تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۵

ايلام-ايرنا- زندگي شهري و افزايش روز افزون جمعيت موجب شده تا با تنوع پخت انواع نان ها در نانوايي هاي روز به روز سلامتي افراد در رنگ و لعاب فست فودها، غذاهاي چرب و آماده، با سس هاي مختلف و نان سفيد رنگ ببازد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، اين روزها كمتر كسي به سراغ نان هاي تيره رنگ كه سرشار از سبوس و فيبر است مي رود زيرا همگي تنها به ظاهر نان ها توجه دارند و سفيدي آن را دليل بر كيفيت نان مي دانند در حالي كه اين باور غلط به دليل نا آگاهي افراد روز به روز سلامتي افراد را به شدت تهديد مي كند.

يك كارشناس آرد و نان در ايلام گفت: نان سالم به ناني گفته مي شود كه سبوس در آن باشد و تيره تر باشد.

' علي نثاري' در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: نان خوب نانواي خوب مي‌خواهد، دستگاه معجزه نمي‌كند، تنها يك نانواي بسيار خوب است كه مي تواند با محاسبه همه زمان تهيه خمير از ابتدا تا پخت نان يك نان سالم تهيه كند.

وي ادامه داد: اگر بهترين تنور را هم داشته‌ باشي كه استاندارد 2020 هم داشته باشد ولي زمان پختش 30 ثانيه باشد و خمير آن تازه باشد و از مخمر استفاده نكني و آرد سبوس‌گيري شده مصرف كني هيچ ارزشي ندارد.

وي تاكيد كرد: بدون شك وقتي آرد از نظر مواد تشكيل دهنده ضعيف و كم‌گلوتن باشد يا از گندم قارچ‌زده و كپك زده تهيه شده باشد ماهرترين نانوا و گران‌ترين دستگاه‌ها نيز نخواهند توانست نان خوبي از آن تهيه كنند.

وي اضافه كرد: جز در مواردي كه نانوا درآمد خوبي داشته باشد و با تزريق افزودني‌ها و تركيب ساير آردهاي مرغوب‌تر، ايراد موجود را مرتفع و نوسان كيفي آرد را كنترل كند.

نثاري گفت: در حال حاضر آنچه نانوايي ما بيشتر نياز دارد آموزش خوب، نرخ خوب و نظارت خوب است و ماشين پخت نان استاندارد هم لازم است.

وي اظهار كرد: يكي از بندهاي سياست هاي ابلاغ شده از سوي رهبر انقلاب براي بهينه سازي نان ايران استفاده از روش هاي تجربه شده و موفق براي توليد نان خوب در كشور است نه تقليد طوطي وار از غرب و تحميل هزينه هاي ميليوني به نانوا.

وي ادامه داد: هيچ گاه يك نوع آرد يا يك نوع گندم نان خوبي به دست نمي دهد و بهترين نان ،ناني است كه از تركيب دو يا چند نوع آرد درست شده باشد كه اين نيز قيمت تمام شده نان را بالا مي برد.

وي افزود: مخالفان گران شدن نرخ نان بدانند استفاده از نان نپخته - خمير و فطير عامل اصلي تاخير در رشد كودكان، بزرگ شدن كبد، كم خوني، پوكي استخوان، ضعف سيستم ايمني، ودهها عارضه ديگر است.

وي ادامه داد: با خريد قدح اضافي، استراحت خمير، مصرف مخمر و آموزش نانوا برطرف مي شود و همه اينها منوط به رضايت شغلي و سود آور بودن نانوائي است.

يك كارشناس تغذيه نيز گفت: آيا مي دانيد از 44 ماده غذائي مورد نياز بدن 40 مورد آن در گندم وجود دارد به شرطي كه با سبوس گيري املاح آن را فراري ندهيم.

'مريم عزتي ' اظهار كرد: 100 گرم آرد سبوس دار حدود 50 ميلي گرم كلسيم دارد ولي آرد سفيد20 ميلي گرم و 100 گرم آرد سبوس دار 450 ميلي گرم فسفر دارد ولي آرد سفيد 110 ميلي گرم، همچنين آرد سبوس دار 4 ميلي گرم روي دارد ولي آرد سفيد 1 ميلي گرم.

وي افزود: به ازاي هر وعده غذايي كه از نان سبوس دار استفاده كنيم خطر ابتلا به سكته قلبي تا هفت درصد پايين مي آيد.

وي ادامه داد: هر فرد در روز به مصرف30 گرم فيبر(سبوس و الياف گياهي) نياز دارد كه فقط 8 گرم فيبر به بدنتان مي رسد كه علت آن مصرف نان هاي بدون سبوس است كه نتيجه اين كمبود شيوع بي سابقه ديابت،‌چاقي و بيماري ها قلبي در كشور است.

