اهواز - ايرنا - مواد و داروهاي نيروزا و مكمل هاي پروتييني از جمله موادي است كه استفاده آن در بين جوانان و نوجوانان به ويژه ورزشكاران رواج دارد تا به وسيله آن بتوانند قدرت جسمي خود را بيش از حد افزايش داده و توانمندي فوق العاده پيدا كنند.

به گزارش ايرنا، برخي ورزشكاران نيز براي دست يافتن به مقام و كسب رتبه به عمل دوپينگ روي آورده و از مواد نيروزا استفاده مي كنند.

برخي از جوانان و نوجوانان نيز با تب افزايش زيبايي شكل ظاهري بدن و در نتيجه جلب، توجه از مواد نيروزا استفاده مي كنند تا خود را فردي قدرتمند و جذاب نشان دهند.

اما مصرف اين داروها و مكمل ها مي تواند با عوارض و خطرات جبران ناپذيري همراه باشد كه گروه مصرف كننده اين مواد يا اطلاعات كافي را ندارند و يا توجه چنداني به آن نمي كنند.

تشخيص نياز استفاده به اين داروها و ميزان مصرف آنها فقط به نظر كارشناس و پزشك متخصص بستگي دارد.



**تبليغات فريبنده زمينه گسترش داروهاي نيروزا را بين نوجوانان و جوانان فراهم كرده است

مسوول واحد سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد مركز بهداشت خوزستان دراين باره اظهار كرد: متاسفانه معضل سوء مصرف مواد غير قانوني در بين جوانان و برخي ورزشكاران گستردگي فراواني دارد و رويكردها و راهكار علمي و عملي چندان در پيشگيري از اين مشكل موفق نبوده است.

رضا دواساز ايراني افزود: اميد به مهار اين معضل بدون دخالت فعالانه مردم و توانمندسازي آنها براي اطلاع رساني و آموزش همتايان خود امكان پذير نيست.

وي ادامه داد: تبليغات فريبنده و روش هاي موجه، زمينه گسترش داروهاي نيروزا را بين نوجوانان و جوانان به ويژه ورزشكاران فراهم مي كند.

وي گفت: با توجه به عرضه داروهاي بدنسازي در باشگاه هاي ورزشي از طريق مراجع غير قانوني كه خطر بروز مصرف مواد محرك را به همراه دارد توجه ويژه به اين اماكن ضروري است، و مربيان ورزشي نيز براي پيشگيري از هرگونه سوء استفاده و در راستاي آگاه سازي مراجعان به سالن هاي خود بايد در كنترل باشند.

مسوول واحد سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد مركز بهداشت خوزستان اضافه كرد: استروئيدهاي آنابوليك كه به عنوان استروئيدها شناخته مي شوند، شامل هورمون مردانه، تستسترون و مشتقات صنعتي آن هستند.

وي ادامه داد: وزنه برداران و بدنسازان، پيشگامان مصرف نابجاي استروئيدهاي آنابوليك هستند كه امروزه مصرف اين مواد از يك معضل ورزشي به يك مساله حاد بهداشتي و پزشكي تبديل شده است.

دواساز ايراني گفت: مصرف اين داروها با عوارض شديدي از جمله قلبي، عروقي، كليوي و آثار رواني شامل تغييرات خلقي به صورت شيدايي، افسردگي، بدبيني، خشونت بيش از اندازه و هيجان بيش از حد، بي ثباتي عاطفي، بي خوابي، اضطراب و اختلالات شخصيتي همراه است.

وي افزود:مكمل هاي غذايي بطور معمول با هدف بهبود عملكرد يا جبران كمبود برخي از مواد مغذي توسط متخصص تغذيه ورزشي تجويز مي شود.

وي گفت: ورزشكاران با توجه به اطلاعات كمي كه در مورد غذاهاي مصرفي خود دارند ، بيشتر، مكمل هاي غذايي را جايگزين عادات غذايي نامناسب در نظرمي گيرند كه اين باور نادرستي است.

دواساز ايراني با اشاره به اينكه از دلايل گرايش ورزشكاران و جوانان به مكمل هاي غذايي و مواد نيروزا ، نبود آگاهي از تغذيه سالم است، افزود: مكمل هاي داراي فايده براي ورزشكاران انگشت شمار هستند كه بايد در شرايط خاص به درستي مصرف شوند.

مسوول واحد سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد مركز بهداشت خوزستان گفت: عوارض مكمل هاي غذايي، افزايش وزن ناخواسته، كاهش اعتماد به نفس و مشكلات ارتباطي را در فرد به همراه دارد.



**داروهاي نيروزا با عوارض زيادي همراه هستند

استاديار گروه تغذيه دانشكده پيراپزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپوراهواز نيز در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: داروها يا مكمل هاي نيروزا تركيباتي هستند كه محتواي انرژي بالايي دارند كه اين محتوا مي تواند از طريق كربوهيدرات ها تامين، و يا تركيباتي باشد كه سيستم متابوليسم بدن را فعال مي كند.

دكتر سيما جعفري راد افزود: اين تركيبات از طريق فعال كردن متابوليسم بدن مي توانند يكسري از آنزيم ها را فعال كرده و با افزايش متابوليسم بدن، باعث افزايش توليد انرژي مي شوند.

