تهران-ایرنا-سیزدهمین كنگره حزب مردمسالاری در حالی برگزار شد كه پیام «اكبر هاشمی رفسنجانی» و «محمد خاتمی» به این كنگره و سخنرانی «علی مطهری» از دید روزنامه های امروز نكات برجسته این نشست بودند.

این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز شنبه 11 بهمن 1393 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.



*** بازتاب سیزدهمین كنگره ی حزب «مردمسالاری»

روز پنجشنبه نهم بهمن 1393، سیزدهمین كنگره ی حزب مردمسالاری در مجتمع «آدینه تهران» برگزار شد. در این كنگره تعدادی از اصلاح طلبان از جمله «رسول منتجب‌نیا» قایم‌مقام حزب «اعتمادملی»، حجت الاسلام «محمد زارع فومنی» دبیركل «حزب مردمی اصلاحات»، «محمد سلامتیان» فعال سیاسی اصلاح‌طلب، حجت‌الاسلام «محمدحسین موسوی‌تبریزی» دبیركل مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، «محمدرضا راه‌چمنی» دبیركل حزب «همكاری و وحدت ملی»، «محمدرضا عارف» رییس بنیاد امید ایرانیان، «عبدالواحد موسوی‌لاری» وزیر كشور دولت اصلاحات و «علیرضا محجوب» دبیركل «خانه كارگر» حضور داشتند.

اما آنچه بر اهمیت سیزدهمین نشست حزب «مردمسالاری» افزود، حضور علی مطهری نماینده ی اصولگرای مجلس و سخنرانی وی در این نشست بود؛ موضوعی كه در روزنامه های منتسب به طیف اصلاح طلب بازتاب گسترده یی داشت و در روزنامه های وابسته به جناح اصولگرا كمتر به چشم خورد.

روزنامه ی «آرمان» با انتشار عكس بزرگی از علی مطهری، عنوان گزارش خبری نخست خود را به اظهارات وی در این كنگره اختصاص داد و به نقل از مطهری نوشت:«برخی‌می‌خواهند ‌هاشمی‌ و ناطق را ازقطار انقلاب‌ پیاده‌كنند»

آرمان افزود: روز پنجشنبه سیزدهمین كنگره حزب مردمسالاری در مجتمع آدینه تهران برگزار شد. نشستی كه علاوه بر روال منطقی و معمول خود با توجه به حضور چهره‌های شاخص جریانات و تشكل‌های مختلف اصلاح‌طلب و همینطور قرائت پیام‌های آیت‌ا... هاشمی توسط حجت‌الاسلام قدرت‌ا... علیخانی و سیدمحمد خاتمی به نوعی محملی برای اعلام همگرایی، وحدت و همپوشانی احزاب و تشكل‌های اصلاح ‌طلب شد.

آرمان در ادامه سخنرانی علی مطهری را برجسته كرد و به نقل از او در خصوص نوع برخورد با منتقدان نوشت: تا زمانی كه گروه‌ها دست به سلاح نبرده‌اند، نباید فرد و گروهی را به جرم آنكه اندیشه دیگری دارد، محدود كرد و اجازه حرف زدن در موضوع دیگری را به آنها نداد.

به نوشته ی این روزنامه، وی با بیان اینكه دیوار مصنوعی بین اصولگرایان و اصلاح‌طلبان باید شكسته شود، گفت: ما امروز برای خودمان به‌‌گونه‌ای دسته‌بندی كردیم كه گویی یك اصولگرا نمی‌تواند اصلاح‌طلب باشد و یك اصلاح‌طلب نیز نمی‌تواند اصولگرا باشد این دسته‌بندی‌ها به كشور آسیب می‌زند.