وي افزود: بر اساس تحقيقات علمي به عمل آمده، اگر استراحت خمير از يك ساعت بيشتر شود ماده ائي در خمير توليد مي شود(آنتي اكسيدان) كه خطر ابتلا به سرطان وبيماريهاي قلبي را كاهش مي دهد.

وي ادامه داد: اين در حالي است كه با توجه به بررسي گندم هاي توليد كشور مشخص شده كه استانهاي ايلام، خوزستان، شيراز و مازندران بهترين گندم و آردكشور را دارند ولي از نان رضايت بخشي برخوردار نيستند.

عزتي تاكيد كرد: علت عمده كم خوني، پوكي استخوان و سو تغذيه در ايران توليد نان فطير و مصرف آرد سفيد و خمير ور نيامده است كه همگي با آموزش خوب و واقعي شدن قيمت نان و نرخ خوب حل مي شود.

وي گفت: سبوس موجود در نان سبوس دار 3 برابر نان سفيد داراي ‌املاح (آهن- كلسيم- فسفر- روي) است و قند آن نصف نان سفيد است؟

وي اظهار كرد: بايد نسبت به سلامت ناني كه مصرف مي شود توجه جدي داشت زيرا حجم زيادي از سبد غذايي خانواده به ويژه در اقشار كم درآمد و ضعيف را نان تشكيل مي دهد.

وي تاكيد كرد: يك نان سالم، تندستي و سلامتي را به دنبال دارد و مصرف يك نان غير سالم انواع بيماريهاي داخلي، و گوارشي من جمله سرطان، بيماري پوكي استخوان، كاهش بهره هوشي كودكان، كم خوني و ... را در پي دارد.

رييس اتحاديه نانوايي هاي ايلام نيز گفت: كار مداوم كنار تنورهاي سنتي باعث ابتلا به سرطان پوست، واريس مفصلي، خشكي قرنيه چشم، پارگي مينيسك زانو، تخريب ديسك كمر، آرتروز زودرس اندام، بيماري كاتاراكت يا آب مرواريد، بيماري روزاسه يا ظهور دانه هاي قرمز روي پوست و بزرگي بيني مي شود.

' صادق پژوهان' اظهار كرد: اكنون بسياري از متصدي نانوايي به دليل نا آگاهي و همچنين استقبال مردم از آرد سفيد استفاده مي كنند كه زمان كمتري براي عمل آوري نياز است اين اقدام عملا به كيفيت نان خوب ضربه مي زند.

وي ادامه داد: نان تهيه شده با آرد كامل يعني آرد سبوس دار تيره رنگ و سرشار از آهن، كلسيم، فسفر، روي و منيزيم و... است و نقش مهمي در حفظ سلامتي افراد دارد.

وي افزود: مصرف زياد جوش شيرين در خمير باعث ظهور لكه هاي زرد روي نان و مانع آزاد سازي آهن، كلسيم، فسفر و روي موجود در آرد مي شود و نتيجه اش ابتلا مردم به كم خوني، پوكي استخوان و سوء تغذيه است به همين دليل در بخشنامه جديد مصرف جوش شيرين و افزودني هاي غير مجاز به نان ممنوع شده است.

وي ادامه داد: مردم بايد توجه داشته باشند كه قبل از سرد شدن كامل، نان را دسته نكنيد و در پلاستيك قرار ندهند زيرا دسته كردن نان داغ داخل پلاستيك باعث آزاد شدن مواد شيميايي خطر ناك و سرطان زاي پلاستيك مي شود.

وي تاكيد كرد: نان سرد شده را در پلاستيك قرار داده و گره بزنيد سپس بانگهداري در فريزر براي چند ماه نان نرم و ماندگار داشته باشيد.

پژوهان گفت: همچنين دسته كردن نان داغ روي همديگر كپك زدگي آنرا زودتر مي كند و زيبايي آن را از بين مي برد و ضايعات نان را بيشتر مي سازد.

وي اظهار كرد: مردم بايد توجه داشته باشند كه دادن نان كپك زده به نان خشكي كه مورد استفاده دام قرار مي گيرد باعث سرطانزا شدن شير آن مي شود به همين دليل اگر ناني كپك زد آن را دور بريزيد تا سرطان را گسترش ندهيد.

وي افزود: نان چرب ياكپك زده خطر ناك است آن را در سطل آشغال بريزيد نه اينكه به دامدار بفروشيد زيرا با اين اقدام موجب بيمار شدن دام و آلوده شدن شير و در نتيجه بيماري افراد جامعه خواهيد شد.

وي ادامه داد: نانهاي حجيم و فانتزي بهتر از نانهاي مسطح (مثل لواش و تافتون) هستند به شرطي كه در تهيه آنها آرد سبوس دار مصرف شود نه آرد سفيد.

وي تاكيد كرد: نانواها مي توانند با اانجام برخي اقدامات يك نان با كيفيت و غني و سالم به مردم ارايه دهند كه در تهيه اين نان استفاده از آرد كامل، افزايش زمان استراحت خمير ، افزايش زمان پخت، استفاده از گلوتن و ويتامين ث و استفاده از بهبود دهنده مد نظر باشد.

