انزلی - ایرنا - خزر بزرگترین دریاچه جهان كه نام دریا را برازنده خود نموده؛ بحر دوستی، همكاری و تعامل كشورهای حاشیه آن است.

نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یك نیروی حاكمیتی مسوولیت دفاع از مرزهای آبی كشور با به روزترین تجهیزات و آمادگی كامل نیروهای خود را به عهده دارد.

از این رو متخصصان مجرب و توانمند صنایع دریایی شهید تمجیدی واقع در شهر بندری انزلی برای كمك به استقلال و خودكفایی و ارتقا نیروی دفاعی كشورمان ساخت ناوشكن دماوند را به پایان رسانده و آن را امروز دوشنبه تحویل ناوگان قدرتمند شمال می دهند.

قله دماوند در فرهنگ ایران، مظهر پایداری و استواری و یك نماد ملی است و اكنون ایران در خزر، دماوندی دارد كه صلابت نیروی دریایی ارتش و توان علمی و تجهیزاتی ایران را به اثبات می رساند.

الحاق ناوشكن دماوند انقلاب بزرگی در عرصه حضور ایران در دریای خزر و نشان از اقتدار و صلابت نیروی دریایی جمهوری اسلامی نظامی ایران است.

این ناوشكن از جدیدترین تجهیزات ناوبری و سیستم های پیچیده دفاعی برخوردار است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همواره بر این تاكید كرده كه دریای خزر، دریای صلح و دوستی است و كشورهای همسایه این دریا در چهارچوب تفاهم و همدلی بدون نیاز به بیگانگان، قادر به حل مسائل خود هستند.

امیر دریادار حبیب‌الله سیاری همچنین متذكر شده است نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران بدون نیاز به كشورهای فرا منطقه‌ای، قادر به برقراری امنیت در خزر، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان است.

خط تولید ناوشكن از اواخر سال 85 در صنایع دریایی شهید تمجیدی راه اندازی و سازه این ناوشكن سال 91 تكمیل و به آب انداخته شد.

این ناوشكن با حدود 100 متر طول و بیش از یك هزار و 300 تن وزن، همان نمونه پیشرفته‌تر ناوشكن جماران است؛ این ناوشكن نسبت به نمونه مشابه یعنی ناوشكن جماران، دارای طول بیشتر، وزن كمتر و قابلیت‌های فزون تری در حوزه تجهیزات و تسلیحات، حمل نفرات و قدرت مانور و چالاكی بالاتری است.

این شناور با قابلیت تدافع، تهاجم و رهگیری همزمان اهداف هوایی، سطحی و زیرسطحی، مسلح به سامانه موشكی كروز (دریایی، اژدرافكن، سامانه‌های توپ 40 و 76 میلیمتری، سامانه‌های پردازش راداری، رادارهای تاكتیكی سطحی و هوایی و مجهز به سامانه جامع مدیریت نبرد و جنگ الكترونیك بوده و مانند جماران 1 قابلیت حمل بالگرد را دارد.

به كارگیری رادار كنترل آتش با قابلیت ردیابی جنگنده‌ها و موشك‌های كروز، به‌كارگیری سامانه پایش و سیستم رانش با توان بالا جهت تامین سرعت بهینه شناور از توانمندی های این شناور است.

بومی‌سازی تجهیزاتی مانند رادار هوایی، دستگاه كاشف زیر دریایی بوسیله امواج صوتی (سونار) فعال و غیرفعال، رادار كنترل آتش، سامانه‌های مخابرات داخلی و غیره از دیگر ویژگی‌های ناوشكن دماوند اعلام شده كه مجموعه این تجهیزات به صورت بومی در سازمان‌های تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولید شده است.

طبق اعلام مقام های نظامی كشورمان، هزینه ساخت این موج شكن یك چهارم قیمت مشابه خارجی آن است.

بر اساس اعلام مقام های مسوول این ناوشكن از نظر طراحی و ساخت كاملا بومی بوده و با همكاری نزدیك حدود 400 دانشگاه، مركز تحقیقاتی، تولیدی و صنعتی در داخل ساخته شده و از جدیدترین تجهیزات ناوبری و سیستم‌های پیچیده دفاعی و رهگیری برخوردار است.

با آماده شدن این ناوشكن، دریادلان ناوگان شمال نیروی دریایی جمهوری اسلامی در خزر به شناوری به عظمت و قدرت و پایداری دماوند مجهز شده اند تا نمادی بر سربلندی هرچه بیشتر ارتش ایران باشد.

دریای خزر از جنوب به ایران، از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به جمهوری‌های تركمنستان و قزاقستان محدود می‌شود.

خزر یك هزار و 200 كیلومتر طول و بین 220 تا 550 كیلومتر پهنا و شش هزار و 500 كیلومتر محیط دارد كه 657 كیلومتر آن جزو سواحل ایران، 820 كیلومتر سواحل جمهوری آذربایجان، یك‎هزار و 476 كیلومتر سواحل روسیه، یك‎هزار و 647 كیلومتر سواحل تركمنستان و یك‎هزار و 900 كیلومتر سواحل قزاقستان قرار دارد.

دریای خزر گرچه قرن‌هاست كه دریا نامیده می‌شود ولی به هیچ دریایی به طور طبیعی متصل نیست؛ بنابراین رژیم حقوقی ویژه و منحصر به ‌فرد خود را داشته و دارد.

اگر دریای خزر را دریاچه بدانیم، در آن صورت مشمول كنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها نمی‌شود و رژیم حقوقی آن باید بر اساس توافق كشورهای ساحلی دریای خزر تعیین شود.

دریای خزر قرار است مسیر ترانزیت شمال اروپا و آسیا با جنوب قرار گرفته و یكی از مسیرهای كریدور شمال -جنوب باشد. این دریاچه همچنین از طریق رود ولگا و كانال كانال ولگا - دن به آبهای آزاد متصل شده است.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد حجم ذخایر تخمین زده شده نفتی در دریای خزر حدوداً برابر با 50 میلیارد بشكه و ذخایر گاز طبیعی تایید شده هم برابر با 257 هزار میلیارد فوت مكعب بوده‌است كه این ارقام چهار درصد از ذخایر گاز و نفت دنیا را تشكیل می‌دهد.

پیش بینی می‌شود با ادامه فعالیت‌های اكتشافی، ظرفیت بهره‌برداری نفت این منطقه 184 میلیارد بشكه و ظرفیت برداشت گاز از آن هم 293 هزار میلیارد فوت مكعب افزوده شود. همچنین 90درصد خاویار جهان از این دریا صید می‌شود.

سواحل دریای خزر در ایران نیز در حوزه سرزمینی استان‎های گلستان، گیلان و مازندران قرار گرفته است.

ناوشكن پیشرفته آموزشی دماوند امروز (دوشنبه) با حضور علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و امیر حبیب الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران طی مراسمی در بندر انزلی توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع به طور رسمی به نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) تحویل و به ناوگان شمال و منطقه چهارم این نیرو الحاق می شود.

بندرانزلی در 40 كیلومتری شمال غرب مركز استان گیلان واقع است و فرماندهی ناوگان شمال و منطقه چهارم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در این شهرستان قرار دارد.

2077/6030/2007