قزوين-ايرنا- مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي با بيان اينكه 50 درصد طلاق ها در كشور مربوط به پنج سال اول زندگي هستند، گفت: 80 درصد طلاق ها در سنين زير 30 سال رخ مي دهد.

به گزارش روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني قزوين كه روز سه شنبه به ايرنا نمابر شد، دكتر'اسماعيل مطلق' در نشست تخصصي جمعيت، ازدواج و سلامت جوانان كه در دانشكده پرستاري و مامايي قزوين برگزار شد، افزود: با كم شدن ميزان ازدواج ها از يكسو و افزايش وضعيت طلاق از سوي ديگر نهاد خانواده در معرض تهديد جدي قرار گرفته است.

وي اظهاركرد: بايد با ترويج تشكيل خانواده، تسهيل و رفع موانع ازدواج، اصلاح و تكميل آموزش مهارت هاي فرزند پروري، آموزش مهارتهاي زندگي و ارتباطي و ارايه خدمات مشاوره اي مبتني بر فرهنگ و ارزشهاي اسلامي - ايراني، بر پايداري و تحكيم بنيان خانواده كمك كرد.

مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي، پويايي، بالندگي و جواني جمعيت را با افزايش نرخ باروري به بيش از سطح جانشيني، از مهمترين سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري در موضوع جمعيت عنوان كرد و افزود: سياستمداران جمعيتي و بهداشت جهاني مي گويند زماني كه ميزان جمعيت در كشوري به حد زير جايگزيني رسيد، در بعد سلامت، تهديدي براي آن جمعيت به حساب مي آيد و كشورها تلاش مي كنند كه اين اتفاق محقق نشود.

مطلق، با بيان اينكه منظور از نرخ باروري كلي، متوسط تعداد فرزندي است كه يك زن در طول دوران باروري خود به دنيا مي آورد، اضافه كرد: براي پيشگيري از منفي شدن رشد جمعيت، بايد كمينه اين ميزان، 1/2 فرزند (سطح جانشيني) باشد.

وي، ميزان باروري كلي را بر اساس آخرين داده هاي مركز آمار 8/1 در كشور و 7/1 در استان قزوين ذكر كرد.

مطلق، بالا رفتن سن ازدواج در كشور را يكي از چالش هاي مهم عنوان كرد و يادآورشد: بيش از 11ميليون دختر و پسر در آستانه ازدواج، در كشور وجود دارد كه بخش قابل توجهي از آنان در حال پشت سر گذاردن سنين مناسب ازدواج و باروري هستند.

وي با اشاره به ساير عوامل تاثيرگذار بر كاهش نرخ باروري كلي، تاخير در ازدواج و فرزندآوري، تك فرزندي در برخي خانواده ها و فاصله زياد بين فرزندان را ازعوامل مهم در موضوع جمعيت ذكر كرد و افزود: كاهش سن ازدواج و حمايت از زوج هاي جوان يكي ديگر از سياست هاي مهم كشور است.

مطلق گفت: در بررسي ميانگين فاصله بين تولد فرزندان زنان ايراني در سال 88 مشخص شد، از ازدواج تا تولد فرزند اول، حدود 5/3 سال و از تولد فرزند اول تا دوم حدود 4/5 سال طول مي كشد.

وي با اشاره دو دسته از عوارض اجتماعي و رواني اين موضوع ادامه داد: به هم خوردن توازن و تعادل نسلي، كمرنگ شدن همبستگي اجتماعي، افزايش احتمال طلاق در نسل آينده در صورت تربيت نادرست، افزايش احتمال انزواي والدين در سنين پيري و عوارض رواني مانند بالاتر بودن احتمال افسردگي اجتماعي، اضطراب و وابستگي بين فردي از جمله اين عوارض است.

وي نقش اقناعي مشاوره را در پرهيز از تك فرزندي و فاصله گذاريهاي غيرمتعارف، مهم دانست و خاطرنشان كرد: همچنين با افزايش سن، علاوه بر كاهش باروري، مشكلاتي براي سلامت مادر و جنين ايجاد مي شود.

مطلق، ازدواج سالم را بعدي از سلامتي عنوان كرد و در خصوص تاثير ازدواج بر سلامت، گفت: افرادي كه ازدواج مناسب دارند، از طول عمر بيشتر، شادابي، ارتباطات اجتماعي مناسب، سلامت جسماني، احساس امنيت، رشد عاطفي و فكري و سلامت رواني بهتري برخوردار هستند.

وي، توسعه فرد، افزايش ايمان در زندگي مشترك، نياز به استقلال و پاسخ ازدواج به اين نياز، تجربه مديريت جديد، شكوفايي استعدادها در زندگي مشترك، افزايش حمايت هاي خانواده بعد از ازدواج و افزايش اعتبار اجتماعي را از اثرات ازدواج دانست و ادامه داد: تجربه همسر شدن و پس از آن پدر و مادر شدن، نوعي كمال شخصيت محسوب مي شود و فرد در اثر اين تجربه ها ديگران را بخشي از خود احساس مي كند.

مطلق در پايان تدوين محتواهاي آموزشي جديدي با تاكيد بر آموزش مهارت هاي زندگي و بر اساس نياز نوجوانان و جوانان در راستاي خانواده، همسر گزيني و ارتقاي مشاوره هنگام ازدواج و پس از ازدواج با تاكيد بر مهارت هاي زوجين و سلامت جنسي و با رعايت چارچوب هاي مذهبي، فرهنگي و اجتماعي را از رويكردهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي براي بهبود نرخ باروري كلي و ارتقاي كمي و كيفي ازدواج برشمرد.

7388/ 6128