مهاباد - ايرنا - دست اندركاران صنعت قند و شكر در آذربايجان غربي معتقدند واردات بي رويه و انبارهاي مملو از شكر كارخانه هاي قند در استان، مشكلات زيادي را براي آنها به وجود آورده و موجبات نارضايتي و گلايه چغندركاران اين استان را فراهم كرده است.

آنان مي گويند: با وجود آنكه چغندركاران آذربايجان غربي چندين ماه است محصول خود را به كارخانه هاي قند استان تحويل داده اند ولي هنوز از پرداخت كامل مطالبات آنها خبري نيست.

هر چند كه عدم پرداخت به موقع مطالبات چغندركاران را كارخانه هاي قند منطقه، تاخير در تعيين قيمت شكر از سوي ستاد هدفمندسازي يارانه ها اعلام مي كنند ولي واقعيت اين است كه نبود خريدار براي شكرهاي دپو شده در انبارهاي مملو از شكر آنها از دلايل اصلي عدم توانايي پرداخت مطالبات چغندركاران به شمار مي رود.

رييس كارخانه قند پيرانشهر مي گويد: دير اعلام شدن قيمت مصوب شكر در سال جاري و واردات شكر خام موجب شده تا بازار شكر در حال حاضر اشباع شود و فروش شكر را براي كارخانه هاي قند با مشكلاتي مواجه سازد.

مسعود ذات عليان با بيان اينكه در حال حاضر 46 هزار و 500 تن شكر در انبار اين كارخانه وجود دارد افزود: هم اكنون بيشتر كارخانه هاي قند با مشكل فروش شكر مواجه هستند كه اين امر در پرداخت مطالبات چغندركاران تاثيرگذار است.

وي يادآوري كرد: با وجود اين مشكلات، اين كارخانه بيش از 35 ميليارد تومان از مجموع 87 ميليارد تومان مطالبات چغندركاران را پرداخت كرده است و بقيه مطالبات آنها نيز بتدريج پرداخت مي شود.

با وجود آنكه پرداخت تدريجي اين مطالبات آغاز شده ولي اين امر نيز قادر نخواهد بود مشكلات مالي عديده اي را كه كشاورزان با آن مواجه هستند جبران كند.

اين در حالي است كه شماري از كارخانه هاي قند اعلام كرده اند مطالبات چغندركاران را حاضرند به جاي پول نقد به صورت شكر با قيمت مصوب 2100 تومان پرداخت كنند كه اين امر نيز به دليل آنكه هم اكنون قيمت شكر در بازار 1800 تا 1900 تومان مي باشد موجب متضرر شدن كشاورزان مي شود.

مسئولان كارخانه هاي قند نقده، مياندوآب و پيرانشهر امسال برخلاف سال گذشته از پرداخت فوري مطالبات كشاورزان خودداري كرده و هر بار عدم فروش شكر توليد شده را دليل اين امر عنوان مي كنند.

آمارها نشان مي دهد كه اين سه كارخانه در مجموع بابت چغندرقند دريافت شده از چغندركاران بيش از 225 ميليارد تومان بايد به آنها پرداخت كنند كه مجموع پرداختي آنها تاكنون 115 ميليارد تومان مي باشد.

يك چغندركار پيرانشهري به خبرنگار ايرنا گفت: سه ماه است كه بيش از 100 تن چغندرقند تحويل كارخانه قند اين شهرستان داده است در حالي كه پس از مراجعات مكرر به آنجا تنها موفق به دريافت 60 ميليون ريال از مطالباتش شده است.

محمد كريم زاده افزود: در حالي كه سال گذشته كارخانه بلافاصله مطالبات وي و ديگر چغندركاران را پرداخت كرد ولي امسال معلوم نيست بقيه پولشان را اين كارخانه چه زماني به آنان پرداخت كند.

اما آنچه كه در اين ميان بيشتر از همه فعاليت در صنعت قند و شكر را به خطر انداخته است تداوم واردات شكر به كشور در طي چندين سال گذشته است كه از دغدغه ها و مشكلات اصلي دست اندركاران اين صنعت به شمار مي رود و بي توجهي مسوولان نسبت به آن همه ساله مشكلات عديده اي را براي توليدكنندگان و كشاورزان بوجود مي آورد.

