تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۵

تهران – ایرنا – بیش از یك دهه است كه قزاقستان تصمیم به ساخت یك نیروگاه اتمی جدید دارد؛ بی آنكه موفقیتی در این زمینه حاصل كرده باشد.

مجله ژاپنی دیپلمات نوشت: از زمان تعطیلی تنها نیروگاه اتمی قزاقستان در نزدیكی 'آقتائو' در غرب این كشور، همواره سخنانی مبنی بر تلاش برای ساخت یك نیروگاه جایگزین مطرح بوده است؛ بی آنكه این سخنان در عمل تحقق یابد.

اوایل ماه جاری، روزنامه آساهی شیمبون گزارش داد كه شركت توشیبا در توكیو سرگرم مذاكره با قزاقهاست تا نیروگاه جدیدی برای آنان بسازد.

توشیبا و شركتهای ژاپنی دیگر، از سال 2010 سرگرم مطالعات امكان سنجی برای ساخت نیروگاه در قزاقستان بوده اند. اما هفته گذشته، نشریات روس زبانِ قزاقستان خبر از معامله ای نیمه تمام دادند.

به نوشته این نشریات، قرار است شركت وستینگهاوس كه از سال 2013 به عنوان زیرمجموعه ای از شركت ژاپنی توشیبا در آمده است، یك رآكتور یك گیگاواتی در 'كورچاتوف' در شرق قزاقستان بسازد. هزینه این نیروگاه 3.7 میلیارد دلار خواهد بود، اما دو طرف تا پایان سال جاری ژاپنی وقت دارند به توافق نهایی برسند؛ در غیراین صورت، توافق بار دیگر به تعویق خواهد افتاد. این نیروگاه اگر ساخته شود، گامی بزرگ برای قزاقستان خواهد بود. در مقام مقایسه، نیروگاه آقتائو تنها ظرفیت تولید 135 مگاوات برق داشت.

قزاقستان بزرگترین تولیدكننده اورانیوم جهان است و این كشور در سال 2013 میلادی، 22 هزار و 500 تن اورانیوم تولید كرد. این رقم در سال 2014 به 22 هزار و 800 تن رسید كه یك درصد افزایش نشان می دهد. قزاقها 40 درصد از اورانیوم بازارهای جهانی را عرضه می كنند.

همه این بلاتكلیفی ها در حالی است كه 'نورسلطان نظربایف' رییس جمهوری قزاقستان، در سخنرانی ژانویه 2014 به دولت دستور داده بود كه تا پایان ماه مارس، برنامه زمانبندی مشخصی درباره ساخت نیروگاه جدید تهیه كند. اكنون با توجه به سقوط ارزش واحد پولی قزاقستان نسبت به دلار، اوضاع پیچیده تر هم شده است. عجیب نیست كه 'نظربایف' در سخنرانی ژانویه 2015 حتی اسم 'هسته ای' را هم به زبان نیاورد.

دیپلمات با اشاره به اینكه شركتهای روسی هم رقیب ساخت نیروگاه در قزاقستان هستند، نوشت: لایحه اصلاح قانون انرژی هسته ای در قزاقستان می تواند نویدبخش باشد، اما آستانه برای عملی شدن آرزوهایش نیازمند قاطعیت در تصمیم گیری است.

آساق**9163**1577