آباد كه صرفاً به منظور تأمين آب شرب طراحي شده است ، بررسي هاي دقيق را انجام داده و ضمن ارزيابي زيست محيطي ، طرح را به اجرا در آورد.»
نخستين همايش بين المللي و تخصصي « پايداري زاينده رود از زردكوه بختياري تا تالاب گاوخوني» روز شنبه در مجتمع ارديبهشت اصفهان با حضور شخصيتهاي علمي و متخصصان داخلي و خارجي آغاز به كار كرد.
در اين نشست بين المللي، متخصصان و چهره هاي بين المللي از مراكز علمي و دانشگاههاي انگليس، ايتاليا، آمريكا و كانادا به همراه كارشناسان داخلي، در مدت دو روز راهكارهاي علمي و عملي براي احياي زاينده رود به عنوان يكي از عرصه هاي طبيعي و تمدن ساز را مورد بحث و بررسي قرار مي دهند.
پ/ 7148/ 607/ 684
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۰
اصفهان - ايرنا - استاندار اصفهان گفت: نبود مديريت به هم پيوسته منابع آب، مشكل اصلي زاينده رود است و اگر به اين موضوع بي توجهي شود، زاينده رود بطور دائم خشك خواهد شد.