تهران- ايرنا- محققان دانشگاه تنسي آمريكا با استفاده از يك چاپگر دو بعدي و جوهر نانوسيم نقره موفق به ارايه روشي براي چاپ قطعات الكترونيكي روي كاغذ شدند.

به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، در روش ارايه شده مي توان با استفاده از يك چاپگر دو بعدي و جوهر نانوسيم نقره، الگوهايي را روي كاغذ ايجاد و سپس با نور فلاش دوربين اين الگوها را گرمادهي كرد.

محققان اين طرح پژوهشي معتقدند استفاده از چاپ مستقيم با جوهر نانوسيم نقره نسبت به روش‌هاي فعلي از مزايايي همچون هزينه كم و يكبار مصرف بودن، پخت سريع نانوسيم با استفاده از تحريك پلاسمون سطحي (در اين روش تنها سه پالس فلاش دوربين عكاسي به مدت 20 ثانيه كافي است)، سبك بودن و بسيار نازك بودن برخوردار است.

همچنين به گفته اين محققان، محصول نهايي انعطاف‌پذير و مستحكم است به طوري كه امكان خم كردن آن تا 15 مرتبه وجود دارد و مي‌توان آن را پنج هزار بار به صورت لوله‌اي درآورد و دوباره صاف كرد.

از اين روش مي توان براي توليد برچسب‌هاي هوشمند در صنايع غذايي و داروسازي و همچنين حسگرهاي پزشكي استفاده كرد. پيش از اين از كاغذ براي توليد حافظه چاپي در حسگرهاي گازي استفاده مي‌شد و در بيشتر قطعات الكترونيكي چاپي، جوهرهاي رساناي مبتني بر نانومواد مورد استفاده قرار مي گرفت.

كاغذ به دليل ارزاني، فراواني و سهولت چاپ، گزينه مناسبي براي بكارگيري در فرآيند ساخت ادوات الكترونيكي است. بنابراين چاپ قطعات الكترونيكي روي كاغذ بسيار ارزان و محصول نهايي علاوه بر انعطاف‌پذيري قابل بازيافت است.

نتايج اين تحقيق در قالب مقاله اي در نشريه Applied Materials & Interfaces منتشر شده است.

علمي(1)9340**1834