شهركرد- ایرنا- تخریب های اخیر بقعه امامزاده حمزه علی بلداجی از توابع شهرستان بروجن با سابقه 400ساله كه در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده بود، واكنش های مختلفی را در روزهای اخیر در استان برانگیخته است.

بقعه امامزاده حمزه علی از آثار تاریخی چهارمحال وبختیاری است كه در مجاورت شهر بلداجی از توابع شهرستان بروجن واقع شده و این امامزاده از نوادگان امام سجاد علیه السلام است كه بنای اولیه بقعه آن مربوط به دوره تیموریان تا قاجاریه است.

بقعه این امامزاده بر روی كوهی به نام حمزه علی در فاصله پنج كیلومتری شهر بلداجی و 65 كیلومتری شهركرد واقع شده و به دلیل موقعیت طبیعی، آب و هوای مطبوع و نزدیكی با تالاب بین المللی چغاخور ، یكی از مهمترین جاذبه های مذهبی و گردشگری منطقه است.

بقعه امامزاده حمزه علی بلداجی ایوان قدیمی و حسینیه های جدیدی را شامل می شده كه اخیرا حسینیه های آن تخریب شده و خسارت زیادی را به ساختمان خشت گلی و تاریخی بقعه وارده كرده است.

زائرپذیر بودن و ورود مسافران بسیار به به بقعه امامزاده حمزه علی بلداجی این امامزاده را به یكی از توسعه یافته ترین بقاع متبرك كشور تبدیل كرده به طوری كه مجاور این بقعه امكاناتی مانند شهربازی، بازارچه، فضای سبز گردشگری و سرویس های بهداشتی و ... ایجاد شده است.

این بقعه یكی ازقدیمی ترین اماكن فرهنگی استان بوده كه طی دو هفته گذشته به منظور بازسازی و توسعه بنا، تخریب حسینیه های اطراف بقعه با لودر وبیل مكانیكی از سوی اداره كل اوقاف و امور خیریه چهارمحال وبختیاری با هدف اجرای طرح عمرانی انجام شده است.

در پی تخریب دو حسینیه اطراف بقعه به خود بقعه نیز خسارت هایی وارد شده و پی ساختمان بقعه با لرزش های كه به آن وارد شده ترك برداشته و سست شده است.

یك محقق و پژوهشگر در چهارمحال وبختیاری گفت: بنای تاریخی امامزاده حمزه علی جزو قدیمی ترین بقاع متبركه استان و متعلق به دوره صفوی است كه درفهرست آثار ملی كشور نیز ثبت شده است.

'اردشیر آخوندی' در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این بقعه با توجه به قدمت آن مشمول قوانین حفاظتی و مرمتی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.

وی گفت: این امامزاده از نظر زائرپذیری، بالاترین میزان زائرپذیری را در بین بقاع متبرك امامزادگان استان دارد و به صورت سنتی زیارت این امامزاده از قدیم الایام در فرهنگ مردم چهارمحال و بختیاری به خصوص عشایر بختیاری هنگام كوچ رونق داشته و دارد.

آخوندی اظهار كرد: چندسال گذشته اداره كل اوقاف و امور خیریه استان اقدام به ساخت و ساز در دامنه كوه و جلوی امامزاده كرده كه اجرای این طرح دید و جلوه بقعه را اززوایای مختلف كور كرده است.

وی گفت: با مسدود شدن دید بقعه، اداره كل اوقاف برای اجرای طرح توسعه صحن های اطراف بقعه، اخیرا با ماشین آلات سنگین به تخریب حسینیه های اطراف بقعه اقدام كرده است.

آخوندی اظهار كرد: با بریدن كوه به وسیله دستگاه های سنگین تزلزل در بنیان و پی های این ساختمان ایجاد شد.

وی تخریب غیراصولی حسینیه های این بقعه را عامل ایجاد شكست های در ساختمان و سست شدن پی های بقعه دانسته و می افزاید: گچ های داخل این بنا نیز ترك برداشته و ریخته است.

وی گفت: اصل بنا از مصالح خشت و گلی است و تخریب حوالی بقعه، باعث تزلزل بنای بقعه شده است.