روزنامه ی آرمان همچنین در یادداشتی با عنوان «دغدغه‌ تحزب و پیام هاشمی» به تحلیل پیام «علی اكبر هاشمی رفسنجانی» رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به كنگره ی حزب مردمسالاری پرداخت و مهمترین بخش این پیام را لزوم گسترش احزاب دانست و نوشت: پنجشنبه گذشته سیزدهمین كنگره حزب مردمسالاری برگزار شد؛ كنگره‌ای كه فارغ از همه جزییات و اخبار پیرامونش صحنه‌ای بود برای قرائت پیام آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی. پیامی كه به این كنگره صادر شد حاوی نكات بسیار تامل برانگیزی بود. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این پیام به نقش و تاثیر احزاب در جامعه اشاره كرده و تعدد احزاب را راهی برای پیشبرد مردمسالاری دینی دانسته‌اند.

«بغض‌ها و گلایه‌های مطهری» هم یكی از عنوان های نخست روزنامه ی «اعتماد» بود كه در آن حضور علی مطهری در كنگره ی حزب مردمسالاری برجسته شده و آمده است: این همایش اما فقط مهمانان اصلاح‌طلب و پیام‌های هاشمی‌رفسنجانی و سید محمد خاتمی را نداشت. مهمان ویژه كنگره مردم‌سالاری علی مطهری بود. نماینده مجلسی كه گرچه از همان مجلس هشتم منتقد جدی دو دولت نهم و دهم بود اما با خاستگاه اصولگرایی در جبهه مخالف اصلاح‌طلبان قرار داشت و در مجلس نهم گرچه در لیست جبهه متحد اصولگرایان جای نگرفت اما همچنان پایگاه اصولگرایی خود را حفظ كرد.

اعتماد افزود: دلنگرانی‌های مطهری فارغ از چپ و راست سیاسی بیشترانقلابی است تا آنجا كه برای این دلنگرانی‌اش در میانه سخنرانی بغض می‌كند و اشك می‌ریزد و می‌گوید: «دل ما برای انقلاب می‌سوزد یا دل تندروهایی كه در مجلس هستند؟ منی كه در شب ١٥خرداد شاهد بازداشت پدرم...» او همچنین از ریزش‌ها و رویش‌هایی می‌گوید كه٣٦ سال بعد از انقلاب اتفاق افتاده است و اینكه عده‌ای فكر می‌كنند هرچه ریزش بیشتر باشد بهتر است و اگر خاتمی، هاشمی، ناطق، كروبی و موسوی از قطار انقلاب پیاده شوند خوب است و فقط [...] بمانند.»

«اتحاد اصلاح‌طلبان علیه فرصت‌طلبان» نیز عنوان گزارش خبری نخست روزنامه ی «شرق» بود كه به همایش روز پنجشنبه حزب مردمسالاری اختصاص داشت. در این مطلب نیز حضور علی مطهری و سخنرانی وی در جمع اصلاح طلبان برجسته شده و آمده است: شمرده‌شمرده، همان‌طور كه سبك صحبت كردنش است، در حال سخنرانی بود. «... دل ما برای انقلاب می‌سوزد یا دل تندروها كه در مجلس هستند؟» بعد ادامه داد: «شب ١٥خرداد، از بازداشت شهید مطهری...»، همین‌جا لحن صدایش تغییر كرد، بغض‌آلود شد و نتوانست ادامه دهد. دست بر صورت گذاشت و سكوت كرد. سالن مجتمع «آدینه» كه میزبان میهمانان سیزدهمین كنگره حزب مردمسالاری بود، غرق در سكوت شد. نگاه متعجب همه، علی مطهری را دنبال می‌كرد؛ فرزند ایدئولوگ انقلاب در روزهای آغازین بهمن از جفایی كه تندروها بر انقلاب روا داشته‌اند، گلایه‌های زیادی داشت.

«رفع نابسامانی‌ها و اصلاحات؛ لازمه جامعه متعادل» هم عنوان نخست روزنامه ی «مردم سالاری» بود كه به سیزدهمین كنگره سراسری این حزب اختصاص داشت. در این مطلب به پوشش خبری نشست و بازتاب سخنرانی حاضران در آن پرداخته شده است.

