تهران - ايرنا - توسعه اجتماعي اقتصادي كشورها در گرو داشتن منابع انساني سالم است و اين مادران سالم هستند كه در سلامت نسل آينده، نقشي كليدي دارند از همين رو توجه و آموزش تغذيه مناسب به مادران باردار براي پيشگيري از سوء تغذيه، كاهش عوارض بارداري و مرگ و مير ناشي از آن ضروري است.

به گزارش ايرنا از پژوهشگاه فناوري هاي نوين علوم زيستي جهاد دانشگاهي ابن سينا، جراح و متخصص زنان، فلوشيپ نازائي و عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن سينا معتقد است افرادي كه از روش هاي كمك باروري استفاده كرده اند، در دوران بارداري به مراقبت هاي متفاوتي از ديگر زنان باردار نياز دارند.

دكتر 'ژاله ذوالقدري' در اين زمينه گفت: در بيشتر موارد، زنان در سنين بالاتر و بيش از 35 سال از روش هاي كمك باروري استفاده مي كنند و اين خود سبب عوارض بيشتري براي اين افراد در دوران حاملگي خواهد بود و شانس سقط بيشتري نيز برايشان وجود دارد.

وي افزود: تولد نوزاداني با ناهنجاري هاي مادرزادي و كروموزومي در اين زنان بيشتر وجود دارد كه شايع ترين آنها سندرم داون يا منگليسم است و از طرفي هم به صورت معمول عوارض دوران بارداري همچون سقط جنين، ديابت بارداري، مسموميت حاملگي و زايمان زودرس در اين افراد بيشتر از ديگر زنان باردار است.

ذوالقدري تاكيد كرد: هيچ گاه به زنان باردار استراحت مطلق پيشنهاد نمي شود و چنانچه شرايط محيطي سالم باشد با انجام فعاليت هاي سبك به هيچ وجه سقط اتفاق نمي افتد و تنها به زناني كه دچار خونريزي شده باشند و يا سابقۀ سقط هاي مكرر داشته و به علت نارسايي دهانه رحم سركلاژ شده اند، توصيه مي شود يك استراحت نسبي و انجام كارهاي سبك داشته باشند.

وي درباره دلايل شيوع ديابت بارداري نيز گفت: افراد مبتلا به ديابت در دوران حاملگي به دو گروه تقسيم مي شوند، يك گروه زناني هستند كه پيش از شروع بارداري مبتلا به ديابت بوده و دارو مصرف مي كنند كه اين افراد بايد توجه داشته باشند حتماً 6 تا 8 هفته پيش از شروع بارداري، قندخون آنها كاملاً كنترل شود چرا كه در صورت مثبت بودن قند خون، حتماً سبب بروز ناهنجاري هاي جنيني خواهد شد.

وي ادامه داد: گروه دوم زناني هستند كه در ظاهر سالم هستند و قبلاً ديابت نداشته اند كه معمولاً اين افراد، غربالگري ئ قند خون آنها آزمايش مي شود و به صورت معمول در زناني كه وزن بالا دارند و يا در بارداري هاي قبلي خود، نوزادي با وزن بالا به دنيا آورده و يا سقط هاي مكرر داشته اند نياز به بررسي بيشتر وجود دارد.

يكي ديگر از متخصصان تغذيه و رژيم درماني و عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن سينا نيز با بيان اينكه نياز تغذيه اي جنيني كه با روش هاي كمك باروري شكل گرفته است با جنيني كه به صورت طبيعي تشكيل شده است، تفاوتي ندارد، تصريح كرد: در واقع اصول تغذيه در هر دو صورت متفاوت نيست و تنها حساسيت موضوع تغذيه در افرادي كه با استفاده از روش هاي كمك باروري، باردار شده اند به جهت نكات ذكر شده در قسمت فوق بيشتر است.

دكتر 'لادن گياهي' افزود: در واقع وزن مادر در ابتداي دوران بارداري تعيين كنندۀ آن است كه در طي دوران بارداري چه روند افزايش وزني بايد وجود داشته باشد و در سه ماهۀ اول مادر با اينكه مادر نبايد وزن زيادي بگيرد حساس ترين دوران شكل گيري ساختار ژنتيكي و متابوليكي فرزند در آينده است يعني با وجود آنكه در سه ماهۀ اول بارداري نبايد وزن گيري به مقدار زياد اتفاق بيفتد، اما كيفيت و روند تغذيه اي اثري بسيار مهم و غيرقابل برگشتي را بر روي سلامت جنين و فرزند در آينده خواهد داشت.

وي تصريح كرد: وزن گيري مادر تابع عوامل ژنتيكي، سلامت عمومي مادر، ميزان فعاليت فيزيكي، باورهاي فرهنگي، موقعيت اجتماعي و وضعيت اقتصادي است بنابراين با توجه به وزن شروع بارداري بايد در سه ماهۀ اول، دوم و سوم بارداري، روند وزن گيري كنترل شود.

گياهي درخصوص تغييرات تغذيه اي مادر در دوران بارداري نيز بيان داشت: تغييرات تغذيه در دوران بارداري به آن صورتي كه خانواده ها غالباً تصور مي كنند نبوده و در سه ماهۀ اول دوران بارداري، نيازي به افزايش انرژي دريافتي توسط مادر نيست و از سه ماهۀ دوم و سوم، ما به تدريج افزايش دريافت انرژي را داريم كه چيزي در حدود 300 كالري و نهايتاً 500 كالري است.

وي يادآور شد: شروع مكمل ها نيز معمولاً از سه ماهۀ دوم بارداري شروع مي شود اما مصرف اسيدفوليك از دو تا سه ماه قبل از بارداري از اهميت بسياري برخوردار است.

اين متخصص تغذيه خاطرنشان كرد: اساس ايجاد بسياري از بيماري هاي مزمن همانند برخي بيماري هاي عروقي و سرطان ها در دوران جنيني شكل مي گيرد و ما ازهمان ابتداي شكل گيري جنين در قبال سلامت نسل آينده مسئول هستيم.

گياهي در تشريح عللي كه سبب تشديد حالت تهوع در دوران بارداري مي شود، گفت: گرسنگي كشيدن و فاصلۀ زياد در بين وعده هاي غذايي مي تواند به شدت حالت تهوع را تشديد كند، بنابراين اگر زنان باردار بتوانند از همان ابتداي روز و اوايل صبح، تغذيه خود را به صورت صحيح و بدون مايعات شروع كنند و از خوردن غذاهاي چرب و يا خيلي شيرين در وعده هاي اصلي پرهيز كنند، مي تواند به كاهش حالت تهوع دوران بارداري بسيار كمك كننده باشد.

علمي (1)**1055**1599