در حال حاضر شكرهاي توليدي اين كارخانه ها در انبارها دپو شده و خريداري ندارد و چنانچه خريداري هم داشته باشد به قيمت 150 تا 200 تومان زير قيمت مصوب (2100 تومان) طالب آن هستند.

ابوالفضل ملازاده از چغندركاران مياندوآب نيز گفت: اين كارخانه قرار بود محصول چغندر آنها را آبان ماه تحويل بگيرد ولي متاسفانه با گذشته بيش از دو ماه از اين زمان هنوز محصول آنها را اين كارخانه دريافت نكرده است.

وي گفت: اين امر باعث شده است كه عيار چغندرقند تحويلي آنها به دليل بي توجهي مسوولان اين كارخانه پايين آمده و خسارت اين امر را نيز حاضر نيستند كه خود جبران كنند و بايد از جيب كشاورزان پرداخت شود.

ملازاده با بيان اينكه بخشي از محصول آنها را نيز كه كارخانه تحويل گرفته است حاضر به پرداخت وجه آن نيست افزود: نبود برنامه ريزي در مورد تحويل و نحوه پرداخت مطالبات چغندركاران و مراجعه مكرر به اين كارخانه آنها را خسته كرده است.

مدير جهاد كشاورزي مياندوآب نيز در اين زمينه گفت: متاسفانه كارخانه قند اين شهرستان به تعهدات خود عمل نكرده است و اين امر موجب سرگرداني كشاورزان اين منطقه شده و مشكلات زيادي را براي آنها بوجود آورده است.

علي ديانتي، تاخير در دريافت محصول چغندركاران، پايين محاسبه كردن عيار و افزايش عملكرد افت آن توسط كارخانه و تاخير در پرداخت مطالبات كشاورزان را از جمله مشكلات موجود در اين بخش عنوان كرد.

وي گفت: متاسفانه اين كارخانه با اولويت قرار دادن محصول دريافتي از سوي آزادكاران به جاي چغندركاران طرف پيمان موجب نارضايتي كشاورزان شده است.

رييس كارخانه قند مياندوآب نيز گفت: اين واحد توليدي داراي ظرفيت محدودي است كه بر اساس آن چغندرقند كشاورزان طرف قرارداد را دريافت مي كند و براي جلوگيري از هرگونه اجحافي در حق چغندركاران نماينده اي از سوي جهاد كشاورزي نيز در محل كارخانه حضور دارند كه ميزان عيار و افت آنها را محاسبه مي كند.

افشين قنبرپور افزود: از زمان آغاز بكار اين كارخانه تاكنون بيش از 260 هزار تن محصول چغندر كشاورزان طرف قرارداد دريافت شده و تنها 20 هزار تن آن باقي مانده است كه تلاش مي شود ظرف يك هفته آينده تحويل گرفته شود.

وي با بيان اينكه تاكنون از مجموع 55 ميليارد تومان مطالبات چغندركاران 25 ميليارد تومان آن به كشاورزان پرداخت شده است افزود: هم اكنون بيش از 25 هزار تن شكر در انبار اين كارخانه دپو شده است و تا زماني كه به فروش نرود اين كارخانه قادر به پرداخت تمامي مطالبات كشاورزان نيست.

رييس كارخانه قند نقده نيز در اين زمينه گفت: واردات شكر و اشباع بودن اين محصول در بازار موجب شده تا خريدار چنداني براي محصول توليدي آنها در بازار وجود نداشته نباشد.

منصور عابدين فام افزود: خريداراني كه در بازار وجود دارند نيز تنها با بهاي پايين تر از قيمت مصوب حاضر به خريد شكر هستند كه اين امر موجب متضرر شدن كارخانه مي شود.

وي گفت: اين كارخانه در مجموع تاكنون از 312 هزار تن محصول طرف قرارداد با كشاورزان توانسته است 282 هزار تن را جذب كند كه پيش بيني مي شود امسال ميزان جذب چغندرقند توسط اين كارخانه 40 تا 50 هزار تن بيشتر از سال گذشته باشد.

عابدين فام اضافه كرد: از مجموع كل مطالبات چغندركاران اين كارخانه تنها موفق به پرداخت حدود 45 درصد آن باشد.

يك چغندركار بوكاني نيز به خبرنگار ايرنا گفت: محصول چغندرقند توليدي خود را به دليل پايين بودن ظرفيت تحويل توسط كارخانه هاي قند منطقه به اصفهان ارسال كرده است.