آخوندی تصریح كرد: براساس برآورد انجام شده مرمت تخریب های ظاهری و استحكام بخشی این بنای ملی بیش از 200میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.

وی گفت: این امامزاده مانند بسیاری از امامزادگان دیگر استان فاقد نسب نامه و شجره نامه مكتوب است، اما ساختمان 400ساله آن نوعی شناسنامه برای این بقعه محسوب می شود.

این باستان شناس گفت: در صورت تخریب بقعه و احداث بقعه جدید هر چند بنای مرتفع و عظیمی به جای آن ساخته شود اما اما یك اثر تاریخی ارزشمند استان از بین می رود.

مدیركل اوقاف و امور خیریه چهارمحال وبختیاری نیز در این خصوص گفت: حسینیه های ساخت شده در جوار بقعه امامزاده حمزه علی بلداجی قدمت حدود 50 ساله دارد و فاقد سوابق میراثی است.

حجت الاسلام' محسن غلامیان' افزود: این حسینیه ها به دلیل محدودیت فضا و فقدان ارزش تاریخی با هدف اجرای طرح جامع این بقعه متبرك تخریب شده است.

وی گفت: از ابتدای اجرای طرح بازسازی این بقعه متبرك با اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تفاهم نامه نوشته شده و هرگونه تخریب و تصرف در بخش تاریخی بقعه تكذیب می شود.

وی اظهار كرد: بقعه امامزاده حمزه علی تاریخی و ملی و همه در قبال حفظ و حراست از این آثر ملی مسوول هستند.

حجت الاسلام غلامیان افزود: در جلسه دو روز گذشته كه در محل فرمانداری شهرستان بروجن با حضور مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان و اداره كل اوقاف و امور خیریه برگزار شد، اجرای طرح عمرانی این بقعه تصویب شد.

وی گفت: دراین جلسه تصویب شد كه گودبرداری برای ادامه و اجرای طرح عمرانی در اطراف امامزاده با نظر كارشناسی اداره كل میراث فرهنگی انجام شود .

مدیركل اوقاف و امور خیریه استان افزود: ادامه گودبرداری برای اجرای این طرح با نظر كارشناسان این اداره كل و استفاده از وسایل و موادی انجام می شود كه به ساختمان بقعه ازاین بیشتر خسارت وارد نشود.

حجت السالام غلامیان گفت: در این جلسه مقرر شد كه برای حفظ و حراست از بقعه میراثی، تعمیر آن را اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان انجام دهد.

وی امامزاده حمزه علی بلداجی را از امامزادگان شاخص استان دانست وگفت: احداث صحن و سرا برای بقعه این امامزاده یكی از برنامه های مهم اداره كل اوقاف و امور خیریه است.

غلامیان گفت: با اجرای این طرح صحن امامزاده چهار هزار متر مربع خواهد شد.

مدیركل اوقاف و امور خیریه چهارمحال وبختیاری گفت: دو حسینیه جوار این امامزاده برای توسعه طرح های عمرانی و احداث حسینیه های جدید در كنار امامزاده تخریب شده است.

غلامیان افزود: طرح جامع عمرانی این امامزاده تهیه شده و اجرای این طرح بیش از 20میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

وی از اجرای طرح جامع بقاع متبركه شاخص استان از جمله امامزاده دو معصوم شهركرد، حمزه علی بلداجی، امامزاده شیخ شبان، امامزاده بارده و امامزاده شاهزاده عزیز الله شهركیان خبر داد.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه كشور نیز هفته گذشته در سفر به استان چهارمحال وبختیاری در بازدیدی كه از این بقعه داشت بر حفظ بنای میراثی این بقعه تاكید كرد.

حجت الاسلام 'علی محمدی' گفت: بقاع متبركه پناهگاه های معنوی مردم است و این بقاع در بین مردم از جایگاه معنوی برخوردارست.

وی، در دیداز از طرح عمرانی بقعه امامزاده حمزه علی بلداجی بر شتاب بخشی به ساخت و ساز حسینیه های این بقعه متبركه تاكید كرد.

بقعه‌ی متبركه امامزاده «حمزه بن علی(ع)» در شهر بلداجی از توابع استان چهارمحال وبختیاری كه 24 فروردین ماه 1382 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

7360/6014/

از سمیه پناهنده شهركی