مشهد - ايرنا - سرپرست اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي گفت: اين مرکز بيشترين و معتبرترين اسناد تاريخي مربوط به دوران انقلاب اسلامي و وقايع آن در مشهد را نگهداري مي کند.

'سالم حسين زاده' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اين اسناد را شامل فيلم، عکس، مصاحبه و سند ذکر کرد و افزود: جمع آوري کل اسناد شفاهي و مکتوب درباره دوران انقلاب در مشهد با راه‌ اندازي واحد مطالعات انقلاب اسلامي و بررسي، تاريخ شفاهي، عکس ها و اسناد ديداري، شنيداري و مکتوب انجام شده است.

وي بيان کرد: طرح راه‌ اندازي مرکز مطالعات انقلاب اسلامي، در راستاي رهنمودهاي توليت آستان قدس رضوي مبني بر توجه جدي و احساس مسووليت سازمان کتابخانه‌ ها به عنوان يک تشکيلات قديمي، مستقل و معتبر نسبت به اسناد انقلاب اسلامي که بهترين شاهد براي اصالت‌ نظام و ارزشهاي انقلاب اسلامي است و ضرورت جمع ‌آوري و نشر اين اسناد،

اجرا شده است.

وي با بيان اينکه حرم مطهر رضوي شهر مشهد را به يکي از پايگاه‌ هاي مذهبي و انقلابي ايران در دهه 1340 و 1350 مبدل کرد، افزود: فعاليت گروه‌ ها، احزاب و علماي صاحب‌ نام و انديشمندان انقلابي در حوادث اين سالها، به مشهد جايگاهي ويژه در تاريخ معاصر ايران و انقلاب اسلامي بخشيد.

وي اظهار کرد: حضور هسته مرکزي روحانيت مبارز و در راس آن رهبر معظم انقلاب در مسجد کرامت به عنوان عامل پيوند گروه‌ هاي مذهبي و ملي و عامل سازماندهي فعاليت هاي انقلابي، مشهد را از ساير شهرهاي ايران متمايز کرد.

وي گفت: علاوه بر آن وجود کانون‌ هاي فکري همچون کانون نشر حقايق، انجمن پيروان قرآن، جلسات پرسش و پاسخ شهيد هاشمي‌ نژاد و نيز مساجد کرامت و امام حسن (ع)، چهره‌ اي کاملا انقلابي به شهر مشهد ‌داد.

حسين زاده ادامه داد: اسناد و خاطرات بجا مانده از آن روزها، امکان پژوهش‌ در حوزه انقلاب را براي انديشمندان و علاقه ‌مندان در اين زمينه فراهم کرده و راه اندازي مرکز اختصاصي مطالعات انقلاب اسلامي بستر را براي انجام تحقيقات گسترده ‌تر و مستندسازي و تدوين تاريخ انقلاب اسلامي به ويژه در شهر مشهد و نيز خراسان آماده کرده است.

وي گفت: در گام نخست، پس از جمع ‌آوري اسناد، اطلاعات و منابع مرتبط ، تشکيل بانک جامع اطلاعات و اسناد انقلاب اسلامي در مشهد کليد خورد.

وي افزود: در اين ميان گردآوري و بررسي خاطرات افراد و فعالان مبارزات و حضور رهبر معظم انقلاب در سر حلقه فعاليت هاي انقلابي در مشهد از جايگاه ويژه اي در اين واحد برخوردار بوده و مطالعاتي براي ساماندهي و سازماندهي اطلاعات در اين زمينه در حال انجام است.

سرپرست اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي اظهار کرد: مصاحبه‌ هاي انجام شده در بخش تاريخ شفاهي با محوريت انقلاب اسلامي، مسجد کرامت و نقش اصناف مشهد در انقلاب اسلامي، در قالب مصاحبه با 140 نفر از فعالان انقلابي از طبقات مختلف جامعه شامل روحانيون، دانشگاهيان، بازاريان، کارکنان ادارات و دانش آموزان و معلمين مدارس در دهه 1340 و 1350 در قالب 750 ساعت مصاحبه انجام گرفته است.

