تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۹

كربلا - ایرنا - زایران وقتی از مسیر 'نجف اشرف' به سوی 'كربلای معلی' سفر می كنند، شور و شعف خاصی برای رسیدن به كربلا و زیارت مرقد مطهر امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) در وجود آنها زبانه می كشد و برای رسیدن به این شهر مقدس لحظه شماری می كنند.

آنچه بیش از همه در بین راه كربلا برای زائران حسینی جلب توجه می كند، وجود حسینیه های (موكب ها) پی در پی و به هم چسبیده است، این حسینیه ها كه شمار آنها به بیش از یك هزار باب می رسد، پس از اعدام 'صدام حسین' دیكتاتور عراق، احداث شده اند.

حسینیه هایی كه در مسیر 90 كیلومتری نجف اشرف به كربلا احداث شده، محلی برای خواندن نماز و پذیرایی از زائران و دلباختگان حسینی است.

اما هم اكنون این حسینه ها كاربرد دیگری نیز یافته و آن هم اقامتگاه آوارگان عراقی است كه توسط گروهك تروریستی 'داعش' از خانه و كاشانه خود در شمال عراق رانده شده اند.

ظاهر برخی از این حسینیه ها هنوز تكمیل نشده، ولی در داخل آنها امكانات مناسبی از جمله، نمازخانه و استراحتگاه و سرویس های بهداشتی برای زائران حسینی ایجاد شده است.

خادمان (صاحبان) این حسینیه ها عموما از اهالی روستاهای كنار جاده و شهرهای كربلا و نجف هستند كه در ایام سوگواری اربعین حسینی همگی برای پذیرایی از زائران حسینی در آنجا حضور می یابند.

اكثر این حسینیه ها به صورت خانوادگی اداره می شوند و اعضای خانواده در كنار هم با تمام وجود به زائران حسینی خدمت می كنند، پدران و پسران مسوولیت پذیرایی از زائران را بر عهده دارند و مادران و دختران نیز برای زائران حسینی غذا تهیه می كنند .

'ابو زهرا' خادم (صاحب) یكی از این حسینیه ها است، وی كه راننده تاكسی و از اهالی نجف است، هدف از برقراری حسینیه در مسیر نجف - كربلا را خدمت به زائران حسینی عنوان كرد .

وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: پس از ساخت این حسینه در پنج سال پیش در ایام 10 روزه سالگرد اربعین حسینی به همراه خانواده در این حسینیه ساكن شده و به خدمتگزاری از زائران می پردازیم.

ابو زهرا كه تنها منبع درآمدش فعالیت با تاكسی است، درباره تامین هزینه پذیرایی 10 روزه از زائران حسینی افزود: چند سال است كه برای تامین هزینه زائران حسینی طی سال پس انداز می كنم و در سالگرد اربعین حسینی، هزینه می كنم.

وی با بیان اینكه در سالگرد اربعین حسینی زائرانی از كشورهای مختلف به كربلا سفر می كنند، اضافه كرد: به راحتی می توان گفت كه زائران ایرانی بیشترین خارجیان را در مراسم سالگرد اربعین حسینی تشكیل می دهند كه در كنار آنها زائران عربستان، لبنان، بحرین، پاكستان، یمن، كویت، هند، كشمیر و تركیه و حتی زائرانی از آمریكا و اروپا نیز حضور چشمگیری دارند.

از ابو زهرا درباره مراسم سالگرد اربعین حسینی در دوران دیكتاتوری صدام می پرسم و وی با ناراحتی از آن دوران یاد می كند و می گوید كه در دوران صدام حتی یك حسینیه نیز در جاده نجف - كربلا وجود نداشت و شیعیان عراقی حتی نمی توانستند از جاده اصلی برای عزاداری اربعین به كربلا عزیمت كنند و نظامیان بعثی اگر متوجه می شدند كه فردی برای شركت در مراسم اربعین به این شهر می رود، به سوی وی آتش می گشودند و او را بدون حتی تشكیل دادگاه می كشتند كه افراد بی شماری این گونه به شهادت رسیدند.

