نفرت هيجاني در مقابل عشق است و نبايد با اجتناب اشتباه گرفته شود. در اجتناب فرد عمداً و با اراده خود از موقعيت ناخوشايند دوري مي كند اما در نفرت فرد زماني كه با شرايط ناخوشايند رو به رو مي شود به صورت ناخودآگاه رفتارها و عكس العمل هايي همچون، تپش قلب، افزايش ضربان قلب و فشار خون و گاهي رفتارهاي غيرقابل پيش بيني از خود نشان مي دهد.
به طور كلي ميتوان گفت كساني كه از نظر شخصيتي، منفعل، ترسو و درونگرا هستند بيشتر در معرض هيجان و تنفر قرار مي گيرند و هنگام رويارويي با اين هيجان مرتكب جرايم مختلف و حتي قتل هاي خانوادگي مي شوند كه بيشترشان بلافاصله از ارتكاب جرم پشيمان مي شوند كه البته ديگر سودي ندارد. انسان ها در حالت طبيعي بايد بتوانند با اضطراب خود كنار بيايند در غير اين صورت نفرت بر روابط اجتماعي، بين فردي و ذهن ها تأثير مي گذارد و آنان را وادار به رفتارهاي اشتباه مي كند.
در حقيقت نفرت، هيجاني است كه بايد آن را شناسايي و نسبت به رفع آن اقدام كرد. در بحث علت شناسي مي توان گفت نفرت از ديگران ناشي از خشم ها و مشكلات فروخورده و حل نشده است و اگر براي حل آن راهي يافت نشود ممكن است اتفاقات ناگواري روي دهد. بنابراين شخص بايد به افراد متخصص و مجرب مراجعه كند و براي رويارويي و از بين بردن آن راهكار مناسبي دريافت كند.
زندگي در اجتماع و در كنار هم نوعان و تعامل با آنها يكي از ويژگي هايي است كه هيچ انساني نمي تواند از آن دوري كند و به عبارت ديگر بايد گفت براي رسيدن به هدف ها بايد با ديگران ارتباط و تعامل داشت. در اين تعاملات و در مسير ارتباطات خود ممكن است سخنان يا رفتاري از جانب فرد يا ديگران بروز كند كه باعث ايجاد نفرت در مراحل ارتباطي شود و رفتار و گفتار خشونت آميزي را به وجود آورد. مقابله درست با رفتار و سخناني كه به ناراحتي ما منجر مي شود يك هنر و مهارت است و براي كسب اين مهارت در گام نخست بايد به تقويت ايمان و اعتقاد به ارزش ها بپردازيم. تقويت ايمان و حفظ ارزش ها يكي از عوامل مهمي است كه مشكلات فردي و اجتماعي انسان را حل مي كند.
از سوي ديگر مي دانيم سرزنش كردن كه امروزه بسيار به چشم مي خورد و افراد دانسته يا نادانسته مرتكب آن مي شوند يكي از عوامل ايجاد نفرت است، پس بايد ترك اين رفتار در اولويت رفتاري قرار گيرد. حذف حسادت از زندگي و روابط روزمره نيز راهكار مهمي براي رهايي از هيجان نفرت است زيرا حسادت باعث مي شود خيلي زود خشمگين شويم و بدون مديريت احساسات خود رفتارهاي مخرب و جبران ناپذيري را مرتكب شويم. از سوي ديگر پدران و مادران بايد محبت كردن و عشق ورزيدن را با رفتار خود به فرزندان آموزش دهند. همانطور كه كودك عشق ورزيدن را از پدر و مادر و اعضاي خانواده اش مي آموزد، نفرت و خشم را هم به طور عملي در مشاجرات پدر و مادر مي آموزد. بنابر اين مهارت فرزندپروري يكي از مهم ترين مسايلي است كه هر زن و مرد جواني بايد آن را بياموزند.
* روان شناس
منبع: روزنامه ايران 06/11/1393
تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۶
نفرت يكي از هيجانات و احساساتي است كه همه انسان ها كم و بيش آن را تجربه مي كنند. هر فردي در مواجهه با اشخاص يا ورود به برخي محيط ها ممكن است احساس ناخوشايندي داشته باشد و تلاش كند از آن حس دور شود و متاسفانه گاهي اين فرد در همين تكاپو مرتكب رفتاري مي شود كه به خود يا ديگران آسيب مي رساند.