تبريز- ايرنا - استفاده بهينه از ظرفيت هاي معدني و فولادي آذربايجان شرقي نيازمند تكميل زنجيره توليد از طرفي و ايجاد صنايع پايين دستي از طرف ديگر است.

آذربايجان‌ شرقي به لحاظ منابع معدني به خصوص مس داراي ذخاير و ظرفيت هاي مناسبي است و واحدهاي فولادي آن بخش قابل توجهي از نياز بازار را تامين مي كنند.

اما با وجود سرمايه گذاري هاي كلاني كه در هر دو حوزه صورت گرفته به دليل اينكه تاكنون فعاليت اين واحدها تك محصولي بوده و رويكرد فراوري به واسطه كمبود سرمايه درگردش در سايه قرار داشت، ارزش افزوده مناسب با سرمايه گذاري صورت گرفته حاصل نشده است.

هرچند ايجاد واحدهاي جديد تغليظ، ذوب، اسيد سولفوريك و پالايش در برنامه توسعه مجتمع مس سونگون قرار دارد ولي همچنان محصول خام كنسانتره اين واحد معدني به نقاط ديگر كشور منتقل و يا به خارج از كشور صادر مي شود.

البته الله وردي دهقاني نماينده مردم ورزقان در خانه ملت وعده راه اندازي كارخانه هاي توليد مس كاتد در اين شهرستان تا نيمه نخست سال 96 را داده و گفته است: با اين روش ناخالصي هاي با ارزش كنسانتره همچون طلا و نقره هم در كنار اين فرايند در ورزقان توليد مي شود.

اما موضوعي كه در كنار تكميل واحدهاي توسعه مجتمع مس سونگون بايد مورد توجه قرار گيرد، ايجاد واحدهاي پايين دستي مرتبط با اين صنعت است.

ايجاد شهرك تخصصي مس از ضرورت هاي توسعه استان و خواسته هاي مردم منطقه است كه به گفته فرماندار شهرستان ورزقان در كنار معدن مس سونگون و با همكاري شركت شهرك‌هاي صنعتي استان ايجاد خواهد شد.

ظرفيت مجتمع فولاد بناب هم تاكنون به‌ دليل مشكلات نقدينگي و كمبود سرمايه در گردش به حداكثر نرسيده و تكميل نبودن زنجيره فراوري در اين مجتمع فولادي در كنار شرايط ركود صنعت فولاد، شرايط سختي را براي اين مجموعه توليدي بوجود آورده است.

مدير عامل مجتمع فولاد بناب با اشاره به سرمايه گذاري چهار هزار و 500 ميليارد ريالي در اين مجتمع از فروش نرفتن 35 هزار تن ميلگرد توليدي آن خبر داده است.

ناصر تقي زاده كمبود سرمايه در گردش را مشكل اساسي اين مجموعه عنوان كرده و خواستار حمايت دولت و تجديد نظر در تعرفه واردات محصولات فولادي از چين شده است.

البته با راه اندازي خط توليد فولاد آلياژي در صورت همراهي واحدهاي قطعه ساز انتظار مي رود اين واحد بزرگ توليدي از وضعيت ركود خارج شود ولي براي تداوم فعاليت و ارتقاي جايگاه فولاد استان بايد به فكر راه اندازي واحدهاي پايين‌ دستي بود تا در كنار ايجاد فرصت هاي شغلي بيشتر ارزش افزوده بيشتري هم حاصل شود.

به هر حال افتتاح فاز دوم تغليظ مجتمع معدني مس سونگون و خط توليد فولادي آلياژي مجتمع شاهين بناب با وجود شرايط نامناسب اقتصادي، گامي در جهت شكوفايي ظرفيت هاي معدني و فولادي استان آذربايجان شرقي است.

روز گذشته با حضور معاون اول رييس جمهوري و وزير صنعت، معدن و تجارت فاز دوم تغليظ مجتمع مس سونگون با سرمايه گذاري دو هزار ميليارد ريال و خط توليد فولاد آلياژي مجتمع شاهين بناب با سرمايه گذاري ۴۵۰ ميليارد ريال به بهره برداري رسيد.

7232/1756