به گزارش خبرنگار ایرنا، به دلیل ظرفیت بالای شهرهای استان مازندران بویژه غرب استان برای تولید گل و گیاه و صادرات آن، تكمیل این پروژه یكی از نیازهای اصلی برای توسعه صادرات استان محسوب می شود.
هرچند این روزها در نشست های رسمی، غیر رسمی و حتی در رسانه ها از سوی متولیان امر خبر از بهره برداری از مرحله نخست این طرح ملی تا پایان امسال یا فروردین ماه 94 داده می شود، اما بازدیدهای میدانی متولیان امر و مطالعات دقیقی كه روی مصوبات این طرح انجام گرفته، نشان می دهد كه برابر این مصوبات هنوز زیرساخت ها و امكانات لازم برای آغاز به كار پایانه بخوبی فراهم نشده است.
استقرار دوایر اداری نظیر بانك، گمرك، توسعه تجارت، بیمه، قرنطینه و نیز شبكه گذاری گاز، برق و نیز راه دسترسی مناسب و مطلوب از ملزومات فعالیت پایانه است كه باید از مدت ها پیش با همكاری سرمایه گذار طرح و نیز مسوولان نهادهای ذیربط تامین می شد.
سرمایه گذار این طرح اعلام كرده است كه تاكنون بیش از 600 میلیارد ریال اعتبار در قالب تسهیلات بانكی دریافت و هزینه كرده اما تكمیل مراحل چهارگانه آن سال ها زمان می برد.
عملیات احداث این پروژه درسال 1384 در زمینی به گستره بیش از 10 هكتار و زیربنای حدود 60 هزار متر مربع در منطقه «اسب چین» شهرستان عباس آباد آغاز شد.
سه تالار بورس، نمایشگاه دایم گل و گیاه، كارخانه تولید نهالچه های گل و گیاه، سردخانه 60 هزار تنی، بازار بورس گل و گیاه، دانشگاه، بانك، گمرك، اداره استاندارد، قرنطینه گل و گیاه، مركز بذر و نهال، تالار حراج، مركز تخلیه و بارگیری و دسته بندی (sorting)، اتاق بازرگانی، دفاتر اداری دولتی، هشت هزار مترمربع فضای گلخانه ای، هتل و مركز تفریحی و گردشگری با پیست اسب سواری و سامان دهی چشمه ای برای جذب گردشگر از بخش های مختلف این طرح ملی است.
مسوولان استان مازندران بویژه استاندار تاكید ویژه ای بر تسریع در تكمیل این پروژه ملی دارند و هفته گذشته نیز نشست كارگروه توسعه صادرات استان با هدف بررسی روند احداث این پروژه با حضور معاون برنامه ریزی استاندار و مسوولان استانی در محل پروژه برگزار شد.
در همین حال شماری از مسوولان و تولیدكنندگان گل و گیاه با انتقاد از نبود نظارت پیوسته بر فرآیند عملیات اجرایی طرح، بر لزوم شتاب بخشی بر ساخت و تكمیل آن تاكید دارند.
مدیرعامل شركت تعاونی گل و گیاه شهرستان های تنكابن، رامسر و عباس آباد گفت: ساخت این پایانه حسرتی است كه پس از سال ها چشم انتظاری همچنان بر دل تولید كنندگان گل و گیاه باقی مانده است و هنوز چشم انتظار بهره برداری آن هستند.
همایون پورشعبان افزود: مسوولان نهادهای ذیربط در دولت تدبیر و امید باید موضوع به بهره برداری نرسیدن این پایانه را به طور جدی پیگیری كنند.
وی ادامه داد: بارها مسوولان نهادهای ذیربط در بازدیدهای پیوسته از این طرح در نشست های مختلف و حتی گفت و گوها با رسانه ها اعلام كردند كه این طرح تا پایان دولت دهم به پایان می رسد اما هیچكدام از این وعدهها محقق نشد.