قادر رحماني افزود: اين كارخانه نيز نيمي از مبلغ چغندرقند آنها را به صورت نقد پرداخت كرده و اعلام كرده بقيه وجه آنها را نيز به صورت شكر به آنان پرداخت مي كند.

وي يادآوري كرد: اين كارخانه شكر تحويلي به آنها را به بهاي 2100 تومان محاسبه مي كند كه اين قيمت هم اكنون در بازار 1850 تا 1900 تومان است كه اين امر موجب متضرر شدن كشاورزان مي شود.

اين كشاورز بوكاني گفت: با توجه به افزايش هزينه هاي كاشت، داشت و برداشت محصول چغندرقند و نبود صرفه اقتصادي، آنها ديگر رغبتي براي توليد اين محصول در سال آينده ندارند.

افزايش ميانگين توليد و سطح زير كشت چغندرقند از سوي كشاورزان در آذربايجان غربي و محدود بودن ظرفيت كارخانه هاي قند استان از يك سو و از سوي ديگر ممانعت از صادر كردن محصول چغندرقند مازاد به استان هاي ديگر امسال موجب شد تا بخش زيادي از محصول توليدي كشاورزان در مزارع روي هم انباشته شده و قسمتي از آن از بين برود.

اين امر كه موجب وارد آمدن خسارت به چغندركاران شده باعث شد تا مسوولان ارشد آذربايجان غربي پس از كش و قوس هاي زياد بالاخره مجوز صادرات اين محصول را به ديگر استانهاي كشور صادر كنند.

رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي گفت: امسال 28 هزار هكتار از اراضي كشاورزي استان در اروميه و شهرهاي جنوبي استان از جمله مهاباد، پيرانشهر، مياندوآب، بوكان، اشنويه و نقده زير كشت اين محصول رفته است.

اسماعيل كريم زاده اضافه كرد: با وجود آنكه براي امسال 26 هزار هكتار اراضي پيش بيني شده بود كه به زير كشت چغندرقند برود، ولي اين ميزان به 28 هزار هكتار رسيد كه همين امر موجب افزايش توليد و كندي دريافت اين محصول از سوي كارخانه هاي قند استان شد.

وي با بيان اينكه در زمان حاضر پنج كارخانه قند در آذربايجان غربي فعال است، اظهار كرد: براي رسيدگي به شكايات چغندركاران در زمينه تعيين ميزان افت و عيار محصولات توليدي از سوي كشاورزان اين سازمان اكيپ هاي ويژه اي را در سطح تمامي كارخانه هاي قند استان مستقر كرده است.

رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي ادامه داد: چغندركاراني كه در زمينه ميزان عيار و افت تعيين شده از سوي كارخانه هاي قند اعتراضي دارند مي توانند به اين اكيپ هاي مستقر در اين واحدها يا به مديريت جهاد كشاورزي شهرستان هاي محل سكونتشان مراجعه كنند.

كريم زاده با بيان اينكه در سال جاري پيش بيني مي شود يك ميليون و 450 هزار تن چغندرقند از اراضي كشاورزي اين استان برداشت شود، افزود: صد درصد كاشت، داشت و برداشت اين محصول در استان به صورت مكانيزه انجام مي شود.

رييس سازمان جهاد كشاورزي استان اضافه كرد: با توجه به اينكه اين محصول، يك محصول با نياز آبي بالاست، در برنامه ريزي هاي آينده مقرر شده تا ميزان سطح زير كشت اين محصول به 23 هزار هكتار كاهش يابد.

وي اضافه كرد: آذربايجان غربي هم اكنون داراي رتبه برتر در توليد اين محصول در كشور با ميانگين عملكرد 54 تن در هكتار و نيز توليد بالاي يك ميليون تن در سال است.

برداشت چغندرقند در آذربايجان غربي از 20 شهريور ماه آغاز شده و تا اول دي ماه ادامه مي يابد.

آذربايجان غربي با يك ميليون و 400 هزار هكتار اراضي قابل كشت از قطب هاي مهم كشاورزي در كشور به شمار مي رود و نزديك به شش درصد از محصولات كشاورزي كشور را سالانه توليد مي كند.

گزارش از : منوچهر صمدي

584/581