مشهد - ایرنا - دبیر انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران گفت: هیپنوتیزم هم ‌اكنون جایگاه علمی خود را پیدا كرده تا جایی كه علم هیپنوتیزم ایران در جایگاه نخست آسیا قرار دارد.

دكتر 'مهدی فتحی' چهارشنبه شب در 'همایش ملی هیپنوتیزم و علوم وابسته' در دانشگاه فردوسی مشهد با شاره به بیش از 70 پایان ‌نامه در خصوص هیپنوتیزم در كشور افزود: هم‌ اكنون حدود پنج هزار درمانگر در ایران وجود دارند كه آموزشهای لازم را در خصوص استفاده از هیپنوتیزم دیده ‌اند و از آن به‌ عنوان یك ابزار درمانی استفاده می‌كنند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی مشهد همچنین گفت: انجمن هیپنوتیزم ایران در سال 1368 با مجوز وزارت كشور آغاز به كار كرد و در سال 1380 به‌ عنوان یك انجمن علمی مورد تایید وزارت بهداشت قرار گرفت. اعضاء هیات مدیره این انجمن را هشت پزشك و دندانپزشك تشكیل می دهند كه اغلب متخصص در رشته‌های گوناگون پزشكی بوده با درجه استاد، دانشیار و استادیار عضو هیات علمی دانشكده‌های پزشكی هستند.

وی در ادامه با اشاره به مشخص شدن ابعاد علمی هیپنوتیزم افزود: بر خلاف تصوری كه هیپنوتیزم را خرافه و جادو می داند هم ‌اكنون مبانی علمی آن كاملاً مشخص است و ترسهای درونی و اجتماعی در خصوص این علم بطور كامل از بین رفته است.

دكتر فتحی به نقش درمانی هیپنوتیزم اشاره و بیان كرد: در بسیاری موارد از این علم به ‌عنوان درمان و همچنین یك فن برای ارتباط درمانی با بیماران استفاده می‌شود.

وی 'هیپنوتیزم' را یك حالت مغزی با مولفه‌ ها، كاربردها و محدودیتهای تعریف‌ شده ذكر و بیان كرد: اگر متولیان علمی در خصوص علم هیپنوتیزم بی‌ تفاوت باشند و آن را به ‌درستی معرفی نكنند می ‌تواند به‌ عنوان یك آسیب تلقی شود.

او افزود: علم هیپنوتیزم هم اینك از رشد خوبی برخوردار است اما اگر مراقب آن نباشیم به یك ابزار خطرناك تبدیل می‌شود بنابراین ضرورت دارد كه بحث هیپنوتیزم علمی از مباحث غیرعلمی جدا شود.

دبیر انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران همچنین از برگزاری سومین كنگره بین‌المللی هیپنوتیزم بالینی و علوم وابسته با حضور 22 سخنران خارجی و نیز روسای انجمن هیپنوتیزم اروپا از كشورهای ایتالیا، فرانسه، بلژیك و آلمان طی روزهای 20 تا 22 فروردین ماه آتی در تهران خبر داد.

وی گفت: این همایش بین المللی توسط گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشكی مشهد و انجمن علمی هیپنوتیزم بالینی ایران با همكاری انجمن بین المللی پزشكی و روان درمانی رازی(آلمان) و انجمن جهانی هیپنوتیزم برگزار می شود.

'هیپنوتیزم' تلقین پذیری فرد را زیاد كرده لذا هرچه را كه عامل به وی القا می كند پذیرفته و حس می كند. در این شرایط پزشك می تواند با استفاده از تكنیكهای علمی در جهت رفع اختلالات فكری و حتی جسمی بیمار سود برده و مشكلات جسمی و روحی او را درمان كند.

'افزایش اعتماد به نفس، درمان افسردگی، درمان اضطرابهای مختلف، درمان بدخوابی و بی خوابی، درمان اختلالات عاطفی شدید، روان پریشی، وسواس، اختلالات عادتی، ایجاد آرامش، تمركز حواس، مشكلات روابط فردی و اختلالات كودكان' از موارد مورد ادعای متخصصین هیپنوتیزم است.

با این وجود هیپنوتیزم می تواند خطرناك باشد آنگاه كه زیر نظر متخصص خبره انجام نگیرد. البته هیپنوتیزم با پدیده های متافیزیكی هیچ ارتباطی ندارد و در صورتی كه توسط درمانگر كارآزموده انجام شود می تواند كارآمد باشد اما اگر به صورت غیرعلمی و توسط فرد آموزش ندیده انجام شود دخالت غیرمجاز در درمان محسوب می شود.

بر این اساس افراد باید حتماً پزشكی را انتخاب كنند كه پزشك درمانگر باشد و نام و مشخصات وی در فهرست انجمن روانشناسان بالینی سازمان نظام پزشكی و نظام پرستاری جمهوری اسلامی ایران ثبت شده باشد.

همچنین درمانگر هیپنوتیزم در ابتدا باید آزمونهای هیپنوتیزم پذیری را از فرد بگیرد تا مشخص شود آیا وی قابلیتهای درمان با این روش درمانی را دارد.

افرادی كه از داروهای توهم زا استفاده می كنند، افرادی كه دچار افسردگیهای خاص هستند و افراد دارای شخصیت دوقطبی از دسته افرادی هستند كه هیپنوتیزم درمانی برای آنان خطرآفرین است.

522/1858