پورشعبان گفت: تولید كنندگان این بخش اكنون به دلیل نبود پایانه مناسب مجبورند تولیدات خود را به شكل سنتی در كنار جاده ها بفروشند و این روش باعث از دست رفتن فرصت های كسب درآمد فردی و ملی می شود.
مدیرعامل شركت تعاونی گل و گیاه شهرستان های عباس آباد، تنكابن و رامسر تاكید كرد: ساخت این پایانه می تواند تحول چشمگیری در بخش های مختلف بویژه در زمینه درآمد پایدار و رفع مشكل اشتغالزایی ایجاد كند.
وی با اشاره به تولید حدود پنج میلیون اصله گل های گلدانی در غرب مازندران گفت: این منطقه در تولید گل های گلدانی خوشبختانه در كشور رتبه نخست را دارد كه چنین تولیداتی بهره برداری این پایانه را ضروری می سازد.
خیرالله ابوالحسنی مدیر جهادكشاورزی عباس آباد نیز گفت: غرب مازندران و به طور كلی شمال ایران به دلیل داشتن خاك مرغوب و آب و هوای معتدل، منطقه ای بسیار مناسب برای تولید گل و گیاه زینتی است.
وی افزود: پرورش گیاهان زینتی در میان مردم بویژه در غرب مازندران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از مردم به صورت فردی و خانوادگی در كار تولید و پرورش گل و گیاه هستند.
ابوالحسنی با اشاره به اختصاص حدود 77 هكتار از اراضی منطقه به تولید گل و گیاهان زینتی در منطقه گفت: سالانه مقادیر زیادی از این نوع محصولات در شهرستان تولید می شود كه متاسفانه به علت نبود مراكز خرید و نمایشگاه گل و گیاه بیشتر سود حاصل از فروش این محصول به جیب دلالان می رود.
ابوالحسنی با انتقاد از نبود روحیه هم افزایی در سرمایه گذار طرح پایانه گل و گیاه شمال، افزود: با وجود تماس های متعدد با وی مبنی بر همكاری با مسوولان منطقه متاسفانه سرمایه گذار توجهی به این موضوع ندارد.
نماینده رامسر، تنكابن و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی هم با انتقاد از خلف وعده سرمایه گذار نسبت به بهره برداری بموقع پایانه گل و گیاه شمال كشور در شهرستان عباس آباد تاكید كرد كه مسوولان باید با این سرمایه گذار كه به وعده خود عمل نكرده، برخورد كنند.
شمس الله شریعت نژاد افزود: سرمایه گذار بر اساس ظرفیت مطلوبی كه شمال كشور بویژه غرب مازندران در تولید گل های صادراتی دارد، مجوز ساخت پایانه را دریافت كرد و دولت هم با ارایه تسهیلات بانكی حمایت های ویژه ای از وی داشته ولی تاكنون طرح را به پایان نرسانده است.
وی افزود: در زمان حاضر طبق گزارش های دریافتی از منابع رسمی این سرمایه گذار علاوه برآن كه بیش از 600 میلیارد ریال برای اجرای این طرح دریافت كرده همچنین برای تكمیل آن نیز تقاضای حدود 300 میلیارد ریال دیگر از بانك ها كرده است.
شریعت نژاد ادامه داد: این در حالی است كه سرمایه گذار وعده داده بود با همین میزان تسهیلاتی كه تاكنون پرداخت شده پایانه را به پایان برساند.
عضو كمیسیون كشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت كه با وجود آن كه بارها این موضوع پیگیری و حتی در نشست های مختلف نیز برای شتاب بخشی در فرآیند ساخت آن تاكید فراوانی شد اما سرمایه گذار توجهی به این موضوع نداشته و با وضعیت موجود این طرح حتی مرحله نخست آن نیز طبق وعده سرمایه گذار كه قرار بود در سال جاری به بهره برداری برسد، محقق نمی شود.
شریعت نژاد از كم توجهی مسوولان نهادهای ذیربط بویژه سازمان جهاد كشاورزی مازندران در این زمینه انتقاد كرد.
