ساری - ایرنا - آرزو و شوق دریافت سرپناه برای بسیاری از دریافت كنندگان مسكن مهر، اینك با نبود زیر ساخت های مناسب برای زندگی، به دلمشغولی روزمره ساكنان این مجتمع ها تبدیل شده است.

كمبود یا نبود زیر ساخت های لازم همچون جاده، مراكز خرید، مدرسه، فضای سبز، آب، برق، گاز، مراكز درمانی، بهداشتی و سیستم جمع آوری مناسب فاضلاب از جمله مشكلاتی است كه برخی مجتمع های مسكن مهر در مازندران با آن مواجه اند.

ساخت 62 هزار و 492 مسكن مهر در شهرهای بالای 25 هزار نفر جمعیت جزو تعهدات استان مازندران بود كه از این تعداد تاكنون 36 هزار و 700 واحد مسكن مهر ساخته و تحویل متقاضیان شده است.

تكمیل 90 درصد پروژه های باقی مانده در شش ماه نخست سال آینده از جمله وعده های مسوولان ارشد استان مازندران بوده كه قرار است با افزایش تسهیلات پرداختی به این واحدها بهره برداری از این مجتمع های مسكونی فراهم شود.

مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا از واحدهای مسكونی مهر مازندران نشان می دهد كه بسیاری از این واحدها با مشكلات جدی كمی امكانات زیر ساختی مواجه هستند كه موجب انتقادات بسیاری از ساكنان این مجتمع ها شده است.

مسكن های مهری كه اغلب در حاشیه شهرها و یا در روستاها ساخته شدند حتی از راه به عنوان ابتدایی ترین زیر ساخت برای سكونت برخوردار نیستند و ساكنان مجبور به تردد از زمین های نامناسب و گِلی هستند.

دوری از جاده و همچنین نداشتن راه دسترسی مناسب باعث شده تا خودروهای مسافری رغبتی برای انتقال افراد به این مجتمع های مسكونی نداشته باشند و ساكنان این واحدها برای تردد مجبور هستند ضمن طی مسافت زیاد، هزینه بیشتر نیز بپردازند.

به دلیل نبود سیستم مناسب جمع آوری فاضلاب، مجتمع های مسكونی با مشكل بالا آمدن سریع فاضلاب ها و بوی تعفن ناشی از این مساله نیز مواجه هستند.

در نقشه و طراحی مسكن مهر، ایجاد مراكز و فروشگاه های خرید برای ساكنان پیش بینی نشده كه سبب شده است مردم برای تهیه مایحتاج زندگی روزمره خود مجبور به صرف هزینه برای تردد به مسیرهای دورتر برای دسترسی به مراكز خرید باشند.

آنچه بیشتر كمبود و نبود آن در مجتمع های مسكن مهر مازندران به چشم می آید، نبود مدرسه به عنوان اصلی ترین امكانات برای زندگی است.

هرچند در نقشه برخی از مجتمع های مسكن مهر مازندران ایجاد فضای سبز، تفریحی، بهداشتی و درمانی لحاظ شده ولی به دلیل تعلل پیمانكاران این طرح ها اجرایی نشده است.

ر -احسانی یكی از ساكنان مسكن مهر 152 واحدی جویبار از فاضلاب به عنوان یكی از مشكلات اساسی ساكنان این مجتمع نام برد و ادامه داد: به دلیل نامناسب بودن فاضلاب ها، بعد از كوچكترین استفاده ساكنان از آب آشپزخانه، چاه فاضلاب پر می شود.

وی ادامه داد: پرشدن فاضلاب ها و جاری شدن آب علاوه بر انتشار بوی تعفن شدید، تردد را برای ساكنان با مشكل مواجه كرده است.

علی صادقی یكی از دریافت كنندگان مسكن مهر 152 واحدی جویبار نیز به خبرنگار ایرنا گفت: منازل مسكونی این مجتمع پس از ماهها پرداخت اقساط تسهیلات توسط متقاضیان، به آنها تحویل داده شد.

وی با اشاره به این كه پیمانكار با وجود دریافت مبالغ بیشتر از قرارداد خدمات و امكانات متناسب با آن فراهم نكرده است، ادامه داد: پیمانكار به وعده های خود در روند اجرای این پروژه عمل نكرده است.

وی افزود: امكانات رفاهی این مجتمع تنها در حد ساختن خانه است و امكانات رفاهی و خدماتی نظیر فروشگاه، مدرسه، درمانگاه و فضای سبز لحاظ نشده است.

عضو هیات مدیره مسكن مهر ركابداركلای قائمشهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از نبود فضای سبز، مراكز آموزشی و خرید را از جمله نواقص این مجتمع نام برد و ادامه داد: نبود این مراكز باعث شده تا اهالی مجبور به طی مسیر طولانی تا شهر برای استفاده از این خدمات باشند.

