زنجان - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: براساس راي دادگاه لاهه الواح متعلق به تخت جمشيد و چغاميش ايران كه هم اكنون در شيكاگو نگهداري مي شوند به ايران باز گردانده مي شوند.

محمد حسن طالبيان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران در زنجان افزود: در دعواي حقوقي مطرح شده در دادگاه لاهه داوران راي نهايي را به نفع ايران صادر كردند و هم اكنون مراحل نهايي بازگرداندن الواح گلي تخت جمشيد و چغاميش به كشور در دست پيگيري است.

وي يادآورشد: دولت تدبير و اميد در تلاش براي گسترش روابط جهاني خود براي مبارزه با قاچاق اموال فرهنگي و بازگرداندن اموال ايراني به كشور است.

طالبيان يادآورشد: با اين پيگيري هاي انجام شده از سوي دولت، در سال جاري 349 اثر فرهنگي كه توسط قاچاقچيان از كشور خارج شده بود، به كشور بازگردانده شد.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: با توجه به تعهداتي كه كشورهاي عضو يونسكو در ارتباط با كنوانسيون 1972 در مورد استرداد اموال فرهنگي دارد، ‌ايران از همه كشورها براي كمك به بازگردادن اموال فرهنگي خارج شده از كشور كمك خواسته است.

وي به هماهنگي و همكاري انجام شده ميان يگان حفاظت اين سازمان با پليس ايتاليا و تبادل تجربيات در زمينه مبارزه با قاچاقچيان اموال فرهنگي اشاره و خاطرنشان كرد: امسال در داخل كشور 59 هزار و 777 قلم شي تاريخي فقط در شهر تهران كشف و ضبط شد.

طالبيان تاكيد كرد: بيش از 11 هزار و 300 قلم از اين اشيا اصل بوده و قدمت آن به دوره قبل و بعد از اسلام بر مي گردد.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: در ميان اين اشياي كشف شده، سكه طلاي منقوش به نام امام رضا(ع) نيز وجود داشت كه متعلق به دوره صفويه بود و به موزه آستان قدس آن امام بازگردانده شد.

وي تصريح كرد: عزم جدي همه مسوولان كشور بر تنگ كردن فضا در داخل و خارج از كشور براي قاچاقچيان اشيا و اموال فرهنگي و تاريخي است.

طالبيان ادامه داد: امروزه قاچاق اشيا و اموال فرهنگي در دنيا جزو تجارتهاي معمول غير قانوني محسوب مي شود و همه كشورها در حال مبارزه با آن هستند.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان به شرايط ثبت يك اثر تاريخي در فهرست ميراث جهاني اشاره كرد و گفت: به طور معمول براي آنكه يك اثر در فهرست جهاني قرار بگيرد، 10 معيار وجود دارد كه شش مورد از آنها براي آثار تاريخي و فرهنگي و چهار مورد براي آثار طبيعي است.

وي بابيان اينكه هر 10 معيار مي تواند در يك اثر منظور شود، اضافه كرد: در صورتي كه بتوان اين معيارها را ثابت كرد، آن اثر در فهرست آثار جهاني به ثبت مي رسد.

طالبيان افزود: اين موارد در ميراث ملموس است اما در ميراث ناملموس، همه معيارهاي مد نظر بايد برآورده شود.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: در صورتي كه اثر تاريخي باشد، يا شاهكار نبوغ بشري باشد، يا ثابت شود كه با نحوه خاص استفاده مردم اعصار مختلف ارتباط پيدا مي كند، نوع مهندسي يا بهره برداري مردم از زمين مثل ساخت قنات و يا وجود جرياني تاريخي كه با مردم ارتباط ويژه اي دارد، معيارهاي مد نظر يونسكو براي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي تامين مي شود.

وي يادآورشد: چهار معيار طبيعي نيز در پديده هاي زمين شناسي، جانوري و طبيعي منحصر به فرد مد نظر قرار مي گيرد.

طالبيان به ارسال دو پرونده از سوي ايران براي ثبت در فهرست ميراث جهاني اشاره و اظهار كرد: دشت لوت و قنات ايراني كه هر يك ويژگي هاي منحصر به فردي دارند، پيشنهادات ايران براي ثبت در ميراث جهاني محسوب مي شوند.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: دشت لوت ويژگيهاي طبيعي منحصر به فردي دارد و در فهرست قناتهاي ايراني نيز 11 قنات زنده آبدار ايراني كه از لحاظ مهندسي و نوع ساخت بي نظير هستند، مطرح شده اند.

وي بازار زنجان را به همراه همه مجموعه هاي مساجد، مدرسه، كاروانسراها و حمامها داراي شاخصه هاي برجسته براي نامزدي جهت ثبت در فهرست ميراث جهاني عنوان كرد و تحقق اين موضوع را مستلزم تحقق شرايطي برشمرد.

طالبيان تاكيد كرد: نخست بايد ساماندهي مناسبي در مجموعه اتفاق بيفتد، سپس مشكلات گريبان گير آن مرتفع شود، سيماي نقاطي كه مخدوش شده بايد اصلاح شود و در احداث مجموعه اي كه در سبزه ميدان اجرا خواهد شد، مراقب باشند كه تاثير منفي بر اين مجموعه نداشته باشد.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان گفت: مجموعه سبزه ميدان بايد به گونه اي طراحي شود كه ارزشي به ارزشها اضافه شود، ضمن آنكه ارزشهاي شهري و اقتصادي را حفظ مي كند.

وي اظهار كرد: اين مجموعه و طولاني بودن بازار زنجان بي نظير است ومي تواند در فهرست آثار جهاني ثبت شود.

طالبيان خاطرنشان كرد: در صورتي كه مسوولان و اصناف بخواهند و يك حركت عظيمي طي دو سال آينده از آنان در اين مسير انجام شود، در آن زمان سازمان ميراث فرهنگي براي ثبت آن وارد عمل خواهد شد.

3001/6085