نشست سراسری حزب مردمسالاری، بازتاب اندكی در روزنامه های وابسته به جناح اصولگرا داشت.

در این میان روزنامه ی «جوان» در گزارش خبری خود مربوط به كنگره ی حزب مردمسالاری مدعی شد، این كنگره محفلی برای تخریب رییس‌جمهور بوده است.

جوان در مطلبی با عنوان «تاكید چندین باره تجدیدنظرطلبان بر دلزدگی از روحانی» نوشت: كنگره حزب مردم‌سالاری نشان داد كه انشقاق قابل پیش‌بینی دولت و تجدید نظرطلبان زودتر از آن چیزی كه پیش‌بینی می‌شد، در حال روی دادن است.

این روزنامه افزود: كنگره روز پنج‌شنبه علاوه بر اینكه ادامه‌ای بر كنگره‌های زنجیره‌ای تجدیدنظر‌طلبان طی ماه‌های گذشته با نزدیك شدن به انتخابات مجلس شورای اسلامی است، نشان‌دهنده اتفاق محتملی است كه طی چند ماه گذشته صاحبنظران و مسئولان سیاسی آن را پیش‌بینی می‌كردند. انشقاق بین خط فكری دولت با موضوعیت اعتدال و تلاش تجدیدنظر‌طلبان برای حضور مستقل‌تر در عرصه سیاست نكته‌ای بود كه بارها وقوع آن در آینده‌ای نزدیك پیش‌بینی شده بود و به نظر می‌رسد كه حالا این پیش‌بینی به نقطه وقوع نزدیك شده است.

روزنامه ی «خراسان» هم در مطلبی در همین چارچوب، مدعی ایده ال نبودن دولت روحانی برای اصلاح طلبان شد و نوشت: «اصلاحات لازمه اعتدال» شعار سیزدهمین كنگره حزب مردم سالاری بود كه با مباحث وحاشیه های مختلفی مانند بغض و سكوت علی مطهری، واكنش عارف به اظهارات كواكبیان در خصوص ارائه لیست جداگانه،ایده آل نبودن روحانی برای اصلاح طلبان ،گلایه از روش شورای نگهبان برای احراز صلاحیت ها و ... پنج شنبه گذشته برگزار شد.



*** رمز ماندگاری انقلاب در آستانه ی دهه ی فجر

در آستانه ی سالروز ورود امام خمینی به ایران و آغاز دهه ی فجر انقلاب اسلامی، روزنامه ها امروز به انتشار یادداشت هایی درباره ی اهمیت حفظ انقلاب اسلامی ایران پرداختند.

«مردم كوتاه‌مدت» عنوان سرمقاله ی روزنامه ی شرق است كه در آن آمده است: فراموش نكنیم كه در آستانه بزرگ‌ترین روایت تاریخ معاصر كشورمان قرار داریم: انقلاب. روایت ماندگار و اصیل انقلاب، در مصاف با دشواری فراچنگ‌آمدن آن چیزی از عظمتش كم نمی‌كند. به هر قیمتی باید انقلاب‌اسلامی سال٥٧ را حفظ كرد. این روایت اصیل با ایده‌ای ناب به‌وقوع پیوسته و مردم‌ساز بوده است. مردم را دوباره می‌سازد و از نو روایت می‌كند. هستند كسانی كه روایت انقلابی مردم را نكوهش می‌كنند. عده‌ای با سیاست‌ستیزی و عده‌ای دیگر با دین‌ستیزی برآنند تا روایت انقلاب را مخدوش كنند. می‌كوشند تا همه‌چیز و همه‌كس را به مغاك زیر پایمان هل بدهند. این مغاك جز به دركات ابتذال راه به هیچ‌جای دیگری نمی‌برد.