این نماینده مجلس گفت كه ساخت این پایانه از انتظارات دیرینه تولیدكنندگان گل و گیاه در مازندران بویژه غرب این استان است، زیرا با ساخت آن عرضه محصولات در بازارهای داخلی و خارجی به آسانی میسر خواهد بود.
وی افزود: در زمان حاضر بیشتر تولید كنندگان گل و گیاه مازندران ناگزیرند محصولاتشان را با صرف هزینه های هنگفت از پایانه گل و گیاه دیگر استان های كشور بویژه تهران صادر كنند.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری مازندران نیز به تازگی بر لزوم عزم جدی مسوولان برای بهره برداری از مرحله نخست این پایانه تاكید كرد.
علی احسانی گفته است: اگر قرار است در حوزه صادرات انواع محصولات كشاورزی به موفقیت های لازم دست یابیم باید این پایانه هرچه زودتر به بهره برداری برسد.
وی افزود: فعالیت های كشاورزی بعد از صنعت گردشگری در مازندران از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و رونق آن مستلزم راه اندازی این پایانه است.
احسانی ادامه داد: پایانه گل و گیاه حكم یك موتور محركه را دارد كه با راه اندازی آن اقتصاد مازندران متحول خواهد شد و این نشست هم فرصت مناسبی است تا اقدامات صورت گرفته از سوی سرمایه گذار طرح گزارش شده و علت تاخیر در راه اندازی و تعیین زمان بهره برداری از آن را ارایه دهد.
معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری مازندران گفت: با وجود آن كه گزارش های موجود مبین این مساله است كه این طرح ملی در فرآیند اجرای با مشكلات زیرساختی رو به رو است، اما با توجه به وعده سرمایه گذاری مبنی بر آماده بهره برداری بودن مرحله نخست آن تا پایان امسال، لازم است مدیران دستگاه های حاكمیتی برای تحقق این مهم همكاری لازم را با سرمایه گذار داشته باشند.
احسانی از مسوولان شركت های گاز ، برق و اداره راه و شهرسازی خواست تا به مدت 10 روز گزارشی از وضعیت موجود و خدمات ارایه شده با هدف فراهم كردن زیرساخت های این طرح به معاونت برنامه ریزی و اشتغال استانداری مازندران ارایه دهند.
وی همچنین با بیان آن كه تا قبل از راه اندازی این پایانه برابر مصوبه دولت باید اداراتی نظیر قرنطینه، استاندارد، اتاق بازرگانی، بانك، توسعه و تجارت در این منطقه دایر شود، گفت كه فرمانداران غرب مازندران نیز باید برای تحقق این مهم همكاری كنند.
معاون استاندار مازندران گفت: در زمان حاضر باید برای رشد مراكز صادراتی استان تلاش كرد چرا كه صادرات سنتی دیگر منسوخ شده و مساله مهم در این زمینه آن است كه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان باید به عنوان یك نماینده بخش حاكمیتی و در كنار آن فرمانداران نیز باید نهاد سازی كنند تا شاهد رشد سطح صادرات و خروج از حالت سنتی به صنعتی باشیم.
هیبت الله ویسی مدیر امورشعب بانك ملی استان مازندران نیز میزان تسهیلات پرداختی برای ساخت این پایانه را حدود 355 میلیارد ریال اعلام كرد و گفت: همسو با سیاست های دولت یكی از ماموریت بانك ها پرداخت تسهیلات برای به پایان رساندن طرح های نیمه تمام است و ما هم آمادگی هرگونه مشاركت برای رفع مشكلات مالی با هدف راه اندازی هرچه سریع تر پایانه گل و گیاه را داریم.
رییس سازمان جهاد كشاورزی مازندران نیز گفت: بخش عمده ای از عملیات ساخت مرحله نخست پایانه تاكنون آن انجام شده اما بخش های مهم آن از جمله ساخت مكانی برای درجه بندی و دسته بندی محصولات (سورتینگ) با تاخیر مواجه شده كه باید برای شتاب بخشی در فرآیند ساخت آن از سوی سرمایه گذار اقدام شود.
