تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۹

تهران - ايرنا -همه ساله با نزديكي شب عيد نرخ كالاهاي اساسي به خصوص اقلام خوراكي با تغييراتي مواجه مي شود اما قيمت گوشت مرغ در روزهاي اخير و در حالي كه يك ماه مانده به روزهاي پاياني سال با افزايش 1500 تا 1800 توماني مواجه شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادي ايرنا، نرخ برخي از كالاهاي اساسي همانند گوشت مرغ امسال نيز با نزديك شدن سال 94 رشد داشته به نحوي كه قيمت هر كيلوگرم گوشت مرغ در عمده فروشي ها از 5 هزار و 800 تومان به حدود 7هزار 200 تومان رسيده است.

همچنين هركيوگرم گوشت مرغ در خرده فروشي ها نيز از 6 تا 6 هزارو 200 تومان به يكباره به 7 هزارو 800 تا 8 هزارتومان افزايش يافت.

رشد قيمت ها در حالي اتفاق افتاد كه كشور با مازاد عرضه گوشت مرغ در بازار و توليد آن مواجه است و به همين دليل صنعت مرغداري منتظر افزايش قيمت ها نبود. اگرچه نوسانات قيمت ارز تاثير چنداني بر افزايش نرخ نهاده هاي طيور نداشته است اما قيمت مرغ با يك افزايش 1500 تا 1800 توماني مواجه شد كه گفته مي شود افزايش تقاضا علت اصلي اين گراني بوده است.



** افزايش تقاضا، از جمله دليل عمده افزايش قيمت گوشت مرغ

فعالان بازار مرغ معتقدند، افزايش تقاضا در روزهاي پاياني سال، نوسان نرخ ارز، كاهش عرضه وخريد و جمع آوري حدود 160هزارتن گوشت مرغ توسط شركت پشتيباني امور دام از دلايل عمده رشد قيمت اين محصول پروتييني است. البته افزايش قيمت گوشت مرغ در حالي در خرده فروشي ها مشاهده مي شود كه نرخ خريد آن از توليد كنندگان به طور ميانگين بين 4800 تا 5 هزارتومان است و نسبت به ماه هاي گذشته تغييري چنداني نداشته است.

به گفته فعالان بازار مرغ، تفاوت قيمتي خرده فروشي ها همانند هميشه ناشي از سودجويي دلالان است و كاهش عرضه سبب شده تا سود جويان با افزايش قيمت ها سود هاي هنگفتي را به جيب بزنند.

نا گفته نماند كه گراني قيمت مرغ گرم در حالي در خرده فروشي ها اتفاق افتاده كه نرخ هر كيلوگرم مرغ منجمد توسط دولت حدود 5500 تومان در ميادين ميوه و تره بار تعيين شده اما خرده فروشان با رعايت نكردن نرخ مصوب دولت قيمت اين فرآورده پروتييني را 6 هزار تومان تعيين كرده و به خريداران عرضه مي كنند.

نگاهي به بازار اين محصول در ميادين ميوه و تره‌بار نيز نشان از عرضه ناچيز آن دارد چراكه قيمت خريد براي غرفه‌داران سازمان ميادين بالاتر از قيمت مصوب اعلام شده براي فروش در ميادين است و در بازار عمده‌فروشي نيز مرغ به بيش از 6500 تومان عرضه مي‌شود.

در اين خصوص يكي از فروشندگان گوشت مرغ گفت: متاسفانه با افزايش قيمت گوشت مرغ، اين محصول در بازار با ركود مواجه شده و مردم تمايل چنداني براي خريد ندارند به طوري كه گوشت مرغ گرم روي دست فروشندگان باقيمانده است.

همچنين يكي از مصرف كنندگان گوشت مرغ نيز گفت: با بالا بودن نرخ گوشت قرمز و ماهي تنها محصول پروتئيني مقرون به صرفه در سبد خانوار، گوشت مرغ و تخم مرغ بود كه بيشتراقشار جامعه از آن استفاده مي كردند اما با گراني نرخ گوشت مرغ، مردم كمتر مي توانند از اين محصول استفاده كنند.

سپيده توتيا افزود: اين درحاليست كه همه ساله در روزهاي پاياني سال با افزايش نرخ موادغذايي مواجه مي شديم كه امسال اين اتفاق زودتر رخ داده است. جالب توجه اين است كه گوشت مرغ منجمد عرضه شده از سوي دولت نيز با مبلغي بين 5500 تا 6 هزارتومان عرضه مي شود كه تفاوت قيمت چنداني با گوشت مرغ گرم ندارد.

وي از دولت و مسئولان خواست تا با نظارت بر بازار محصولات پروتئيني و حذف دلالان از افزايش نرخ و گران فروشي اين محصولات در مراكز عرضه و خرده فروشي ها جلوگيري كنند.



** 200 هزار تن گوشت مرغ مازاد بر نياز بازار داخل

مديرعامل اتحاديه سراسري مرغداران گوشتي مي گويد؛ صنعت مرغداري ايران داراي 60 سال قدمت است و در حال حاضر بيش از 2 ميليون تن گوشت مرغ در 23 هزار واحد پرورش مرغ گوشتي كشور توليد مي شود كه اين ميزان توليد كشور را به مرحله خودكفايي رسانده است.

بنابه گفته همايون دارابي، بنابراين با توجه به ميزان مصرف، سالانه 200 هزارتن گوشت مرغ مازاد بر نياز داخل است كه بايد به كشورهاي همسايه صادر شود كه هم اكنون نيز بخشي ازآن صادر مي شود.

وي معتقد است؛ ايران در توليد مرغ رتبه دهم جهان را به خود اختصاص داده است بنابراين ظرفيت افزايش توليد و صادرات اين محصول را به كشورهاي منطقه دارد.

دارابي ادامه داد: با توجه به نوسان نرخ ارز و قيمت نهاده هاي تمام شده توليد اگر مرغ با قيمت 7 هزار تومان خريداري شود، مرغداران ضرر نمي كنند و اين قيمت به نفع توليدكنندگان و مصرف كنندگان خواهد بود، چرا كه زياندهي منجر به ورشكستگي مرغداران و توقف توليد مي شود.

مديرعامل اتحاديه سراسري توليدكنندگان گوشت مرغ، سرانه مصرف گوشت مرغ در ايران را حدود 26 كيلوگرم اعلام كرده است درحالي كه سرانه مصرف اين محصول در دنيا حدود 11 كيلوگرم است.

به نظر مي رسد با وجود مازاد توليد گوشت مرغ، وجود نهاده هاي طيور مورد نياز در كشور، نبود مشوق هاي صادراتي قيمت گوشت مرغ نبايد افزايش مي يافت اما در ماه پاياني سال با افزايش نرخ اين محصول مواجه هستيم اين درحاليست كه عرضه مرغ منجمد از سوي دولت نيز نتوانست منجر به كاهش نرخ اين محصول طي روزهاي اخير شود.

اقتصام(5)9186 ** 1574