یادداشت روز روزنامه ی جوان باعنوان «راز پویایی و ماندگاری انقلاب» هم به همین موضوع اختصاص داشت كه در آن آمده است: در میان كشورهای جهان كمتر كشوری را همچون ایران پس از انقلاب اسلامی می‌توان یافت كه اینگونه آماج تهدیدهای مختلف نظامی و امنیتی و تحریم‌های اقتصادی و سیاسی و جنگ روانی قرار گرفته باشد، اما در عین حال توانسته باشد مسیر حركت انقلاب را سرافرازانه و از میان این بحران‌ها، با افتخار به پیش‌ببرد.

در ادامه آمده است: طی این 36‌سال مردم ایران در عین تحمل فلج‌كننده‌ترین تحریم‌ اقتصادی، گسترده‌ترین و پیچیده‌ترین شكل تروریسم و هشت سال جنگ كه بیش از 42 كشور از هر دو قدرت غالب جهان در پشت سر رژیم متجاوز بودند، توانست در برابر عملیات و جنگ روانی گسترده دستگاه‌های تبلیغاتی آنها نیز بایستند.

«كیمیاگران تحریف» هم عنوان یادداشتی در روزنامه ی «ایران» به مناسبت نزدیكی به دهه ی فجر انقلاب اسلامی است كه در آن می خوانیم: میل مفرطی وجود دارد- این سو و آنسو- تا تصویر امام خمینی(ره) را در قابی بنشانند كه عرض و طول آن قاب، دگرستیزی، نابردباری، خشونتخواهی و جنگ پرستی است، تنور پخت این پندار، پیداست كه داخل ایران نیست. آدرسش را احتمالاً باید در كریدورهای كارگاههای ایران هراسی و شیعه هراسی جستوجو كرد، آنجا كه در چشم جهانیان از ابریشم انقلاب، اسطوره استیلا طلبی میتنند و سررشته ریسمان رهبری امام خمینی(ره) را به دست تندروی میسپارند. اما آن كیمیاگران در جعل و تحریف واقعیت انقلاب و امام، تنها نیستند. قرینه های خانگی آنها را در كوچه پسكوچه های فضای سیاسی داخل كشور هم میتوان سراغ گرفت؛ فرقی ندارد كه كرسی تدریس دانشگاهها باشد یا موج صدا و تصویر و سخن رسانه ها یا میكروفون برخی خطیبان. گاه از چنین پایگاههایی روایتهایی از شخصیت و منش امام(ره) عرضه میشود كه تناسب چندانی با واقعیت ایشان ندارد.

ایران افزود: كیمیاگرانی از این جنس، تأیید امام(ره) بر تصرف سفارت امریكا و گروگانگیریها را میبینند اما فرمان ایشان برای احاله تصمیمگیری درباره گروگانها به مجلس شورای اسلامی را نه. تأكید امام(ره) بر استمرار جنگ با صدام را میبینند اما مصلحتسنجی ایشان در خاتمه بخشیدن به مرافعه عراق با ا یران را نه.



*** لزوم مبارزه با فساد اقتصادی

فساد اقتصادی كه این روزها به یكی از سوژه های داغ روزنامه ها تبدیل شده و مبارزه ی جدی و همه جانبه با آن از اولویت های كاری دولت یازدهم به شمار می رود، سوژه ی برخی یادداشت ها در روزنامه ها ی امروز نیز بود.

روزنامه ی ایران در یادداشتی در ستون «اول دفتر» خود با عنوان «مدعی مبارزه با فساد كیست؟» نوشت: موضوع فساد اقتصادی و اداری در ایران سابقه دیرینی دارد و اساساً یكی از مهمترین عوامل شكل‌گیری و پیروزی انقلاب اسلامی گستردگی فساد اقتصادی در دوره سابق بود. در سه دهه اخیر نیز این مسأله دغدغه‌ای به طول و عرض همه دولت‌ها نزد محافل علمی، اقتصادی و همین‌طور دولتمردان و مردم داشته است.

