به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، پروژه ساخت پروتزهای مصنوعی كربنی از سال 1390 در قالب یك پایان نامه كارشناسی ارشد در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی كلید خورد.
این پروژه با هدایت دكتر 'محمدرضا خلیلی' رییس مركز تحقیقات مواد و سازه های پیشرفته و هوشمند دانشگاه خواجه نصیر و به همت دانشجوی جوان این دانشگاه 'هادی نوروزیان' به ثمر نشسته و دو نوع پای مصنوعی برای راه رفتن و دویدن معلولان را برای ورود به بازار محصولات توانبخشی ساخت داخل، آماده كرده است.
استاد راهنمای این پروژه درخصوص ویژگی های پروتز پای مصنوعی تولید شده در دانشگاه خواجه نصیر گفت: مراحل تحقیق، طراحی و تولید نمونه آزمایشگاهی پروتزهای مصنوعی كربنی حدود دو سال به طول انجامید و حدود 100 میلیون ریال برای آن هزینه شد.
خلیلی، تسهیل زندگی روزمره جانبازان و معلولان و فراهم آمدن زمینه حضور آنها در عرصه رقابت های ورزشی را از مهم ترین اهداف ساخت این پای مصنوعی عنوان كرد.
وی توضیح داد: یك نمونه پروتز تولید شده برای راه رفتن معلولان و جانبازان طراحی شده است و معلولان می توانند با استفاده از آن همانند یك فرد عادی راه بروند.
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر افزود: خاصیت انعطاف پذیری پای راه رفتن، آسیب ناشی از راه رفتن به فرد معلول را كم می كند و موجب می شود فشار ناشی از ضربات وارده به پا، به كمر فرد منتقل نشود و راه رفتن او را كنترل می كند.
به گفته خلیلی، نمونه پای مصنوعی تولید شده برای دویدن نیز همانند فنر عمل می كند و تا حدودی به دویدن معلول سرعت می بخشد كه او می تواند در عرصه های ورزشی پا به پای افراد سالم رقابت كند.
وی خاطرنشان كرد: هر دو نمونه پای مصنوعی تولید شده، مراحل تست های آزمایشگاهی و عملی را با موفقیت سپری كرده اند و آماده تجاری سازی هستند.
محقق این طرح و سازنده پای مصنوعی كربنی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نمونه خارجی این پا مصنوعی ساخت كشور فرانسه است كه نمونه پای دونده آن در بازار ایران با قیمت های 18 میلیون تومان به بالا عرضه می شود كه به دلیل گران بودن قیمت، تهیه آن برای معلولان آسان نیست.
هادی نوروزیان افزود: ما نمونه پای مصنوعی دونده را شش برابر ارزان تر از نمونه مشابه خارجی تولید كرده ایم و قادر هستیم درصورت تولید انبوه، آن را با قیمتی كمتر از چهار میلیون تومان روانه بازار كنیم.
وی قیمت عرضه پای مصنوعی خارجی ویژه راه رفتن در كشور را بین 10 تا 12 میلیون تومان ذكر كرد و گفت: این نمونه پا را هم می توانیم با قیمت زیر سه میلیون تومان به دست مصرف كنندگان برسانیم.
نوروزیان یادآور شد: سعی داریم این دو نمونه پای مصنوعی را تا پایان امسال با ثبت شركت نوین كامپوزیت هوشمند آسیا به عنوان محصولات دانش بنیان وارد بازار مصرف كنیم.
وی تولید پروتز پای مصنوعی برای استفاده افراد سالم را به عنوان مرحله بعدی پروژه تحقیقاتی خود معرفی كرد و گفت: كار برای ساخت پای مصنوعی برای افراد سالم را به عنوان ادامه این طرح آغاز كرده ایم و این پروتز مصنوعی می تواند به عنوان پای یدكی افراد سالم در زمان های خاص از جمله شرایط نظامی و یا تفریحی مورد استفاده قرار گیرد.
نوروزیان ادامه داد: هنگامی كه افراد سالم در شرایط نظامی یا حتی تفریحی مانند راهپیمایی های خیلی طولانی به سر می برند و نیاز به ذخیره انرژی درعین افزایش سرعت دارند می توانند از این پای مصنوعی استفاده كنند و این پای مصنوعی باعث جهیدن فرد، افزایش سرعت و حفظ انرژی او خواهد شد.
علمی (4)**1055**1599
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۷
تهران - ایرنا - محققان مركز تحقیقات مواد و سازه های پیشرفته و هوشمند دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی كه تولید پای مصنوعی برای راه رفتن و دویدن معلولان را به پایان رسانده اند كار خود را برای ساخت پای مصنوعی یدكی برای افراد سالم به منظور استفاده در شرایط خاص آغاز كرده اند.