تهران - ايرنا - معاون سازمان حفاظت محيط زيست گفت: اين سازمان به طور جدي مخالف ساخت جاده جنگل ابر است اما 150 نماينده در نامه اي به رييس جمهور خواستار ادامه روند ساخت اين جاده هستند.

به گزارش ايرنا از پايگاه خبري محيط زيست، احمد علي كيخا روز پنجشنبه در كارگاه آموزشي 'آشنايي با غار و حفاظت از آن' افزود: سازمان حفاظت محيط زيست به اصل احداث اين جاده انتقاد دارد به اين معنا كه اگر اين سازمان را براي حفاظت از عرصه طبيعت كشور تعيين كرده‌اند، بايد به نظرش احترام گذاشته شود.

كيخا با تاكيد بر اينكه سازمان حفاظت محيط زيست هيچ مخالفت و ممانعتي براي توسعه ندارد به شرط آنكه محور و اساس كار، توسعه پايدار باشد، افزود: امروز همه به اثرات توسعه ناپايداري كه كشور را در دهه هاي گذشته درگير كرد، واقفند و راه جبران را حركت بر مدار توسعه پايدار مي دانند.

جنگل ابر شاهرود قسمتي از قديمي‌ترين و زيباترين جنگلهاي هيركاني است كه با گونه‌هاي گياهي و جانوري نادر، يكي از زيباترين تقاط شهرستان شاهرود است.

درسال‌هاي گذشته طرحي براي احداث جاده‌اي از روستاي ابر به شيرين آباد موسوم به جاده ابر از سوي وزارت راه و ترابري وقت مطرح شد و در مواردي اقداماتي نيز براي ساخت اين جاده صورت گرفته است كه با مخالفت جدي دوستداران و كارشناسان محيط زيست و منابع طبيعي، روبرو شده است.

كارشناسان اين جنگل را لايه حفاظتي زمين و سپري براي حفاظت از منطقه ابر مي‌داند و معتقدند احداث اين جاده به جنگل زيباي ابر و اكوسيستم منطقه آسيب جدي مي‌رساند

معاون سازمان حفاظت محيط زيست سپس تصريح كرد: استفاده منطقي و صحيح از ظرفيت هاي طبيعي كشور مي تواند منجر به ارتباط موثر ميان جامعه محلي و مدني با محيط زيست و در نهايت حفاظت موثرتر شود.

كيخا با اشاره به پيوند حيات غارها به حيات انسان ها، افزود: حال كه چنين موهبت طبيعي داريم، بايد قدر بدانيم و بيش از گذشته به آن اهميت دهيم و براي درك و حفاظت از غارها بكوشيم.

وي به برخي اختلاف نظرها ميان سازمان محيط زيست با ساير قوا يا نهادها اشاره كرد و يادآور شد: سازمان حفاظت محيط زيست بر اساس قانون شكل گرفته و بر اساس همين قانون موظف به حفظ محيط زيست است و از اين رو مي خواهيم به صلاحيت و تخصص ما احترام گذاشته و اعتماد شود.

معاون سازمان حفاظت محيط زيست با ابراز خرسندي از نگاه مديريت جديد سازمان مبني بر اطلاع رساني صحيح و شفاف با مردم و جريان سيال و آزاد اطلاعات به منظور آگاهي جامعه از مخاطرات زيست محيطي، گفت: اين اقدام منجر به پيوند مردم و دولت و ايجاد حساسيت بيشتر در خصوص مسائل محيط زيستي كشور و در نتيجه همراهي آنها با برنامه ريزي هاي صورت گرفته در اين زمينه مي شود.

وي يكي از مهم ترين پيش شرط هاي توسعه پايدار را احساس نياز مردم به تغيير و توسعه و در نتيجه ايجاد مطالبه و آگاهي در مردم عنوان كرد.

كيخا حساسيت و مطالبه عمومي جامعه و فعالان محيط زيست در خصوص موضوع آشوراده را در همين راستا ارزيابي كرد و افزود: بايد براي استفاده صحيح از اين پتانسيل برنامه ريزي داشت.