ایران افزود: متأسفانه با‌وجود سابقه دیرینی كه در مبارزه با فساد و خطرات ناشی از آن در كشور وجود دارد این موضوع به مطامع سیاسی و جناحی تبدیل شده است. حال آنكه شرط اصلی مبارزه اصولی با فساد عریان و آلوده به منافع كارگزاران، دور نگه داشتن آن از صحنه رقابت‌های سیاسی است. در یك روش باید راه‌های بروز فساد را مسدود كرد. این راه‌ها شامل قوانین مربوط به سرمایه گذاری، رونق تولید، كوچك‌سازی دولت، شفاف‌سازی لوایح مالی بخصوص بودجه، كارآمد كردن سیاست‌های مالیاتی، كاستن از اتكای دولت به نفت و نحوه فروش و محاسبه قیمت آن در اقتصاد كشور و در نهایت از بین بردن هر گونه رانت خواری و توزیع رانت محور است.

«تلخ و شیرین یك پرونده!» هم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی «ابتكار» است كه در آن با اشاره به فسادهای مالی گسترده در سال های اخیر از جمله فساد اقتصادی «شهرام جزایری»، فساد سه هزار میلیاردی «بابك زنجانی» و اكنون نیز فساد مالی «محمدرضا رحیمی» آمده است: حكم محكومیت محمدرضا رحیمی به اتهام فساد اقتصادی هم تلخ و هم شیرین بود، تلخ است چرا كه روند پرونده های فساد منحنی صعودی را نشان می‌دهد.. ولی دیگر ذائقه ها عادت كرده و منتظر خبر تلخ تری هستند. این روزها زمزمه پرونده بابك شماره 2 و 3 و... به گوش می‌رسد و بی شك براساس تجربه حجم پرونده ها چند برابر آنچه تا كنون شنیده ایم خواهند بود. مردم عادت كرده اند كه انگشت به دهان در حیرت زنجیراتفاقات باشند اما پرونده محمدرضا رحیمی هم تلخ و هم شیرین بود. تلخ است چرا كه او مقام دوم اجرایی كشور را عهده دار بود و سال ها ریاست ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی را یدك می‌كشید. تلخ بود چرا كه به ادعای خود این پول ها را در یك تقسیم كار جناحی برای بدست آوردن اكثریت مجلس اصولگرا بین 170 نامزد اصولگرا تقسیم نمود و معلوم شد متاسفانه گویا در قاموس این جماعت هدف وسیله را توجیه می‌كند.

به نوشته ی ابتكار، اما شیرینی های این پرونده امید به توقف ماشین فساد را افزون نموده است. از جمله شیرینی این اتفاق اینكه برای اولین بار متهم اصلی نه بابك یا شهرام یا خداداد كه اشخاص حقیقی هستند و در پروسه فساد سازمانی هر كدام نقش معلول را دارند كه این بار عدالت یقه یك مقام رسمی كه نقش علت را ایفا می‌كند گرفته است.

