بیروت - ایرنا - همایش ششمین دور گفت‌وگوی دینی مركز گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و كلیسای ارمنی حوزه سیلیسی تحت عنوان «‌همكاری مسلمانان و مسیحیان برای ایجاد صلح عادلانه در خاورمیانه» روز سه شنبه‌ در بیروت پایتخت لبنان گشایش یافت.

به گزارش ایرنا، در مراسم گشایش این همایش دو روزه آرام كشیشیان اول رهبرارامنه حوزه سیلیسی، ابوذر ابراهیم تركمان رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و محمد فتحعلی سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان سخنرانی كردند.



** آموزه های اسلام و مسیحیت هیچ ارتباطی با خشونت و تندروی ندارد

آرام كشیشیان اول با تاكید به اینكه تندروی و خشونت با آموزه های اسلام و مسیحیت و ارزش های مشترك آنها هیچ ارتباطی ندارد، گفت: اسلام و مسحییت دو دین آسمانی به رغم برخی اختلاف ها دارای ریشه ای مشترك هستند و به ارزش های اخلاقی ، زندگی مسالمت آمیز و همكاری مستحكم برای مقابله با بحران ها و مشكلات اهتمام دارند.

رهبر ارامنه حوزه سیلیسی افزود: باید تلاش كنیم همزیستی پیروان اسلام و مسیحیت را با همكاری یكدیگر به خوبی ترجمه كنیم زیرا جهان ما به ویژه خاورمیانه مملو از بحران ها و مشكلات است.

وی تاكید كرد: جدا كردن صلح از عدالت پایدار و برعكس آن معنا ندارد و غیرممكن است زیرا این دو ارزش الهی به انسان هدیه شده تا زندگی خود را ساماندهی كند وفقدان هركدام در زندگی انسان ها ناسپاسی به درگاه الهی است.

آرام كشیشیان اول خاطرنشان كرد: تاریخ خاورمیانه با وجود پیروزی های بزرگ مملو از جنگ ها و بحران ها است و این مصائب و مشكلات ناشی از نبود عدالت پایدار است.

رهبر ارامنه حوزه سیلیسی تصریح كرد: ظلم همچنان بر زندگی ملت مظلوم فلسطین خیمه زده و از حق داشتن یك كشور مستقل محروم مانده است كما اینكه ادامه این ظلم را در حق ارامنه هم شاهد هستیم زیرا تركیه همچنان نسل كشی را كه حكومت عثمانی در سال 1915 مرتكب شده است ، انكار می كند.

وی تاكید كرد: اسلام و مسیحیت نمی توانند در مقابل ظلم سكوت كنند و مسلمانان و مسیحیان باید برای جلوگیری از ظلم و بی عدالتی در جهان با همه امكانات خود همكاری كنند.

آرام كشیشیان اول اظهار داشت: امروز شاهد هستیم صلح در خاورمیانه جایگاه خود را از دست داده و دلیل آن، این است كه عدالت در مورد فلسطین پیاده نشده است و برای برقراری صلح در خاورمیانه باید عدالت را در حق مردم فلسطین اجرا كرد.

رهبر ارامنه حوزه سیلیسی، جمهوری اسلامی ایران را نمونه ای از هم زیستی مسالمت آمیز بین پیروان ادیان مختلف دانست و گفت: سال های طولانی با ارگان های جمهوری اسلامی ایران همكاری داشته ایم، ارامنه در طول قرن های متمادی در ایران حضور داشته اند و در این همایش نیز هیاتی از ارامنه ایران به همراه یكی از نمایندگان ارامنه در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا كرده اند.