وي اضافه كرد: همچنين با افزودن كنجد و شنبليله، استفاده از آرد سويا، مخمر ، پودر شير، پودر آهن، آرد جوي معمولي و جو دوسر و آرد جوانه جو يك نان غني تهيه كرد كه قيمت آن هم به تبع افزايش خواهد داشت.

كارشناس مسوول مواد غذايي معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي ايلام و عضو كارگروه آرد و نان استان نيز گفت: بهترين نان، ناني است كه بر روي سنگ تهيه شود و در مصرف آن با رعايت همه مراحل تهيه نان و بهداشت از آرد سبوس دار استفاده شود.

'مينو صفي پور' اظهار كرد: مصرف نان سبوس دار از چاقي، كم خوني، پوكي استخوان، سرطان روده، ديابت، سكته، يبوست و ساير بيماريهاي غير واگير جلوگيري مي كند.

وي افزود: نان سبوس دار باعث جذب سموم موجود در مواد غذايي و دفع سريع آن شده و فيبر موجود در آن مانع جذب سريع قند و چربي به خون مي شود.

وي ادامه داد: بر اساس بررسي هاي به عمل آمده نان هر چه تيره تر باشد غني تر و هر چه روشن تر باشد فقيرتر است و اگر اين فرهنگ را در جامعه جا بيندازيم و اطلاع رساني شود هرگز كسي به سراغ نان سفيد و روشن نمي رود.

صفي پور گفت: در سالهاي پيش مردم كشورمان روزانه حدود 50 گرم فيبر يا سبوس يا الياف گياهي به بدنشان مي رسيد و سالم و پرنشاط بودند ولي امروز كمتر از 10 گرم فيبر به بدنشان مي رسد به همين دليل سن ابتلا به بيماريهاي غير واگير به 20 سالگي رسيده و سلامتي همه ما را در معرض تهديد قرار داده است.

وي پيشنهاد كرد: براي افزايش سبوس از نان سنگك شروع كنيم تا آرد آن غني از سبوس شود و نان سنگك به اصالت خود برگردد و در اين زمنه نيز اطلاع رساني لازم به مردم صورت گيرد.

مدير شركت غله و خدمات بازرگاني ايلام نيز گفت: نان خوب نانواي خوب مي‌خواهد و نانواي خوب آموزش ، آرد با كيفيت و وسايل استاندارد خوب مي‌خواهد.

'كامران سليمان پور ' اظهار كرد: نان سبوس دار يك نان خوب و سالم است البته بايد شرايط عمل آوري خمير رعايت شود.

وي ادامه داد: مردم بايد بدانند كه مصرف نان سبوس دار علاوه بر ويژگي هاي مثبتي كه در حفظ سلامتي بدن دارد موجب كاهش چربي هاي شكم و در نتيجه تناسب اندام مي شود به همين دليل كارشناسان تغذيه به افراد چاق توصيه مي كنند از نان سبوس دار استفاده كنند.

وي افزود: نان كامل، ناني است كه گندم آن كمترين سبوس گيري پنج درصد را دارد و كليه املاح موجود در پوسته گندم نيز همراه مغز آن آرد مي شود.

وي ادامه داد: بايد اطلاع رساني و فرهنگ سازي مناسب در راستاي مصرف نان سبوس دار كه يك نان سالم و غني از مواد مغذي است انجام شود.

وي در خصوص اعتراضي برخي افراد به آزاد سازي 20 درصد قيمت نان نيز گفت: در اين اقدام در راستاي واقعي شدن قيمت نان، افزايش كيفيت و همچنين كاهش چشمگير ضايعات نان صورت گرفته است.

وي تاكيد كرد: تنها 20 درصد نانوايي ها قيمت آنها آزاد شده و سهميه آرد يارانه اي آنها نيز قطع شده است يعي اين نانوايي ها هر كيسه آرد مورد نياز خود را به صورت آزاد با مبلغ 530هزار ريال از كارخانه تهيه مي كنند در حالي كه مابقي نانوايي ها هر كيسه آرد را حدود 230 هزار ريال خريداري مي كنند.

وي افزود: نان سنگك و نان ساجي سنتي از جمله نان هايي هستند كه قيمت آنها آزاد شده است و اطلاع رساني لازم نيز از ابتداي اين طرح در اول اسفند ماه جاري صورت گرفته است.

وب اضافه كرد: مردم بايد مطلع باشند كه يك نان با كيفيت هرچند گران باشد بهتر از يك نان بي كيفيت كه نصف بيشتر آن به ضايعات مبدل مي شود و به گونه ديگر پول مردم هدر مي رود، است.

وي ابراز اميدواري كرد كه در راستاي سياست هاي دولت و همچنين واقعي شدن قيمت قدم هاي مثبتي برداشته شود.

گزارش: ناهيد ابراهيمي

7177/6034