وی افزود: با سقوط صدام مردم روستاهای اطراف جاده نجف - كربلا با رفع شدن خطر صدام و جنایتكاران بعثی و در اولین سال سالگرد مراسم اربعین حسینی، ابتدا در این مسیر برای پذیرایی از زائران چادر برپا كردند و ساخت حسینیه ها در سال های بعد شروع شد كه هم اكنون نیز بدون وقفه ادامه دارد.

ابو زهرا با بیان اینكه هم اكنون آوارگان عراقی كه در اثر یورش ناجوانمردانه گروهك تروریستی داعش از خانه و كاشانه خود در شمال عراق آواره شده اند، در بسیاری از این حسینیه ها اسكان یافته اند، ادامه داد: آوارگان شمال عراق هموطنان ما هستند، چه شیعه باشند و چه سنی، برای ما هیچ فرقی نمی كند، ما وظیفه داریم به آنها خدمت كنیم.

حسینیه ، فقیر و غنی نمی شناسد، فقط عشق به حسین (ع) و عباس (ع) می خواهد و بس.

ابو حسن، حسینیه دار دیگر عراقی است كه از ظاهرش نشان می دهد از وضع مالی مناسبی برخوردار نیست، وقتی با او وارد گفت وگو می شوی در ظاهر فقر او را می بینی، ولی او در باطن خیلی ثروتمند است، ثروتی كه هرگز از بین نمی رود، آنهم ثروتی به نام معرفت حسینی است.

وی خود و خانواده اش را وقف زائران حسینی می داند و به آن افتخار می كند و خادمی را 'توفیق الهی' می داند، هر چند این افتخار دیر به او و دیگر عراقی ها رسیده است.

ابو حسن گفت كه در ایام سالگرد حسینی با چند نوع غذا از زائران حسینی پذیرایی می كنیم، از برنج و ماهی گرفته تا قیمه عربی و كباب.

وی شستن جوراب زائران حسینی و لباس های آنها و نظافت پاهای زائران را از كارهای انجام گرفته خودش، فرزندانش و همسایگانش در حق زائران حسینی بر می شمرد.

'آرمان سلیمی' زائر ایرانی كه در سالگرد اربعین حسینی به صورت پیاده از نجف اشرف به كربلا معلی مشرف شده، با تقدیر از حسینه های برپا شده توسط عراقی ها در طول مسیر نجف به كربلا، گفت: عراقی ها در مسیر نجف به كربلا با تمام وجود به زائران حسینی خدمت می كنند و از جان و مال خود مایه می گذارند.

وی افزود: زائران حسینی در مسیر پیاده نجف به كربلا كه حدود سه روز طول می كشد، تمام نیازهای غذایی، دارویی و دیگر مایحتاج زائران را به طور رایگان تامین می كنند.

این زائر حسینی با بیان خاطرات خود از سفر به كربلای معلی اضافه كرد: در طول این مسیر، شیعیان عراق هر كاری می توانستند برای زائران انجام داده اند. یك جوان عراقی تلفن همراه خود را برای ارتباط با ایران در اختیار زائران ایرانی قرار می داد، یا یك شیعه عراقی دیگر به دست زائران آب می داد و می گفت این تمام دار و ندار من است و نمونه دیگر این كه یك پیر زن عراقی در مسیر جاده برای زائران نان می پخت و آن را به صورت تازه در اختیار زائران قرار می داد.

وی پذیرای شیعیان عراقی از زائران حسینی را بسیار خوب ارزیابی كرد و ادامه داد: نكته قابل توجه در برخورد خوب حسینیه داران با زائران حسینی این بود كه زائران هیچگونه احساس ناراحتی نداشتند و به سرعت مایحتاجشان تامین می شد.

این زائر حسینی مهمترین مورد قابل توجه در مراسم سالگرد اربعین حسینی در استان های كربلا و نجف را تامین امنیت كامل زائران به رغم حضور گروهكهای تروریستی در عراق برشمرد.

با سقوط حزب بعث عراق و اعدام صدام دیكتاتور این كشور، وضعیت شیعیان نیز بهتر شده و مراسم منصوب به اهل بیت (ع) هم هر سال با شكوه بیشتری نسبت به سال قبل برگزار می شود و مردم هم بهتر از سال های قبل از زائران حسینی پذیرایی می كنند.

از مجید جعفری

خاورم/1275**1651