وي با اشاره به اينكه تركيبات نيروزا شامل دو نوع پايه اي كربوهيدراتي و پروتييني هستند ادامه داد: تركيبات نيروزا با پايه كربوهيدراتي، پيش از ورزش يا هنگام آن ، مصرف شده و تركيبات با پايه پروتييني براي عضله سازي مورد استفاده قرار مي گيرند.

جعفري راد اظهاركرد: استفاده از مكمل هاي پروتييني نيز در بين افراد ورزشكار و باشگاه هاي ورزشي براي افزايش نيروزايي و قدرت ماهيچه ها بسيار معمول است.

استاديار گروه تغذيه دانشكده پيراپزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز اضافه كرد: اين گونه مواد در برخي باشگاه هاي ورزشي بدون هيچ نظارتي مورد استفاده قرارمي گيرند و مربي با نظر خود اين مكمل ها را براي افراد ورزشكار يا بدنساز توصيه مي كند در صورتي كه فرد بر اساس وزن يا ورزش به مقدار مشخصي پروتيين نياز دارد.

وي گفت: در صورتي كه فرد ورزش هاي قدرتي يا مقاومتي انجام مي دهد حدود 1.6 تا 1.7 گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن نياز به پروتيين دارد.

جعفري راد در خصوص عوارض اين داروهاي نيروزا و مكمل هاي پروتييني تافزود: از دست دادن آب بدن از طريق ادرار از جمله عوارض مصرف اين گونه مواد است چون با جذب پروتيين بيشتر، نياز به دفع ادرار افزايش مي يابد.

استاديار گروه تغذيه دانشكده پيراپزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپوراهواز ادامه داد: دفع ادرار زياد، باعث تخليه آب بدن مي شود و در صورت مصرف نكردن آب كافي، كليه ها به مرور دچار آسيب مي شوند.

وي افزود: بنابراين يك فرد ورزشكار با يك رژيم غذايي خوب مي تواند نيازهاي پروتييني خود را تامين كند و در صورت كه دچار كمبود دريافت باشد از طريق مشورت با كارشناس تغذيه بايد نيازها را برطرف كند.

جعفري راد گفت: همچنين داروهاي نيروزا با داشتن كربوهيدرات و يا كافيين مي توانند ضربان قلب را بالا برده و مشكلات قلبي را بوجود آورند.

وي خاطرنشان كرد: مكمل هاي نيروزا به صورت عادي توصيه نمي شود مگر در هنگام ورزش، يا پيش از ورزش، بسته به ميزان كربوهيدرات و نوع مكمل نيروزا، و به شرط اينكه تركيبات تحريك كننده اي مانند كافيين يا افدرا نداشته باشد و حتما بايد با نظر كارشناس تغذيه و يا پزشك متخصص استفاده شود.

رييس مركز تحقيقات تغذيه و بيماري هاي متابوليك دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز نيز در خصوص داروهاي نيروزا اظهار كرد: پروتيين تركيب ضروري تغذيه انسان و ورزشكاران است و ميزان مصرف آن بايد به طور دقيق و بر حسب ويژگي هر فرد محاسبه شود.

دكتر مجيد كارانديش افزود: بايد پروتيين ها و اسيدهاي آمينه مورد نياز فرد توسط پزشك يا متخصص تغذيه با توجه به وضعيت فردي ورزشكارمحاسبه شده و بر اين اساس پروتيين مورد نياز تجويز شود.

وي ادامه داد: در صورتي كه اين اقدام توسط غير متخصص انجام شود ، ميزان مصرف از حد لازم بالاتر رفته و عوارضي را به همراه دارد.

كارانديش با اشاره به اينكه عوارض كليوي از جمله مهمترين عارضه ها محسوب مي شود گفت: با بالا رفتن بار پروتييني، كليه دچار آسيب شده و باعث آسيب كليوي مي شود كه پس از گذشت مدت طولاني خود را نشان مي دهد.

اين متخصص تغذيه اظهار كرد: در برخي موارد برخي افراد سودجو، هورمون هاي غيرمجاز را به صورت غير قانوني با مكمل هاي پروتييني تركيب مي كنند كه آن هورمون باعث تاثير بر عضله مي شود.

وي افزود: متاسفانه برخي نوجوانان و جوانان به توصيه هاي پدر و مادر خود در زمينه استفاده نكردن از اين مواد گوش نمي دهند و با هدف سريع و موقت، به سمت استفاده از اين گونه مواد و تركيبات مي روند.



** باشگاه هاي بدنسازي مورد بازديد مستمر قرار مي گيرند

معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپوراهواز نيز گفت: بازرسان از پنج دستگاه اجرايي شامل معاونت غذا و دارو، تربيت بدني، تعزيرات حكومتي، شهرداري، نيروي انتظامي، و صنعت، معدن و تجارت ، با تشكيل يك تيم، باشگاه هاي ورزشي از جمله بدنسازي را مورد بازديد قرار مي دهند.

بهزاد شريف مخمل زاده ادامه داد: بازديد از باشگاه هاي بدنسازي، امسال در كميته قاچاق خوزستان تصويب شد؛ البته در سال هاي گذشته هم نظارت وجود داشته است.

وي اضافه كرد: بازديدها به صورت مستمر و همچنين در صورت اعلام موارد مشكوك انجام مي شود.

3004 / 6037

گزارش از: خاطره غفاري فرخ زاد