حسين زاده افزود: اطلاعات و خاطرات قابل توجهي در باره انقلاب با موضوعات مراکز و پايگاه هاي انقلاب، مساجد، تظاهرات، اعتصابات، روحانيت، انديشمندان، حضور اصناف و اقشار فرهنگي و نيز هسته مرکزي ساماندهي و رهبري انقلاب در مشهد با حضور حضرت آيت ‌الله خامنه ‌اي، حضرت آيت ‌الله طبسي و نيز شهيد هاشمي ‌نژاد، ‌در اختيار اداره اسناد آستان قدس رضوي قرار دارد.

سرپرست اداره سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي گفت: در اسناد مکتوب موجود در اداره اسناد اين آستان مقدس ، نزديک به 38 هزار برگ سند با موضوع انقلاب اسلامي وجود دارد.

حسين زاده افزود: در اين اسناد، 28 هزار برگ سند متعلق به حجت الاسلام فاکر است که مربوط به گزارشاتي از شاخص ‌ترين لحظات و روزهاي انقلاب ، مجموعه ارزشمندي از ديدگاه‌ ها و عملکرد احزاب و جبهه ‌هاي گوناگون انقلابي به ويژه فعاليت روحانيت معظم در عرصه مباحث ايدئولوژيک انقلابي و آماده‌ سازي اقشار مختلف در حرکتهاي انقلابي و نيز وحدت، پيوند و سازماندهي گروه ‌ها در حرکت يکپارچه مردمي به رهبري امام راحل در سالهاي 1342 تا 1360 مي باشد.

وي اسناد خانواده شهيد نواب صفوي شامل تصاوير مربوط به دست نوشته ‌هاي شهيد نواب صفوي در زندان قصر، 300 برگ اسناد متعلق به مهندس برازش مربوط به مبارزات مردم در شهر مشهد، بيش از 200 برگ از تصاوير مربوط به مکاتبات ساواک در شهر مشهد و گزارش‌ هايي که عليه انقلابيون شهر مشهد تهيه شده است از ديگر اسناد موجود در اين سازمان مي باشد.

وي گفت: بيش از سه هزار برگ سند از افراد و جمعيت ‌هاي مختلف که در راهپيمايي‌ ها و تظاهرات عليه شاه مخلوع حضور داشتند، هزار و 500 برگ اسناد انتشارات دولتي و هشت هزار برگ اسناد ديجيتال شامل اعلاميه‌ ها، گزارشات، بيانيه‌ هاي احزاب، گروه ها و نهادهاي رسمي و غير رسمي در قبل و بعد از انقلاب با موضوع فعاليت هاي انقلابي در مشهد از ديگر اسناد است.

سرپرست اداره اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي افزود: مديريت اسناد اين آستان مقدس با در اختيار داشتن سه هزار قطعه عکس، تصويرگر لحظات ناب از انقلاب است.

حسين زاده افزود: اين تصاوير شامل صحنه ‌هاي تظاهرات، تحصن‌، سخنراني‌ ها، شهداي انقلاب، اماکن و پايگاه ‌هاي انقلاب، مسيرهاي راهپيمايي، حوادث شاخص انقلاب در مشهد همچون حوادث 9 و 10 دي و حمله دژخيمان رژيم شاه به بيمارستان امام رضا (ع)، حضور آيات عظام در تظاهرات و نيز تحصن گروه‌ ها و اصناف همچون پزشکان و فرهنگيان و روحانيت معظم به عنوان روشن‌ ترين جلوه‌ هاي هويت شهر مشهد در انقلاب تاريخي سال 1357 مي باشد.

وي بيان کرد: همچنين 200 ساعت منابع صوتي و سخنراني انقلابي و 200 دقيقه تصوير برداري از تظاهرات مردم به مناسبت‌ هاي مختلف در شهر مشهد حاوي اطلاعات مهم از جنايات رژيم شاه در مقابله با مردم از ديگر مستندات صوتي و تصويري اين مرکز است.

وي ادامه داد: سازمان کتابخانه ‌ها، موزه‌ ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي از اهدا و واگذاري اسناد مکتوب، عکس يا فيلم‌ هاي مرتبط با انقلاب اسلامي توسط افراد حقيقي يا حقوقي به مجموعه وسيع و ارزشمند موجود استقبال مي‌ کند.

7489 / 664