دلاور حیدرپور افزود: با بهره برداری مرحله نخست این پایانه نگرانی در حوزه استقرار ادارات كه نقش مهمی در صادرات گل و گیاه و سایر محصولات را دارند، برطرف خواهد شد.
فرماندار عباس آباد نیز انجام روكش آسفالت راه دسترسی به این پایانه و انتقال خطوط گاز را جزو دغدغه اصلی مسوولان و سرمایه گذاراین طرح دانست و گفت كه شرط لازم برای بهره برداری از مرحله نخست پایانه انجام چنین اقداماتی از سوی مسوولان نهادهای ذیربط است.
سیدامیر حسینی جو افزود: دولت نیز برای انجام روكش آسفالت این مسیر دسترسی آمادگی مشاركت حدود 50 درصدی را دارد و در این حوزه مشكلی نیست.
یعقوب عابدینی سرمایه گذار این طرح نیز با تشریح گزارشی از فرآیند ساخت این پایانه از آغاز تاكنون، رفتارهای سلیقه ای و مشكلات بروكراسی اداری را از علت های اساسی تاخیر در بهره برداری آن معرفی كرد.
وی گفت: طبق مصوبه دولت باید ادارات ذیربط تا قبل از بهره برداری از طرح در منطقه دایر می شدند كه تاكنون چنین اقداماتی صورت نگرفته است.
عابدینی پیش بینی لازم برای صادرات، شناسایی مراكز تولید در استان، نظارت و آموزش روی تولید كنندگان، بازاریابی، ایجاد آزمایشگاه های شیمیایی، میكروبی، بسته بندی و سورتینگ، بسته بندی مطلوب با هدف شست و شوی سرب، انبارداری، سردخانه، نگهداری، تعمیرگاه، حمل و بارگیری و رهگیری را از جمله اقدامات صورت گرفته در بخش های مختلف این پایانه در این منطقه برشمرد.
وی از نبود حمایت های لازم از سوی مسوولان نهادهای ذیربط بویژه شركت توزیع نیروی برق غرب مازندران و شركت گاز استان انتقاد كرد.
استان مازندران در تولید درخت و درختچه های زینتی مقام نخست و در تولید گل های زینتی مقام دوم كشور را دارد و حدود 90 درصد تولید گل های گلخانه ای و زینتی مازندران در غرب استان تولید می شود.
طبق آمار منابع رسمی، سالانه حدود 235 میلیون گل و گیاه زینتی و 38 میلیون درختچه به ارزش تقریبی 200 میلیارد تومان در مازندران به صورت اصله، شاخه، گلدان، بوته و پیاز تولید می شود كه به گفته مسوولان بین پنج تا هفت درصد گل و گیاه تولیدی این استان صادراتی است.
آمارها نشان می دهد كه حدود 12 درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران به ضایعات تبدیل می شود كه نبود سامانه مناسب حمل و نقل، بسته بندی نامناسب، بازاریابی ضعیف، نبود نمایشگاه دایم، نبود هماهنگی های بین بخشی، ضعف تشكیلاتی اتحادیه گل و گیاه زینتی، ناشناخته بودن بازار هدف و ضعف دانش صادركنندگان از فنون بازاریابی بین المللی از جمله دلایل آن است.
16 درصد گل و گیاه كشور یعنی سالانه 160 میلیون شاخه و اصله و گلدان گل در 600 هكتار فضای بسته گلخانه ای و باز در استان مازندران تولید می شود.
624/1535/1654/ 2025
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۵
نوشهر - ایرنا - بزرگترین پایانه گل و گیاه شمال در غرب مازندران با گذشت حدود 10 سال از آغاز عملیات احداث، هنوز به بهره برداری نرسیده كه با توجه به نیاز شمال كشور به این زیرساخت مهم، ضروری است در تكمیل آن تسریع شود.