احمد صادقی افزود: در حالی كه سكونت 200 خانوار در یك منطقه كه جمعیت حداقل حدود یكهزار نفری را در بر می گیرد، ایجاد چنین فضاهایی ضروری است.

رییس هیات مدیره مسكن مهر ركابداركلای قائمشهر گفت: 200 واحد از 260 واحد این پروژه به متقاضیان واگذار شده است كه البته با نواقص و كمبودهایی مواجه هستند.

محسن میرزایی ادامه داد: تعلل پیمانكار و تاخیر در ساخت این پروژه، افزایش قیمت مصالح و ابزار ساختمانی تحمیل هزینه بیشتر برای ساخت را ایجاد كرد.

وی همچنین افزود: برخلاف قرارداد منعقد شده، پیمانكار از لوازم ساختمانی و تاسیساتی مناسب و با كیفیت در ساخت این پروژه استفاده نكرده است.

مدیر مسكن و ساختمان اداره كل راه و شهرسازی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید وجود نواقصی در ساخت واحدهای مسكن مهر مازندران، طولانی شدن مدت اجرا و افزایش هزینه ها را عاملی در كوتاهی پیمانكاران این طرح ها اعلام كرد.

مهران مهردادی گفت: با افزایش قیمت مصالح، ساخت واحدهای مسكن مهر برای پیمانكاران توجیه اقتصادی نداشت و آنان برای تكمیل طرح و كاهش هزینه ها به استفاده از مصالح نامرغوب و بی كیفیت و یا عملی نكردن تعهدات روی آوردند.

وی با اشاره به این كه آورده متقاضیان و تسهیلات بانكی منابع تامین هزینه ساخت مجتمع های مسكونی مهر است، ادامه داد: دیر پرداخت كردن آورده اعضا در برخی پروژه های مسكن مهر نیز در كندی روند اجرای این طرح ها تاثیر گذاشته است.

مدیر مسكن و ساختمان اداره كل راه و شهرسازی مازندران در خصوص اجرای مسكن مهر در حاشیه شهرها و روستاها گفت: به دلیل كمبود زمین در مناطق شهری، اجرای این طرح ها با تامین زیرساخت های لازم در حاشیه شهرها مدنظر قرار گرفت.

وی ایجاد زیرساخت جاده و فاضلاب را یكی از مطالبات ساكنان دانست و ادامه داد: متاسفانه به دلیل هزینه های بالا، برخی پیمانكاران در اجرای این زیر ساخت ها كوتاهی كردند.

مهردادی همچنین گفت: ایجاد این زیر ساخت ها نیازمند دریافت هزینه بیشتر از قرارداد است تا كارها انجام شود.

وی با اشاره به این كه برنامه ای برای رفع نواقص واحدهای مسكن مهر به بهره برداری رسیده وجود ندارد، ادامه داد: تكمیل دیگر طرح های مسكن مهر با نظارت مستمر اداره كل راه و شهرسازی مازندران انجام می شود تا نواقصی وجود نداشته باشد.

مهردادی از برنامه وزارت راه و شهرسازی برای تكمیل طرح های مسكن مهر در كشور اشاره كرد و گفت: تكمیل 90 درصد این پروژه ها در شش ماه نخست سال آینده برنامه ریزی شده است.

وی همچنین از برنامه این وزارتخانه برای افزایش پرداخت تسهیلات به واحدهایی با پیشرفت بیش از 70 درصد به عنوان تدبیر دیگر برای اتمام این پروژه ها نام برد.

مدیر مسكن و ساختمان اداره كل راه و شهرسازی مازندران ادامه داد: به هر واحد مسكن مهر 300 میلیون ریال تسهیلات پرداخت خواهد شد در حالی كه پیش از این میزان تسهیلات پرداختی بین 200 تا 250 میلیون ریال بود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران با تایید وجود نواقص در واحدهای مسكن مهر استان گفت: مسكن مهر به عنوان طرح های مشكل دار باقی مانده از دولت گذشته است كه مسایل آن یك شبه رفع نمی شود.

سید علی نبییان ادامه داد: برخی از پروژه های مسكن مهر مازندران اشكالات زیادی دارند كه بررسی و مدیریت رفع این مشكلات زمان بر است.

وی نیاز به تامین منابع مالی بیشتر را یكی از راهكارها برای رفع مشكلات مسكن مهر برشمرد و افزود: به همین منظور منابع مالی و تسهیلات پروژه های مسكن مهر به 250میلیون ریال افزایش یافت تا روند رفع مشكلات این مجموعه تسریع یابد.

گزارش از فاطمه قنبری قادیكلایی

2096 /1899