تهران - ایرنا -رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور بابیان اینكه اختلال تغذیه ای دربین نوجوانان بسیار شایع است هشدار داد: رژیم غذایی نادرست اعم از پرخوری و بدخوری سبب شده بسیاری از نوجوانان ایرانی چاق باشند كه این امر سبب بروز مشكلات جسمی متعدد در آینده برای آنها خواهد شد .

دكتر مجید حاجی فرجی روز در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با بیان اینكه تغذیه صصحیح دوران نوجوانی نقش عمده ای در سلامت نسل آینده جامعه دارد، افزود: نوجوانی دوره انتقال از كودكی است كه با جهش رشد جسمی و بلوغ همراه است و در این دوره نیازهای تعذیه ای افزایش پیدا می كند، اما نباید در این زمینه دچار افراط یا تفریط شد.

وی با تاكید بر اینكه خانواده ها باید نوع تغذیه در دوران نوجوانی را جدی بگیرند اضافه كرد: پیروی از رژیم های غذایی خودسرانه و نامناسب مانند مصرف بی رویه تنقلات و غذاهای كم ارزش مانند فست فودها در دوران نوجوانی می تواند منجر به سوءتغذیه در آنان شود.

** مصرف بی رویه تنقلات و غذاهای كم ارزش

حاجی فرجی با بیان اینكه انواع فرآورده های غلات حجیم شده بی رویه توسط نوجوانان مصرف می شود گفت :نوجوان و جوانان به تغذیه سالم توجه نشان نمی دهند و در طول هفته چندبار از غذاهای آماده ، فست فودها، نوشابه های گاز دار ، پفك ، چیپس، استفاده می كنند كه از ارزش غذایی كمتری برخوردار هستند.

رییس انجمن تغذیه ایران گفت: مواد غذایی پرچرب و سرخ كردنی كه دارای چربی اشباع شده هستند در سال های آینده می تواند مشكلات قلبی و عروقی و تنگی عروق را در پی داشته باشد.

به گفته وی استفاده از فرآورده ها به خصوص چیپس و پفك قبل از وعده غذایی اصلی سیری كاذب ایجاد كرده و اشتها برای وعده اصلی غذا را از دست می دهند و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد در آنان تامین نمی شود.

حاجی فرجی یاد آور شد : نمك موجود در تنقلات باعث می شود كه ذائقه افراد به غذاهای شور عادت كند و در آینده ابتلا به فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.

وی اظهار كرد: رشد سریع جسمی و تكامل رفتاری و شناختی، نوع تغذیه نوجوانان در این دوره سنی تحت تاثیر قرار می دهد و نیاز به انرژی و مواد مغذی مانند پروتئین ، كلسیم، آهن، روی و ویتامین های گروه B به طور قابل توجهی در دوره نوجوانی افزایش می یابد.

حاجی فرجی تاكید كرد: درسنین نوجوانی رعایت تغذیه صحیح غذایی كه حاوی مقادیر مناسب و متعادل از پنج گروه غذایی مانند گروه نان و غلات ، مواد معدنی ، شیر و لبنیات ، میوه و سبزی و گوشت ها ،مغزها و حبوبات است برای نوجوانان ضروری بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.

وی به یكی از روش های غلط تغذیه در نوجوانان و جوانان اشاره كرد و گفت: حذف وعده غذایی صبحانه در نوجوانان بسیار رایج شده است به خصوص در میان دانش آموزان كه می تواند عوارض مانند اضافه وزن ، كاهش تمركز ،عملكرد درسی ضعیف ،دریافت ناكافی مواد مغذی را به همراه داشته باشد.

**چاقی 15 درصد از دانش آموزان ایرانی

چندی پیش دكتر سید حسن هاشمی وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی نگرانی خود را مبنی بر افزایش آمار چاقی دربین دانش آموزان را اعلام كرد و گفت : آمار 15 درصدی چاقی در بین دانش آموزان نگران كننده است و در آینده مشكلات زیادی برای حوزه بهداشت و درمان ایجاد خواهد كرد .

