مشهد-ایرنا-دانشیار دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: خطر ابتلا به افسردگی بعد از زایمان در زنانی كه عمل سزارین انجام می دهند تقریبا دو برابر است.

دكتر خدیجه میرزایی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: افسردگی پس از زایمان

(Postnatal depression) نوعی بیماری است كه صرفا بعد از زایمان به دلیل تغییرات هورمونی فراوان و نیز تغییر در شرایط زندگی ، مادر را مبتلا می كند.

وی اظهاركرد: براساس مطالعات صورت گرفته در عمل سزارین به دلیل تجربه جراحی در مادر و ضعف شدید جسمی حاصل از آن احتمال ابتلا به افسردگی بعد از زایمان افزایش می یابد.

وی گفت: لازم است عمل سزارین را به عنوان یك عامل خطر جدی برای افسردگی پس از زایمان در نظر گرفت.

وی با بیان اینكه تجربه مادر شدن خوشایندترین تجربه دوران زندگی است كه باعث پویایی و استحكام بیشتر خانواده می شود، بیان كرد: این تجربه در ادامه به دلیل تغییرات متعدد در زندگی و جسم مادر، وی را درگیر مشكلاتی از جمله افسردگی بعد از زایمان می كند.

این دكترای تخصصی بهداشت باروری و جنسی گفت: بین80 تا 85 درصد از زنان دچار افسردگی خفیف و كوتاه مدت بعد از زایمان می شوند و معمولا یك هفته تا 10 روز بعد از زایمان علائم افسردگی از بین می رود.

وی افزود: می توان گفت كه 10 تا 15 درصد مادران به شكل شدیدتری افسردگی بعد از زایمان را تجربه می كنند كه در صورتی كه بعد از دو هفته از زایمان احساس غم و ترس از حضور كودك از بین نرفت و علائم افسردگی در مادر هویدا شد، این مسئله را باید جدی گرفت.

این متخصص با بیان اینكه مادران با آگاهی از علائم افسردگی بعد از زایمان می توانند با درمیان گذاشتن قضیه با خانواده، دوستان و پزشك متخصص از حاد شدن بیماری جلوگیری نمایند، افزود:

از جمله علایم می توان به احساس گناه، احساس بیماری،هیجان كاذب، خشم ، عصبانیت، گریه مداوم، مشكل خواب و تغذیه، اضطراب،عدم تمركز، بیقراری، نگرانی ،افكار ترسناك و خیالات پریشان از دست دادن كودك و .. اشاره كرد.

وی گفت: در موارد شدید افسردگی بعد از زایمان كه به جنون پس از زایمان شهرت دارد و بسیار نادر است كه شاهد علائم افكار خودكشی، ترس شدید از آسیب زدن به خود یا نوزاد، افكار كشتن نوزاد، توهم و بدبینی نسبت به اطرافیان هستیم.

وی تاكید كرد: در این موارد فرد نیاز فوری به كمك و مراقبت های پزشكی و بستری قطعی در بیمارستان دارد كه نباید در این زمینه كوتاهی شود.

این دانشیار دانشگاه در رابطه با عوامل تاثیر گذار در بروز افسردگی بعد از زایمان بیان كرد: خستگی زیاد ناشی از مراقبت از نوزاد، درد بعد از زایمان، عوارض زایمانی، مشكلات همراه با شیردهی به نوزاد، فقدان حمایت از سوی همسر، خانواده و دوستان در بروز و شدت افسردگی تاثیر گذار است.

میرزایی با اشاره به اهمیت نقش همسر در مراقبت از مادر بعد از زایمان تاكید كرد:حمایت عاطفی و توجه همسر به زن به لحاظ روحی و روانی به میزان فراوانی در پیشگیری و درمان افسردگی پس از زایمان موثر است.

وی بیان كرد: به هیچ وجه نباید تا مدت حداقل شش هفته پس از زایمان مادر را تنها گذاشت و لازم است كه اعضای خانواده و همسر وی را در این مدت همراهی كنند.

وی گفت: تغییرات هورمونی به مدت شش هفته بعد از زایمان در بدن مادر به حالت طبیعی باز می گردد.

میرزایی اظهاركرد:بیان احساسات غم زدگی و هیجانات مادر با دوستان و خانواده، تغذیه مناسب و مصرف شش تا هشت لیوان شیر در روز، مصرف میزان لازم پروتئین و سبزیجات، صرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا3 مانند غذاهای دریایی و گردو ،ورزش و فعالیت های بدنی از جمله مواردی است كه در پیشگیری از ابتلا به افسردگی و درمان موفق آن تاثیر بسزایی دارد.

وی در خاتمه تاكید كرد:بسیاری از افسردگی ها ناشی از احساس تنهایی و احساس عدم كفایت در نگهداری از نوزاد در مادر است لذا با حمایت روانی و عاطفی از مادر می توان در پیشگیری و درمان تاثیر زیادی گذاشت.ك/3

7496/1211