روزنامه ی «قانون» هم سرمقاله ی خود با عنوان «قوه قضاییه به ماجرای 170 نفر ورود كند» را به لزوم مبارزه با فساد در تمام سطوح اختصاص داد و در آن با اشاره به ادعای محمدرضا رحیمی در خصوص فسادمالی 170 تن از نمایندگان مجلس، بر لزوم پیگیری این ماجرا از طریق قوه ی قضاییه تا مشخص شدن صحت و سقم آن تاكید شده و آمده است: د‌‌ر مورد‌‌ صحبت‌هایی كه اخیرا توسط رحیمی معاون اول رئیس جمهور سابق مطرح شد‌‌ه و اتهاماتی كه از خلال نامه‌ وی به نمایند‌‌گان نسبت د‌‌اد‌‌ه شد‌‌ه باید‌‌ گفت این مسائل از جمله موارد‌‌ی است كه مشروعیت و اعتبار مجلس شورای اسلامی را می‌تواند‌‌ زیر سوال ببرد‌‌. پس د‌‌ر این زمینه د‌‌اد‌‌ستان محترم باید‌‌ هرچه سریع‌تر وارد‌‌ ماجرا شد‌‌ه و د‌‌ر راستای د‌‌فاع از منافع عمومی و د‌‌ر راستای د‌‌فاع از مشروعیت مجلس شورای اسلامی تحقیقات خود‌‌ را شروع و صحت و سقم این مسائل را به ملت اعلام كند‌‌. قانون افزود: تا زمانی كه تحقیقات قضایی د‌‌ر این زمینه انجام نشود‌‌، از مجلس شورای اسلامی و نمایند‌‌گان رفع اتهام نخواهد‌‌ شد‌‌. طبیعی به نظر می‌رسد‌‌ محكومان فعلی، برای تبرئه خود‌‌، د‌‌یگران را متهم كنند اما به د‌‌لیل اینكه كسانی كه مورد‌‌ اتهام واقع شد‌‌ند‌‌ نمایند‌‌گان و تشكیل د‌‌هند‌‌گان یكی از اركان مهم سیاسی د‌‌ر نظام جمهوری اسلامی ایران هستند‌‌، ورود‌‌ قوه‌قضاییه و انجام تحقیقات قضایی د‌‌ر این زمینه لازم و ضروری به‌نظر می‌رسد‌‌.



*** ریزگردها در اهواز 66 برابر حد مجاز!

خبر آلودگی هوا در اهواز و افزایش گرد و غبار در هوای این شهر به میزان 66 برابر حد مجاز یكی از خبرهای ناگوار در روزنامه های صبح امروز بود كه می تواند سلامت مردم این شهر را با تهدید جدی رو به رو سازد.

روزنامه ی «جام جم» در همین ارتباط در گزارشی با عنوان «زندگی در خوزستان متوقف شد» نوشت: زندگی در خوزستان فلج شده، اگر تصورش برایتان ممكن نیست، فقط به این اعداد توجه كنید؛ دستگاه سنجش آلودگی محیط‌زیست استان خوزستان امكان سنجش غلظت گرد و غبار بیش از ده هزار میكروگرم بر مترمكعب را ندارد، در حالی كه عصر پنجشنبه میزان ریزگردها در شهر اهواز به بیش از ده هزار میكروگرم بر متر مكعب یعنی حدود 66 برابر حد مجاز رسید. این یعنی همان خبرهایی كه از شهروندان خوزستانی به گوش می‌رسید، یعنی چشم چشم را نمی‌بیند، نفس كشیدن در هوای آزاد یعنی طعم و مزه خاك را در دهان چشیدن و این‌كه روی همه چیز لایه‌ای از خاك كشیده شده است.

جام جم افزود: سه‌شنبه هفته گذشته، روز اول آلوده شدن هوای خوزستان بود كه پیش‌بینی می‌شد تا آخر هفته ادامه پیدا كند، اما افزایش این آلودگی خصوصا در روز پنجشنبه سبب نگرانی شهروندان این استان بویژه در شهرهای اهواز، آبادان، خرمشهر، بهبهان و دشت آزادگان شده است.

به نوشته ی این روزنامه، پنج شهرستان اهواز، آبادان، خرمشهر، بهبهان و دشت آزادگان استان خوزستان دچار گرد و غبار شدند كه اهواز بالاترین میزان آلودگی را تا 70 برابر حدمجاز تجربه كرده است. پدیده گرد و خاك طی چند روز اخیر میزان دید افقی را در شهرهای اهواز و آبادان به كمتر از 300 متر رسانده و موجب توقف فعالیت فرودگاه‌های بین‌المللی این دو شهر شده است. آلودگی هوا در استان خوزستان به تعطیلی مدارس در روزهای آخر هفته گذشته منجر شده و براساس گزارش‌های رسیده، مراكز خرید در شهرهای استان به شكل نیمه‌تعطیل درآمده است.

*گروه پژوهش و تحلیل خبری

پژوهشم**9282**2054