پكن - ایرنا - چین برای گسترش برنامه هسته ای خود و صادرات این فناوری به كشورهای دیگر از مدت ها قبل سرمایه گذاری های كلانی كرده، اما برخی موانع مانع از تحقق آرزوی دیرین چشم بادامی ها شده است.

تقویت توان نیروگاه های برق هسته ای از مدت ها پیش رویای چینی ها بود و این كشور برای تحقق این رویا با بسیاری كشورها از جمله روسیه، آمریكا و فرانسه همكاری تنگاتنگی را آغاز كرده است.

چین علاقمند است توافقنامه ‌های هسته ای برای صادرات راكتور به كشورهای دیگر را امضا كند، ولی برخی موانع، تحقق آرزوهای دیرینه این كشور را با مشكل مواجه كرده است.

شك و تردید خریداران در رابطه با ضریب امنیتی محصولات تولیدی هسته ای چین از جمله این موانع است.

«امنیت راكتورها»، موضوعی است كه این روزها ذهن بسیاری از خریداران فناوری هسته ای را به خود مشغول كرده و آنان مدام این سووال را از خود می پرسند كه «آیا فناوری هسته ای و راكتورهای چینی به رغم تبلیغات گسترده، از ایمنی كافی برخوردار هستند»؟

این سووال، پس از فاجعه زلزله سال 2011 ژاپن و سونامی پس از آن كه باعث آسیب به نیروگاه هسته ای فوكوشیما و نشت رادیواكتیو از آن شد، بیشتر خودنمایی می كند و متقاضیان راكتورهای اتمی چینی را بر آن داشت تا در خصوص خرید فناوری هسته ای چینی، بیشتر تامل كنند.

با این حال، چین برای عقب نماندن از غافله رقابت با رقبا توانسته است از فناوری خارجی برای توسعه هسته ای خود استفاده كند تا شاید بتواند تا حدوی از دل مشغولی خریداران بكاهد.

این كشور بیشترین راكتورهای در حال ساخت دنیا را در اختیار داشته و با علم به اینكه «بازاری چند میلیارد دلاری» را پیش رو دارد، نیك می داند كه كوچكترین غفلت در این زمینه برابر با پشیمانی و از دست دادن این بازار پرسود خواهد بود.

«لی كه چیانگ» نخست وزیر چین در اجلاس سال جاری كنگره خلق گفت: هدف پكن افزایش سهم در صنایع پیشرفته از جمله طرح های اساسی در برق هسته ای است.

چین برای نخستین بار توانسته در صادرات فناوری هسته ای گام های اساسی بردارد. این كشور حتی به تازگی توافقنامه ای برای صادرات راكتور هسته ای چینی «خوا لونگ» با آرژانتین امضا كرده است.

جزییات این قرارداد البته فاش نشد، اما این راكتور هنوز تكمیل نشده و استاندارد آن نیز برای كارشناسان نامشخص است.

روزنامه «مورنینگ پست» هنگ كنگ از قول «شو لیان یی» كارشناس برق هسته ای «سی ان پی تی سی» چین می نویسد: ما ضعف های كشنده ای در استانداردهای مدیریتی برق هسته ای داریم.

وی می افزاید كه چین فاصله زیادی با استانداردهای بین المللی دارد و برای توسعه برق هسته ای با چالش مواجه است.

در حال حاضر چین از راكتورهای طراحی غرب استفاده می كند، اما می خواهد فناوری بومی خود را در اختیار بگیرد.

راكتور «خوا لونگ» ساخت چین قرار است تا سال 2020 برای نخستین بار در استان «فوجیان» در جنوب شرق این كشور به بهره برداری می رسد.

از دیگر ساخته های چین راكتور «سی آ پی 1400» است كه چین حساب ویژه ای برای صادرات آن در آینده باز كرده است. ظاهرا فناوری آن را نیز از «وستینگهاوس» آمریكا فرا گرفته است.

با این حال، چین برای ورود به بازارهای جهانی باید با شركت هایی نظیر وستینگهاوس آمریكا، «آریوا» فرانسه و شركت انرژی هسته ای «روس اتم» روسیه رقابت كند.

اهمیت این موضوع برای چینی ها به قدری است كه یكی از مسوولان هسته ای این كشور اخیرا اعلام كرد كه شركت «اس ان پی تی سی» و شركت سرمایه گذاری برق هسته ای چین به تازگی یك شركت جدید با سرمایه 96 میلیارد دلار ایجاد كرده اند تا بتوانند راه را برای ساخت مدل های چین راكتور هسته ای هموارتر كنند.

چین قصد دارد با تركیه و آفریقای جنوبی نیز همكاری هسته ای داشته باشد و گفته می شود در حال گفت وگوهایی در این زمینه است.

شركت های برق هسته ای چین حتی به دنبال امضای قرارداد سرمایه گذاری با انگلستان برای ساخت دو راكتور برق هسته ای در آن كشور با سرمایه گذاری دو میلیارد و 600 میلیون دلار است.

چین همچنین در حال گفت وگو با كانادا است تا شهرك هسته ای در این كشور با همكاری شركت های دو كشور را تاسیس كند.

چین 22 راكتور برق هسته ای فعال و 26 راكتور در حال ساخت دارد و رساندن تولید برق هسته ای به 58 گیگاوات تا سال 2020 میلادی، هدف این كشور عنوان شده است.

با اینكه چین با سرمایه گذاری 100 میلیارد دلاری خود در سال های اخیر توانسته بخشی از برق لازم خود را از انرژی هسته ای تامین كند، هنوز موفق به جلب اعتماد بین المللی برای ورود به این عرصه نشده است.

آساق*2*1597**1545