** فقدان خردورزی و گسترش خشونت و افراط گری

ابراهیم تركمان نیز در سخنانی با اشاره به نظریه « افراط گری همواره پس از ناكامی و شكست به وجود می آید و این شكست ممكن است در زمینه های اقتصادی ، سیاسی و یا اجتماعی باشد»، گفت: با وجود اینكه این نظریه در ابتدا توجه همگان را به خود جلب كرد اما در پژوهش هایی كه بعد انجام گرفت، معلوم شد بسیاری از گروه های سلفی افراطی از بین طبقه ثروتمند هستند و نه از فقرای جهان سوم و میانگین سنی آنها به طور متوسط 26 سال و سه چهارم آنها متاهل و دارای مدارك دانشگاهی بوده اند.

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: بنابراین نمی توان همواره شكست را عامل افراط گری اشخاص بدانیم بلكه «احساس شكست» نیز ممكن است منجر به خشونت و رفتارهای تندروانه شود.

وی خاطرنشان كرد: موانع موجود بر سر راه سیطره پیدا كردن افراطی ها موجب شد تا اصحاب این اندیشه به راه های خشونت آمیز متوسل شوند تا آن موانع را از سر راه خود بردارند و این امر نیز منجر به نزاع ها و درگیری های طائفه ای شدیدی در دوران حاضر شده است.

ابراهیم تركمان تصریح كرد: اینجاست كه فقدان و خلاء عنصر عقلانیت و خرد ورزی احساس می شود و این مساله نیاز بزرگ زمان كنونی شده است.

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهارداشت: زمانی كه احساسات از عنصر خردورزی بهره مند نباشد اطمینانی كه از جانب عقاید به فرد دست می دهد می تواند از او انسانی بسازد كه از افراط گری لذت ببرد و گمان كند به وظیفه دینی اش عمل می كند.

وی با بیان اینكه صاحبان اندیشه های تاریك تكفیری سعی دارند، انگیزه های غیر شرعی خود را شرعی و دینی جلوه دهند، گفت:عناصر تندرو و افراطی از آموزه های دینی حقیقی فاصله پیدا می كنند و حتی مطالعه و فهم صحیح متون دینی را رها می سازند و به قرائت های نامعتبر و نادرست از متون پناه می برند.

ابراهیم تركمان، دعوت به خرد گرایی و تعقل را یكی از مهمترین اسباب مقابله با افراط گرایی خواند و افزود: دلیل دیگر در اهمیت خردورزی، تاكیدی است كه ادیان الهی بر مساله هم زیستی مسالمت آمیز ، مهربانی ، رحمت و احترام به عقاید دیگران كرده اند اما افراط گرایان آموزه های دینی را كنار می زنند.

رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تاكید كرد: امروز خشونت و تندروی به ابزاری در دست قدرت های غربی تبدیل شده تا طرح های اسلام هراسی خود را ترویج دهند و اكثریت رهبران دینی می دانند این توطئه ای بیش نیست.

وی خاطرنشان كرد: اگر رهبران دینی به موقع در برابر این توطئه واكنش نشان ندهند در آینده شاهد طرح ها و برنامه های مشابهی علیه ادیان دیگر الهی خواهیم بود و امروز لازم است پیروان ادیان را به خردورزی و التزام به متون دینی اصیل و توجه به رحمت و عطوفت دعوت كنیم.



** وظیفه همگان برای مبارزه با تروریسم تكفیری

سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان نیز با اشاره به فلسفه بعثت پیامبران (ص) گفت: اعتدال و اجتناب از افراط به عنوان یك اصل مسلم مورد تاكید رهبران الهی و اولیای خداوند بوده و امروز جوامع بشری در صورتی مسیر تعالی و تحول را خواهند پیمود كه به این اصل مترقی متمسك شوند.

محمد فتحعلی با بیان اینكه متاسفانه از آموزه های دینی در برخی جوامع كنونی غفلت شده است، افزود:افراط گرایانی كه امروز به نام دین مرتكب خشونت می شوند از دو حال خارج نیستند، یا آنكه با فهم ناقص خود برداشتی اشتباه از دین دارند و یا آنكه اصلا هیچ ارتباطی با دین ندارند و در پوشش دین اهداف خاص خود را دنبال می كنند.

