به گزارش خبرنگارايرنا، درسالهاي اخير بهره گيري از شيوه هاي نوين در مراحل مختلف كشاورزي، زمينه بهره وري توليد بيشتر محصولات را در اين بخش حياتي به دنبال داشته است.
هر چند با اقدامات صورت گرفته تا حد زيادي بيماري ها و آفات محصولات كشاورزي كنترل شده است ، اما استفاده بي رويه از سموم و آفت كش هاي شيميايي و باقي ماندن اين سموم بر محصولات كشاورزي به مدت طولاني به مخاطره اي براي شيوع بسياري از بيماري هاي سرطاني در جامعه تبديل شده است.
استفاده از اين سموم درحالي صورت مي گيرد كه خطرناك بودن استفاده بيش از حد مجاز اين سموم بارها از سوي مسوولان و كارشناسان بخش كشاورزي اعلام شده است.
استان كهگيلويه و بويراحمد كه با توليد سالانه بيش از 250 هزار تن ميوه و بيش از 50 هزار تن انواع محصول گلخانه اي جزو استانهاي صاحب نام در بخش كشاورزي است واينك تولبيد محصولات ارگانيگ دراين استان بيش ازپيش موردتوجه برنامه ريزان واقع شده اشت.
براي باغداران كهگيلويه و بويراحمدي كه با حمايت هاي سازمان جهاد كشاورزي توانسته اند در توليد 10 نوع محصول با كيفيت رتبه تك رقمي كسب كنند، اينك توليد محصولات ارگانيگ فرصتي براي رهايي از مشكل تامين سموم گران قيمت و مضر و از طرفي توليد محصول سالم است.
رئيس اداره حفظ نباتات گياهي جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد در اين خصوص گفت: در سالهاي اخير بيش از 120 هكتار سيب ارگانيك در منطقه بيدكفته كاكان كاشته شده است.
شهرام عسكري افزود: در اين طرح براي كنترل كرم سيب و آفات موجود در باغات از زنبور تريكوگراما و سم بيولوژيك Bt به جاي سموم زيانبار شيميايي استفاده كرديم كه موفق به توليد سه هزار و 500 تن سيب ارگانيك براي اولين بار با اين ميزان انبوه در كشور شديم.
وي بيان كرد: محصولات ارگانيك محصولاتي هستند كه تنوع زيستي در مسير توليدشان به خصوص در خاك رعايت ميشود و تلاش در استفاده نكردن از كود و سموم شيميايي كه باعث تخريب محيط زيست و ايجاد آلودگي ميشوند، جزو اهداف توليد اين محصولات است.
عسكري اظهار كرد: حفظ توليد و توسعه محصولات سالم و ارگانيك با توجه به كيفيت مطلوب محصولات از جمله اهداف اين بخش از جهاد كشاورزي بوده كه تا كنون به دستاوردهاي بزرگي دست يافته است.
وي عنوان كرد: هر چند در ابتداي كار با مشكلاتي مواجه بوديم و براي كشاورزان سخت بود به جاي سم از روشهاي بيولوژيك براي كنترل آفات و بيماريها استفاده كنند،اما با برنامهريزي و تقسيمبندي اصولي اراضي در هر منطقه با توجه به شرايط مساعد محيطي اين طرح مهم كاربردي عملياتي شد.
وي ادامه داد: براي ارزيابي عملكرد اين طرح از 18 باغ مركبات، چهار باغ سيب، هفت نمونه صيفي و سبزي و يك باغ انگور در شهرستانهاي باشت، گچساران، بويراحمد و دنا نمونهبرداري صورت گرفت و با آزمايش هاي صورت گرفته در استان فارس همه نمونههاي انتقال داده شده به اين آزمايشگاهها مثبت و به كشاورزان گواهي سلامت محصول داده شد.
يك باغدار منطقه بيدكفته كاكان مي گويد: توليد محصول ارگانيك علاوه بر كيفيت بالا، هزينه ي كمتري نسبت به روش استفاده از سموم شيمايي دارد.
علي ستوده افزود: در سالهاي اخير مشتريان محصول سيب ارگانيك كاكان در بازار تهران بيش از دو برابر شده است.
