تهران - ایرنا – معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: از دولت انتظار داریم به ما كمك كند تا حداقل زیرساخت‌های لازم در حوزه تحقیقات و فناوری علوم پزشكی را به منظور توسعه و ارتقا كشور فراهم كنیم.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا دكتر رضا ملك‌زاده روز دوشنبه در بیستمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشكی رازی اظهار كرد: سرمایه‌گذاری در حوزه تحقیقات و فناوری بسیار مهم است و برای اینكه از حالت فعلی به یك كشور توسعه یافته تبدیل شویم باید به این بخش توجه بیشتری كنیم.

وی افزود: سالانه 320 میلیارد دلار تنها در كشورهای توسعه یافته در بخش تحقیقات سرمایه‌گذاری می‌شود؛ در آمریكا سالانه 130 میلیارد دلار هزینه می‌شود كه از این میزان تنها 30 میلیارد دلار آن از بخش دولتی و 100 میلیارد دلار آن را بخش خصوصی تامین می‌كند.

ملك‌زاده اظهار كرد: با جلساتی كه با مسئولین مربوطه داشتیم تلاش كردیم بودجه تحقیقاتی دانشگاه‌ها را افزایش دهیم اما تا فقط حدودی موفق بوده‌ایم. دولت محدودیت‌هایی دارد كه قابل درك است. بنابراین باید به سمت مراكز خصوصی حركت كنیم.

ملك‌زاده ادامه داد: آن چیزی كه فراتر از بودجه است فراهم كردن زیرساخت‌های لازم برای رشد استعدادهای داخل كشور است؛ در صورتی كه زیرساخت‌های لازم برای رشد آنها فراهم نباشد آنها به كشورهای دیگر می‌روند.

وی افزود: ما باید محیطی با ثبات از نظر سیاسی و اقتصادی در كشور فراهم كنیم تا بتوانیم نخبه‌های خود را حفظ كنیم. همچنین باید محیطی فراهم باشد تا آنها برای ادامه كار در كشور تشویق شوند. مقررات باید به گونه‌ای باشد كه دانشمندان حس كنند به نظرات آنان اهمیت داده می‌شود.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به ناچیز بودن سرمایه‌گذاری بخش خصوصی درحوزه تحقیقات اشاره كرد و گفت:90 درصد بودجه تحقیقات در كشور ما دولتی است و كل بودجه پژوهشی كه وزارت بهداشت در سال 2014 اختصاص داد 85 میلیون دلار بوده است.

ملك‌زده توضیح داد: ساختارهای اداری و مالی هنوز روان نیست؛ محققان می‌توانند به راحتی در خارج از كشور پتنت كنند اما در ایران برای انجام این كار نیاز به بودجه زیادی دارند.

ملك‌زاده گفت: در شرایطی كه بودجه دولت محدود است باید به سمت صنایع دارویی و پزشكی برویم و برای آنها تحقیق كنیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بر اهمیت تربیت دانشمندان تاكید كرد و گفت: در حوزه تحقیقات مهم‌ترین عامل نیروی انسانی است و ما باید برای تربیت دانشمندان برنامه‌ای داشته باشیم؛ باید از نخبگان خود حمایت كنیم تا دانشمندان آینده كشور باشند.

ملك‌زاده همچین به استفاده از نخبگان ایرانی خارج از كشور اشاره كرد و گفت: آنها سرمایه‌های كشور و صاحب تجربیات علمی فراوانی هستند كه می‌توانیم از دانش آنها برای پیشرفت كشور استفاده كنیم.

وی افزود: تا كنون 150 نفر از این افراد شناسایی شدند و تلاش شده است آنها به مراكز تحقیقاتی داخل كشور ارتباط داده شوند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مورد برگزیدگان این جشنواره گفت: از تعداد 676 نفر شركت كننده در بیستمین دوره جشنواره رازی، 24 نفر شامل هفت استاد دانشگاه، سه دانشیار، هفت استادیار و هفت نفر غیرهیات علمی دانشگاه در شش گروه علوم پایه، علوم بالینی، علوم بهداشتی و سلامت، علوم دارویی، دندانپزشكی و ابداعات و اختراعات پذیرفته شده اند.

ملك زاده افزود: در گروه علوم پایه از تعداد 124 شركت كننده پنج نفر، در گروه علوم بالینی از تعداد 149 شركت كننده هفت نفر، در گروه علوم بهداشتی و سلامت از تعداد 148 شركت كننده پنج نفر، در گروه علوم دارویی از تعداد 93 شركت كننده چهار نفر، در گروه دندانپزشكی از تعداد 23 شركت كننده 2 نفر و در گروه ابداعات و اختراعات از تعداد 83 شركت كننده یك نفر برگزیده شده اند.

وی ادامه داد: برگزیدگان این دوره 19 مرد و پنج زن بوده اند كه انتظار داریم با توجه به تعداد بیشتر زنان دانشجو در دانشگاه ها نسبت به مردان، در دوره های بعدی تعداد محققان برگزیده زن این جشنواره افزایش یابد.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مورد دانشگاه های برگزیده نیز اظهار كرد: دانشگاه علوم پزشكی تهران از بین دانشگاه های تیپ یك، دانشگاه علوم پزشكی بقیه الله از بین دانشگاه های تیپ دو و دانشگاه شهركرد از بین دانشگاه های تیپ سه دانشگاه های برگزیده این جشنواره هستند.

ملك زاده افزود: دانشگاه علوم پزشكی تبریز با كسب پنج جایزه، دانشگاه های علوم پزشكی مشهد و تهران با كسب 3 جایزه، دانشگاه های علوم پزشكی شهید بهشتی، شیراز و جهاد دانشگاهی هر كدام با كسب 2 جایزه، دانشگاه های علوم پزشكی اصفهان، كرمان، كرمانشاه و البرز هر كدام با كسب یك جایزه، دارای بیشترین تعداد جوایز این دوره از این جشنواره هستند.

وی با بیان اینكه 6 مركز تحقیقاتی پژوهشی در این دوره برگزیده شده اند، توضیح داد: چهار مورد از این مراكز از دانشگاه تهران، یك مورد از دانشگاه تبریز و یك مورد از دانشگاه اصفهان بوده است.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: 576 مركز تحقیقات پزشكی و 29 پژوهشكده پزشكی در كشور وجود دارد و تعداد 37 هزار دانشجو در مقاطع كارشناسی ارشد، دستیاری تخصصی و فوق تخصصی و PHD مشغول تحصیل هستند.

ملك زاده افزود: 70 هزار پزشك عمومی و 45 هزار پزشك متخصص در كشور مشغول ارایه خدمات هستند.

وی خاطر نشان كرد: 40 درصد از تولیدات علمی در تمام رشته ها مربوط به رشته های پزشكی و علوم وابسته است و 25 درصد مقالات با استناد و با كیفیت ایران در سطح جهان مربوط به رشته های پزشكی است.

بیستمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشكی رازی با حضور وزیر بهداشت، محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور و جمعی از محققان كشور در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

علمی (3) ** 1834 ** د . ت**1599