سيد 'مصطفي فاطمي' روز پنجشنبه در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا با تاكيد بر لزوم توسعه جاذبه گردشگري ادبي در استان يزد اظهار داشت: يزد ظرفيتهاي ارزشمندي در حوزه ادبيات دارد كه از جمله آنها ميتوان به وحشي بافقي، فرخي يزدي، رياضي يزدي، شرف الدين علي يزدي، آذر يزدي و ديگران اشاره كرد.
وي، با اشاره به اينكه گردشگري ادبي يكي از حوزه هاي مطرح سرمايه گذاري در دنياست، افزود: كشورهاي غربي و در واقع گردشگران اروپايي علاقه بسياري به ادبيات و شعراي شرقي دارند همچون گوته آلماني ضمن آنكه ديوان بسياري از شعراي ايراني در اين كشورها ترجمه شده و مورد استقبال قرار گرفته است .
سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي استان يزد ادامه داد: اين نگاه مثبت و علاقه گردشگران مي طلبد كه ما هم در جهت شكوفايي پتانسيل هاي بالقوه استان در حوزه ادبي تلاش كنيم، متاسفانه هم اكنون در اين استان بجز شعرا و ادباي معاصر، اثر ساختاري و فيزيكي ديگري از شعرا و ادباي گذشته وجود ندارد.
فاطمي يادآور شد : اين كار را با مرمت خانه فرخي يزدي و مقبره وحشي و بازسازي منزل صدرالعلما و تبديل آن به موزه نساجي در دست كار داريم.
وي تصريح كرد: از طرف ديگر معتقديم بايد جايگاه افرادي همچون آذر يزدي را كه آغازگر يك حركت بزرگ و پدر ادبيات كودكان و نوجوان ايران بوده با معرفي به گردشگران ارتقا دهيم.
اين مسوول افزود: اگر نگاهي به جايگاه هانس كريستين آندرسون پدر ادبيات كودكان جهان داشته باشيم و اهميتي كه وي پيدا كرده مي توانيم به اهميت جايگاه اساتيد بزرگي همچون آذر يزدي پي ببريم.
وي با بيان اينكه وحشيبافقي و فرخييزدي چهرههاي ملي و جهاني هستند، اظهار كرد: در حالي كه مقبره و خانههاي اين اديبان ميتواند جاذبه خوب گردشگري ادبي باشد، نشاني از آنها نيست اما به تازگي كارهاي ارزشمندي در اين حوزه انجام شده است.
اين مسوول، با اشاره به تعريف محور گردشگري ادبي خاطرنشان كرد: اين محور از مجموعه اميرچقماق (شامل مسجد و تكيه و آب انبار) شروع مي شود و از كنار آب انبار مجموعه، موزه آب تا كوچه آرُكِ ، منزل بي بي فاطمه خاتون يا ستي فاطمه همسر اميرجلال الدين چقماق شامي (كه پيشنهاد ساخت بناي اميرچخماق را داد) ، منزل محمد تقي بيگ پهلوان نامدار ايراني عصر صفويه ، منزل (هتل فعلي) والي، خانه فرخي يزدي، خانه جيحون يزدي و قبر وحشي بافقي ادامه مي يابد.
فاطمي يادآور شد: اين محور از كنار منزل شاعر و روزنامه نگار آزادي خواه فرخي يزدي منزل وحشي بافقي (شاعر نامدار سده دهم هجري) تا مسجد روضه محمديه يا حظيره پايگاه انقلابي مردم يزد و آرامگاه سومين شهيد محراب و فرزند بزرگوارش امام جمعه فقيد يزد مي گذرد و به امامزاده شاهزاده فاضل و بازار سنتي و بافت تاريخي يزد ختم مي شود.
وي در پايان با قدرداني از رسانههاي فعال در حوزه گردشگري و حمايت هاي آنها در توسعه گردشگري ادبي اظهار اميدواري كرد با همكاري رسانه ها ، اين ظرفيت هاي گردشگري استان هر چه زودتر براي بهره گيري و درآمدزايي و سرمايه گذاري فعال شود .
اميرچقماق نام ميداني در شهر يزد است كه شامل بازار، تكيه، مسجد و دو آب انبار كه قدمتشان به دوره تيموريان (قرن ۹ هجري) برمي گردد .
تكيه امير چقماق در سال ۱۳۳۰هجري شمسي و با شماره ۳۸۳ و مسجد امير چخماق در سال ۱۳۴۱ با شماره مستقل ۲۴۷ در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدند، همچنين اين بناها و ديگر الحاقات به عنوان مجموعه اميرچخماق نيز با شماره ۲۴۱۶ به ثبت ملي رسيده است.
استان يزد يكهزار و 480 اثر تاريخي ثبت شده غير منقول و 600 بناي تاريخي ثبت شده ملي دارد كه ميزبان گردشگران داخلي و خارجي است.
يزد، نخستين شهر خشت خام و دومين شهر تاريخي جهان داراي بافت تاريخي به مساحت عرصه 743 هكتار و مساحت حريم پنج هزار هكتار بوده كه در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
در مجموع 77 محله از مجموعه محلات شهر يزد بدليل قرار گرفتن در محدوده بافت تاريخي و يا در حريم آن، در سال 1384 و با شماره 15000، با عنوان «بافت تاريخي يزد» به ثبت آثار ملي رسيدهاند. ك/3
1968/8068
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۰
يزد - ايرنا - سرپرست معاونت گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد گفت: به منظور ارتقاي جايگاه شاعران و اديبان استان و نيز درآمدزايي از اين بخش، جاذبه هاي ارزشمند گردشگري حوزه ادبي ساماندهي مي شود.