وی از حضرت امام خمینی (ره) به عنوان نخستین شخصیتی كه در عصر حاضر نسبت به فهم غلط از دین و تبعات خطرناك آن هشدار دادند، یاد كرد و اظهارداشت: حضرت امام خمینی (ره) اسلام آمریكایی را نه تنها برای جوامع مسلمان بلكه برای همه ملت ها پدیده ای خطرناك می دانستند.

سفیر ایران در لبنان خاطرنشان كرد: این هشدار امام خمینی (ره) بیش از سه دهه قبل و در زمانی صورت گرفت كه هنوز سخنی از القاعده و داعش و النصره در میان نبود.

فتحعلی با تاكید بر وظیفه همگان برای مقابله با خطر تروریسم، تصریح كرد: حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی جریان تكفیر را یك جریان مضر و خطرناك در دنیای اسلام برشمرده اند كه اكنون با حمایت مالی برخی از دولت های منطقه و با طراحی سرویس های جاسوسی كشورهای استعمارگر تجدید حیات كرده است.

وی گفت: ایشان داعش را یكی از شاخه های شجره خبیثه تكفیر دانسته و نسبت به رشد هدفمند آن كه نسل كشی و ریختن خون بی گناهان بخشی از جرایم آنها است ،هشدار داده اند.

سفیر ایران در لبنان با اشاره به پیشنهاد دكتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به سازمان ملل متحد در سال 2013 برای نامگذاری روز 18 دسامبر به عنوان روز «جهان علیه خشونت و افراط گرایی» ، از برگزار كنندكان این همایش قدردانی و بر لزوم تشكیل نشست های مشابه تاكید كرد.

براساس این گزارش، مسیحیان ارامنه حوزه سیلیسی‌ سابقه حضور طولانی در ایران دارند و از كلیساها ، مدراس و موسسه های مخصوص خود برخوردار می باشند.

هموطنان ارامنه در برخی شهرها از جمله تهران، تبریز، ارومیه، اصفهان حضوری پررنگ و دو نماینده در مجلس شورای اسلامی دارند.

گفت وگوهای مسیحیان ارامنه با جمهوری اسلامی ایران از حدود 15 سال پیش تاكنون ادامه دارد.

پنجمین دور گفت‌وگو با كلیسای ارمنی حوزه سیلیسی تحت عنوان «نقش دین در ترویج ارزش‌های اخلاقی در جامعه»‌ 25 اردیبهشت‌ ماه سال 1391 در تهران برگزار شد.

در دور ششم گفت‌وگوها در بیروت، آرام كشیشیان اول رهبر ارامنه حوزه سیلیسی‌ و دیگر شخصیت‌های دینی ارامنه لبنان ، هیاتی از جمهوری اسلامی ایران به ریاست ابوذر ابراهیم ‌تركمان رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، هیاتی از ارامنه ایران به ریاست اسقف اعظم سیبوه سركیسیان خلیفه كل ارامنه تهران و شمال ایران شركت دارند.

حجت الاسلام و المسلمین احمد منطقی رییس دانشگاه مذاهب اسلامی تهران و كارن خانلری نماینده ارامنه شمال ایران درمجلس شورای اسلامی و حسن صحت سرپرست رایزنی فرهنگی ایران در لبنان هم در این همایش شركت دارند كه قرار است فردا چهارشنبه با صدور یك بیانیه مشترك به كار خود پایان دهد.

اندیشمندان مسلمان و مسیحی‌ در این نشست مقالات خود را پیرامون موضوعات «‌ترویج اعتدال‌گرایی و عقل‌گرایی دینی با هدف مقابله با افراط‌گرایی دینی و خشونت»، «‌لزوم بازگشت به منابع اصیل دینی برای مقابله با سوء تفسیر و كج‌فهمی دینی»، «‌ضرورت هم‌فكری و همكاری پیروان ادیان برای ایجاد صلح و امنیت» و «‌اهمیت حضور فعال رهبران دینی در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی» ارائه می كنند.

خاورم * 390* 1324