تهران - ایرنا - مطالعات محققان آمریكایی نشان می دهد كه بیش از نیمی از بزرگسالان، در معرض ابتلا به بیماری مزمن كلیه قرار دارند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا و به نقل از ساینس، با توجه به افزیش عوامل خطر مانند فشار خون و دیابت در جهان، به بیماری هایی كه در ارتباط مستقیم با این عوامل وجود دارند، توجه بیشتری می شود كه یكی از شایع ترین بیماری های مرتبط با این بیمارها، امراض مزمن كلیوی

هستند. بیماری مزمن كلیه به كم خونی، ضعف استخوانی، آسیب های عصبی و فشار خون بالا منجر می شود. این عارضه در مراحل نهایی، به نارسایی كلیه منجر می شود و عملكرد كلیه ها به طور كامل متوقف می شود. در این مرحله از بیماری، تنها راه درمان دیالیز یا پیوند كلیه است.

كلیه اندامی لوبیا شكل و تقریبا به اندازه مشت بسته انسان است و درست زیر قفسه سینه قرار دارد. عملكرد كلیه به زبان ساده، دفع زباله های بدن است. این عضو روزانه حدود 200 لیتر خون تصفیه می كند و از آن حدود 2 لیتر آب اضافی و مواد زاید غربال می كند كه از طریق مجاری ادارای دفع می شود.

تنظیم فشار خون، تعادل الكترولیتی و تولید سلول های قرمز خون به عهده كلیه هاست. چنانچه كلیه ها یك روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند، عملكرد اكثر ارگان های بدن، به ویژه قلب مختل می شود. از آنجا كه نارسایی كلیه در ابتدا هیچ علامتی ندارد، لازم است كه تمام افراد با رموز آن آشنا شوند.



***شایع ترین علایم نارسایی كلیه عبارتند از :

-تهوع و استفراغ

-كاهش میزان ادرار

-تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم

-طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم

-خستگی مزمن

-تنگی نفس

-كاهش اشتها

-مشاهده خون در ادرار

-مشاهده كف در ادرار

-ایجاد ضایعات پوستی

-كاهش حافظه

لازم است كه افراد به محض مشاهده این عوامل؛ به خصوص تغییرات ادرار به پرشك مراجعه كنند. تشخیص انواع بیماری های كلیوی به كمك آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی انجام می شود.

در صورت مراجعه زودهنگام به پزشك، بسیاری از بیماری های كلیه قابل درمان هستند ولی در صورت بی توجهی به نارسایی منجر می شوند.

بر اساس گزارش بنیاد ملی كلیه آمریكا (NKF)، از هر سه آمریكایی بالای 30 سال، یك نفر در معرض بیماری مزمن كلیه قرار دارد. بر اساس پیش بینی این بنیاد، تا سال 2030 میلادی، حدود 16.7 درصد از افراد بالای 30 سال، به بیماری مزمن كلیه دچار می شوند.

در این گزارش آمده است كه احتمال بروز بیماری مزمن كلیه در گروه سنی 30 تا 49 سال بیشتر است.

در ادامه گزارش آمده است كه حدود 12.5 درصد از زنان، در معرض سرطان سینه قرار دارند؛ در حالیكه احتمال بروز دیابت در زنان و مردان حدود 38 درصد است و همین آمار نشان می دهد كه احتمال بروز بیماری های كلیوی تا چه اندازه زیاد است.

*** چند راهكار ساده برای حفظ سلامت كلیه ها

-نوشیدن آب زیاد در طول روز: عملكرد كلیه ها در صورت كم آبی بدن مختل می شود. بدن برای تولید انرژی و مدیریت تمام ارگان های بدن به آب نیاز دارد. زمانی كه احساس تشنگی می كنیم، یعنی خیلی وقت است كه بدن با كم آبی دست و پنجه نرم می كند. نوشیدن یك لیوان آب در هر ساعت توصیه شده است. سردرد، فریاد بدن در برابر كم آبی است. پزشكان توصیه می كنند كه هر روز به محض برخاستن از خواب یك لیوان آب بنوشید.

-تناسب اندام و فعالیت روزانه: كاهش وزن و فعالیت ورزشی روزانه باعث كاهش فشار خون و تنظیم سطح قند بدن می شود. دیابت و فشار خون مهمترین دلایل بروز بیماری های حاد كلیوی هستند. قند و فشار خون را به طور روزانه كنترل كنید و در صورت افزایش این دو فاكتور حتما به پزشك مراجعه كنید. كنترل چربی خون الزامیست.

-عدم مصرف خود سرانه دارو: مصرف دارو بدون تجویز پزشك یكی از مهمترین دلایل بیماری های كلیوی است.

-كاهش مصرف نمك در غذا

-اجتناب از مصرف غذاهای آماده و فست فود

-عدم استفاده از دخانیات و الكل

-كاهش استرس



*** چه كسانی در معرض بیماری های كلیوی قرار دارند

-افراد بالای 60 سال

-بیماران دیابتی

-افراد با فشار خون بالا

-افرادی با پیشینه بیماری های قلبی و سكته مغزی

-سابقه خانوادگی از بیماری های كلیوی

-افراد سیگاری

-افراد چاق

نتایج این تحقیقات در نشریه American Journal of Kidney Diseases منتشر شده است.

علمی (5) ** 9259**1599