تهران - ایرنا - مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی كشور با بیان اینكه ایران رتبه دهم تولید گوشت مرغ در جهان را داراست، گفت: با تولید بیش از 2 میلیون تن گوشت مرغ در كشور، سالانه حدود 200 هزار تن گوشت مرغ مازاد بر نیاز داخل وجود دارد كه باید شرایط صادرات آن فراهم شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، همایون دارابی روز سه شنبه در نشست خبری تشكل‌های دام و طیور كشور به مناسبت گرامیداشت سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با اشاره به اینكه مرغداری صنعتی در ایران دارای قدمت 60 ساله است، افزود: در حال حاضر 23 هزار واحد پرورش مرغ گوشتی در كشور ما فعال هستند كه فعالیت این واحدها منجر به خودكفایی كشور در تولید این محصول شده اند.

وی بر ضرورت خودكفایی كشور در تولید گوشت مرغ تاكید كرد و اظهار داشت: در حال حاضر 30 درصد پروتئین حیوانی قابل مصرف كشور از گوشت مرغ تأمین می‌شود.

وی با اشاره به افزایش قیمت مرغ طی دو سال اخیر، افزود: با جایگزین شدن ارز مرجع به جای ارز مبادله‌‌ای، قیمت تمام شده مرغ افزایش یافت و در حالی كه بازار كشش این افزایش قیمت را نداشت مرغداران مدام در حال ضرر و زیان بودند.

وی اضافه كرد: در همین راستا شركت پشتیبانی امور دام برای تنظیم بازار اقدام به خرید مرغ گرم با قیمت كف بازار كرد تا مرغ مازاد ذخیره سازی شود.

دارابی گفت: اگر مرغ با قیمت 7 هزار تومان خریداری شود، مرغداران ضرر نمی‌كنند و این قیمت به نفع تولیدكنندگان و مصرف‌كنندگان خواهد بود، چرا كه زیاندهی منجر به ورشكستگی مرغداران و توقف تولید می شود.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی درباره امكان كاهش جوجه‌ریزی توسط تولیدكنندگان و تاثیر آن بر افزایش نرخ گوشت مرغ در بازار، گفت: كاهش تولید نداریم، به طور طبیعی پیامد 1.5 سال ضرر و زیان تولیدكنندگان و توقف فعالیت برخی واحدها، كاهش تولید خواهد بود اما این موضوع درباره تولید‌كنندگان مرغ صدق نمی كند و آنان تاكنون در مقابل شرایط سخت ایستادگی كرده اند.

وی افزود: آنچه در مورد كاهش جوجه‌ریزی بیان می‌شود، سیاست وزارت جهادكشاورزی است كه با همكاری صنف تولیدكنندگان مرغ گوشتی اجرا شده است.

وی درباره وضعیت تولید جوجه یكروزه نیز اظهار داشت: برای كنترل تولید مقرر شد بخشی از تخم مرغ مزارع مادر به صورت نطفه یا جوجه صادر شود و بخشی از گله‌ها كه در سن بالای تولید بودند، زودتر از موعد حذف شوند تا تولید جوجه كه ماهانه در مرز 95 میلیون قطعه بود را به مرز 85 میلیون قطعه كاهش دهیم.

وی تصریح كرد كه افزایش قیمت مرغ طی 10 روز اخیر تعادل را به بازار این محصول برگردانده و باید تدابیر لازم را اتخاذ كنیم تا تولیدكننده متضرر نشود.

دارابی بازار صادراتی كشور را مناسب ندانست و گفت: با نداشتن بازار صادراتی مناسب و عدم نیاز به ذخیره سازی از سوی شركت پیشتیبانی امور دام، چاره ای جز كاهش جوجه‌ریزی برای تنظیم تولید براساس مصرف داخلی، صادرات و ذخیره سازی نداریم.

وی با بیان اینكه ماهانه حدود 15 هزار تن تولید گوشت مرغ مازاد وجود دارد، گفت: هم‌اكنون با تصمیم اتخاذ شده تولید منطبق با مصرف داخلی، صادرات و ذخیره سازی است.

وی با بیان اینكه كشورهای همسایه 3 میلیون تن گوشت مرغ وارد می‌كنند، گفت: امسال حدود 60 هزار تن گوشت مرغ صادر شده كه انتظار می رود دولت شرایط را برای افزایش صادرات بیشتر مهیا كند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری تولیدكنندگان گوشت مرغ، مصرف سرانه گوشت مرغ در ایران را حدود 26 كیلوگرم اعلام كرد و افزود: سرانه مصرف این محصول در دنیا حدود 11 كیلوگرم است.

دارابی یكی از دلایل مغفول شدن تولید را، مربوط به اجرای قانون هدفمندی یارانه ها دانست و گفت: تولید‌كنندگان صنعت طیور خواستار تخصیص یارانه تولید هستند چرا كه در آن صورت هزینه های تولید افزایش خواهد یافت و در نتیجه قدرت رقابت برای صادرات از دست خواهد رفت.

دارابی تكمیل نبودن زنجیره تولید را یكی دیگر از مشكلات این بخش دانست و افزود: زنجیره تولید باید در یك بستر طبیعی شكل بگیرد و یكی از برنامه‌های وزارت جهاد كشاورزی قرار دادن 80 درصد تولید در بازه زمانی 5 ساله در زنجیره تولید است.

وی افزود: مقرر شده مبلغ 50 میلیارد تومان به عنوان مشوق صادراتی دولت به ازای 100 هزار تن مازاد تولید گوشت مرغ به تولید‌كنندگان پرداخت شود كه این مبلغ با تمهیدات اتخاذ شده از سوی وزارت جهادكشاورزی به بخش تولید مرغ تزریق خواهد شد.

دارابی با بیان اینكه مردم تمایل دارند مرغ درشت مصرف كنند، گفت: در دنیا مطلوبترین وزن برای مرغ بین 1.2 تا 1.8 كیلوگرم است اما تا زمانی كه تقاضای بازار مرغ درشت باشد تولید‌كنندگان نیز به سمت تولید مرغ با وزن بالا حركت می كنند.

اقتصام(3)9186**1558