وي گفت: كارشناسان جهاد كشاورزي علاوه بر آموزش هاي لازم خود نيز به صورت مجاني اقدام به تكثير زنبور تريكوگراما در درختان اين منطقه كرده اند.
اين درحالي است كه به علت تحريم ها در سالهاي اخير و افزايش چند براي قيمت سم برخي از كشاورزان و باغداران، به دليل افزايش قيمت سموم مجاز و براي رسيدن به سود بيشتر، از سموم شيميايي غير استاندارد چيني استفاده ميكنند .
رييس سازمان جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد در خصوص استفاده كشاورزان اين استان از اين سموم گفت:در دو سال اخير استفاده از برخي سموم با «كارنس» ( دوره باقي ماندگي روي محصول ) را براي سبزي ها و صيفي ها ممنوع كردهايم.
جعفر گوهرگاني افزود: براي نمونه قارچ كش « بنوميل » وحشرهكش آندوسولفان به دليل اينكه مدت زيادي روي محصول باقي ميمانند ، در سبزي كاري و صيفي كاري كه تازه خوري ميشوند ، ممنوع شده است .
وي بيان كرد: اكنون گردو ، بادام ديم ، جو آبي و ديم توليد شده در استان ، كمترين ميزان استفاده از سموم را دارند و به همين دليل موفق به دريافت گواهي محصولات سالم شده اند .
گوهر گاني اظهار كرد: مبارزه با شپشك مركبات با استفاده از كفشدوزك كريپتولموس در مساحت 700 هكتار ، مبارزه با كرم سيب و كرم گلوگاه انار در مساحت 3 50 هكتار و استفاده از زنبور ترايكوگاما و كنترل آفت هليوتيس با استفاده از زنبور براكون از كارهاي انجام شده در اين استان است.
وي عنوان كرد: در سال گذشته پنج سايت مدرسه در مزرعه در شهرستان هاي دنا براي محصول انگور ، بوير احمد براي محصول سيب ، گچساران براي گندم ، كهگيلويه و بهمئي براي مركبات برگزار و به 240نفر آموزش داده شد .
مديركل استاندارد و تحقيقات صنعتي كهگيلويه و بويراحمد هم گفت: در دويسال اخير بيش از 57 فقره پروانه استاندارد تشويقي براي باغات استان كهگيلويه و بويراحمد صادر شد.
مهدي متقيان افزود: ميزان حد مجاز يا باقيمانده سموم آفتكشها، از باغهاي استان كهگيلويه و بويراحمد نمونهبرداري انجام شده و نمونهها در آزمايشگاههاي كشور مورد آزمايش قرار گرفته كه با توجه به استاندارد بودن ميزان كم در نمونهها، پروانه استاندارد تشويقي براي اين باغات صادر شده است.
وي ادامه داد: پرونده 64 باغ سيب در كهگيلويه و بويراحمد در حال بررسي است و در آينده نزديك اقدامات لازم در جهت صدور پروانه استاندارد آنها انجام خواهد گرفت.
مدير حفظ نباتات جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد گفت: فروشگاه هاي غير مجاز سموم كشاورزي اين استان پلمپ مي شوند.
شهرام عسكري اظهار كرد:بيش از 50 مركز عرضه كود و سم در كهگيلويه و بويراحمد وجود دارد كه بيش 20 فروشگاه پروانه فعاليت صلاحيت فني ندارند.
وي بيان كرد: با هماهنگي استاندار تيمي متشكل از سازمان صنعت، معدن و تجارت، تعزيرات حكومتي، دانشگاه علوم پزشكي و جهاد كشاورزي براي بررسي وضعيت فروشگاههاي غير مجاز و پلمپ آنها تشكيل شده است.
كهيگويه وبويراحمد داراي بيش از 40 هزار هكتار باغ است و سالانه بخش زيادي از ميوه مورد نياز استانهاي مجاور و تهران را تامين مي كند.
7529/671
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۲
ياسوج -ايرنا- استفاده بي رويه از سموم كشاورزي و به تبع آن توليد محصولاتي كه سلامت مردم را با خطر جدي مواجه مي كرد موجب گرايش كشاورزان كهگيلويه و بويراحمدي به توليد محصولات كشاورزي ارگانيك شد.