معاون سازمان حفاظت محيط زيست ضمن يادآوري ظرفيت هاي نادر ايران در زمينه هاي مختلف طبيعي همچون غارها، اكوتوريسم و پرنده نگري، خاطرنشان ساخت: استفاده منطقي و صحيح از ظرفيت هاي طبيعي كشور مي تواند منجر به ارتباط موثر ميان جامعه محلي و مدني با محيط زيست و در نهايت حفاظت موثرتر شود و از اين رو آشنايي با غارها و فرآيند پيدايش آن و ضرورت حفاظت از غارها بسيار مهم است.

وي با ابراز تاسف از نبود اطلاعات جامع و دقيق از تعداد غارها، ويژگي هاي خاص آن ها، ضوابط بهره برداري از غارها و بسياري موارد ديگر، گفت: در سفر اخيرم به كره جنوبي از تالابي با 650 هكتار در اين كشور بازديد كردم كه با برنامه ريزي درست منجر به ايجاد درآمدي كلان از جذب توريست و پرنده نگرها شده بود و همين امر كمك مي كرد تا حفاظت منطقه نيز روند بهتري پيدا كند و اين در حاليست كه ما چندين برابر اين ظرفيت هاي مشابه را در ايران داريم.

كيخا تاكيد كرد: گسترش فعاليت هاي بين المللي به ويژه در حال حاضر و پس از ايجاد صندوق محيط زيست مي تواند منجر به دريافت كمك‌هاي مالي در راستاي توسعه پايدار محيط زيست شود و حتي به سمن ها پيشنهاد مي شود با برپايي نمايشگاه غارشناسي در مجلس و دولت به شناخت ظرفيت هاي اين حوزه براي مسئولان كمك كنند.



** راه مهار بيابان زدايي از غارها مي گذرد

مديركل دفتر آموزش و مشاركت هاي سازمان حفاظت محيط زيست نيز طي سخناني در اين كارگاه آموزشي اظهار كرد: حال و وضعيت غارهاي ايران خوب نيست و اين در حاليست كه اگر غارها نبودند حيات هم نبود.

محمد درويش با اشاره به تاثير غارها بر كيفيت تنفس انسان ها و جلوگيري از ورود سموم محصولات كشاورزي به تنفس آنها افزود: غارها داراي مزيت هاي فراواني از جمله ايجاد ماندگاري براي ميوه هايي چون موز و انجير و گياهاني چون كاكتوس هستند.

وي ادامه داد: غارها تاثيري شگرف بر كنترل گرد و غبار دارند و به عبارت بهتر راه مهار بيابان‌زايي از غارها مي‌گذرد.

درويش ضمن بيان اينكه 300 هزار گونه از سوسك‌هايي كه تا امروز شناسايي شده اند، خفاش ها، برخي آبزي ها، گلسنگ ها و عنكبوت ها در غارها زندگي مي كنند، اظهار كرد: اما سوال اصلي اينجاست كه عليرغم اين همه مزيت، وضعيت 600 غار شناخته شده ايران چگونه است؟



** ساكنان اصلي غار را رانده‌ايم

رئيس فدراسيون كوهنوردي نيز در ادامه طي سخناني، غارها را ميراثي دانست كه ميليون ها سال است پابرجا مانده و به نسل ما رسيده و ما نيز موظف به حفظ آن براي نسل هاي آينده هستيم.

رضا زارعي ادامه داد: در دوران معاصر به دليل ساخت و سازها و اقدامات ديگر تعادل طبيعت از بين رفته است و غارها حال و روز خوبي ندارند و تنها به صورت قلعه‌اي بي‌روح براي دفن پسماندها شده‌اند.

وي با اشاره به اينكه افراد براي يافتن گنج غارها را سوراخ كرده‌اند، گفت: براي جذب توريست ما غارها را سنگفرش كرديم و اكنون ساكنان اصلي غارها را رانده‌ايم.

رئيس فدراسيون كوهنوردي بيان كرد: بايد كارگروه‌هاي ملي به صورت قوي اقدام و فعاليت كنند چرا كه توجه به حفاظت غارها براي آينده اين مرز و برم بسيار مهم است.

كارگاه آموزشي يك روزه 'آشنايي با غار و حفاظت از آن' در سالن همايش هاي سازمان حفاظت محيط زيست واقع در پارك طبيعت پرديسان برگزار شد.

علمي (1) 1055 ** 1574