همچنین دكتر بهار اله وردی ،رییس درمانگاه های بیمارستان مركز طبی كودكان در خصوص چاقی كودكان نیز دراین زمینه گفته بود: بر اساس نتایج پژوهش های صورت گرفته در كشور به طور متوسط 6 تا 7 درصد كودكان ایرانی از چاقی رنج می برند.

وی اضافه كرد :بیش از 70 درصد كودكانی كه با اضافه وزن وارد مرحله بلوغ و بزرگسالی می شوند در آینده جزو بزرگسالان چاق خواهند بودكه عوارضی مانند بیماری های عروق كرونری قلب، افزایش فشار خون ، كبد چرب، افزایش قند و چربی خون، ابتلا به سرطان ها به ویژه سرطان تخمدان، سینه و پروستات به صورت جدی در دهه های بعدآنها را تهدید می كند.

** آمار 2 رقمی چاقی نوجوانان

همچنین دكتر سید مرتضی صفوی متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشكی دانشگاه تهران نیز در این زمینه گزارش داده بود كه در كلان شهرهایی مانند تهران، تبریز، شیراز و اهواز، آمار چاقی نوجوانان ۲ رقمی شده و از ۱۰ درصد بیشتر شده است.

** چند توصیه به نوجوانان و خانواده ها

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور با بیان اینكه رعایت اصول تغذیه در نوجوان بسیار ضروری است افزود: خانواده ها در برنامه غذایی باید از تمامی هرم غذایی بهره مند شوند و مقدار مصرف مواد غذایی نیز باید بر اساس سن فرزندان آنها باشد.

به گفته وی دختران وپسران نوجوان نیازمند تغذیه مناسب ازگروه های یاد شده غذایی هستند به خصوص دختران كه در آینده نقش مادری را ایفا خواهند كرد.

حاجی فرجی ادامه داد: مصرف میوه و سبزی تازه حاوی ویتامین C در وعده های غذایی باعث افزایش جذب آهن و پیشگیری از كم خونی فقرآهن در دختران می شود.

به گفته وی نیاز به ماده مغذی آهن در دختران بیشتر است.

وی اضافه كرد: برای پیشگیری از پوكی استخوان در سال های آینده مصرف فرآورده های لبنی روزانه (شیر 3 لیوان ) و همچنین ماست و پنیر بسیار ضروری است.

به گفته وی رشد استخوان و نیاز به كلسیم در دوره نوجوانی افزایش می یابد و اگر در این مقطع دریافت كلسیم كمتری به بدن آنان برسد ممكن است باعث ایجاد اختلال در رشد توده استخوانی شود.

حاجی فرجی افزود : گروه گوشت یا جانشین های آن حاوی مواد غنی از پروتئین ، آهن ، روی ، ویتامین B 6 ویتامین B12 است بهتر است از گوشت مرغ و یا انواع ماهی در برنامه غذایی در طول هفته گنجانده شود.

وی ادامه داد:نوشیدنی هایی مانند شیر، شیر كاكائو، شیرموز ، شیر خرما و دوغ، و همچنین بستنی، برنجك ، گندم و شاهدانه ، سویا، كیك ها و بیسكویت های ساده یا سبوس دار غنی شده با انواع مغزها مانند پسته، بادام، گردو ، فندق و شكلات های مغز دار، میوه های تازه مانند سیب، و نارنگی، موز و انواع میوه های خشك مانندخرما، كشمش، انجیر و توت ،آلو و آلبالو خشك با بسته بندی بهداشتی از مناسب ترین میان وعده های غذایی است.

حاجی فرجی توضیح داد: ریز مغذی ها در دوره نوجوانی به شكل گیری سیستم دفاعی بدن و حفظ دوره جوانی كمك خواهد كرد.

این فوق تخصص تغذیه به جوانان و نوجوانان توصیه كرد: از مصرف كردن غذاهای سرخ كردنی ، پركالری ، انواع دسر های چرب و شیرینی های چرب خامه ای پرهیز شود و به جای آن از خشكبار ، نان و پنیر ، گردو ، میوه و انواع آجیل استفاده شود.

علمی (4)**1354**1599