ايران در كنار چين، هند، اروپا و جهان عرب جزء تمدن هاي بزرگ قاره آسيا و اروپا است. اگر به چند هزار سال قبل بازگرديم يعني دوران باستان، دوران پادشاهي كوروش كبير در قرن پنج قبل از ميلاد را داريم كه بناي خيره كننده تخت جمشيد را ساخته است كه امروزه از آن بازديد مي شود. اوج امپراتوري ايران در قرن 18 و در زمان سلطنت نادرشاه بوده است، يعني زماني كه قدرتش را در اكثر مناطق غرب، مركز و جنوب آسيا گسترش داد، از جمله حمله اي كه به هند در سال 1738 تا 1739 انجام داد.
ايران داراي فرهنگ و هنر بسيار غني اي، به ويژه در زمينه شعر است. ايران برخي از موفق ترين شعراي جهان را در اختيار دارد: فردوسي، حافظ، عمر خيام، سعدي و مولانا. ايران امروز هم وضعيت فرهنگي پويايي دارد كه نه تنها شامل ادبيات، بلكه شامل موسيقي و سينما هم مي شود.
ايران داراي ذخاير عظيم نفت و گاز هم هست. با وجود تحريم ها، ايران از ميان 194 كشور، بيست و هفتمين اقتصاد جهان از لحاظ توليد ناخالص داخلي است و هفتاد و يكمين كشور از لحاظ سرانه توليد ناخالص داخلي به شمار مي رود. جمعيت اين كشور امروز 78 ميليون است كه در سال 2050 به 121 ميليون مي رسد و چهاردهمين كشور پرجمعيت جهان خواهد بود.
از لحاظ سواد، آموزش بهداشت، ايران رتبه 76 از 187 كشور جهان در زمينه شاخص توسعه انساني را دارد و جزء كشورهاي با توسعه انساني بالا رده بندي مي شود. در مدت 32 سال اخير، شاخص توسعه انساني ايران 67 درصد رشد داشته است كه در مقايسه با ديگر كشورها خيره كننده است. من هم همانند تمام كساني كه به ايران رفته و در خيابان ها و بازارها راه رفته اند، موافقم كه جو اين كشور دوستانه است.
البته ايران هم داراي مشكلاتي است؛ مشكلاتي از قبيل فساد، نابرابري، بيكاري به ويژه در ميان جوانان، آلودگي و جنايت. اين اوضاع در زمان محمود احمدي نژاد، رئيس جمهور سابق بدتر هم شده بود. با توجه به ترويج برابري جنسيتي، ايران يك ستاره نيست. در حالي كه در زمينه توانمند سازي جنسيتي، در زمينه آموزش پيشرفت هايي خوبي صورت گرفته است، اما در زمينه بحث هاي مديريتي و پست هاي تصميم گيرنده ضعف هايي وجود دارد.
نكته عجيب و غريبي كه وجود دارد اين است كه ايالات متحده به طور سيستماتيك با عربستان سعودي ارتباط دارد و در حالي كه اين كشور داراي سوابق بسيار بدي در رفتار با زنان است، آمريكا سكوت مي كند و در مقابل به ايران انتقاد مي كند. اقدام جورج دبليو بوش كه ايران را جزء «محور شرارت» قرار داد، توهين به مردم ايران بود.
ايران داراي جامعه اي نسبتاً باز است و مهاجران بسياري در جهان دارد از جمله حدود 3 ميليون ايراني در ايالات متحده زندگي مي كنند كه بسياري از آنها مرتباً به ايران سفر مي كنند و قسمت عمده اي از آنها هم متخصص و كارآفرين هستند.
در حالي كه قدرت هاي غربي در دوران مدرن به طور اجتناب ناپذيري رشد كردند، ايران به همراه ديگر تمدن هاي غيرغربي سير نزولي را طي كردند و از تحقيري كه صورت مي گرفت رنج مي بردند. در حالي كه ايران هيچ وقت مستعمره نشد، اما بخشي از امپراتوري غيررسمي غرب بود و قدرت هاي خارجي نفوذ زيادي بر دولت هاي وقت داشتند. به ليست اين اتفاقات مي توان اشغال ايران توسط بريتانيا و روسيه، كودتا ضد محمد مصدق، حمله عراق و حمايت از آن را هم اضافه كرد.
البته تمام اين اقدامات شنيعي كه غرب عليه ايران انجام داده است، نمي تواند توجيهي براي ساخت سلاح هسته اي باشد. با اين حال تا زماني كه ايالات متحده به اسرائيل اجازه ضمني داده است كه سلاح هسته اي داشته باشد و آنها هم حاضر نيستند كه عضو ان پي تي شوند، داشتن خاورميانه اي عاري از سلاح هسته اي غيرممكن است.
منبع: فوربس/ ديپلماسي ايراني
اول **
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۷
تهران - ايرنا - سايت خبري ديپلماسي ايراني مي نويسد :به احتمال بسيار زياد توافق هسته اي با ايران به زودي به دست خواهد آمد. هنگامي كه اين تلاش ها به نتيجه برسد، از ورود ايران به جامعه جهاني استقبال خواهد شد و ايران نقش و احترامي كه سزاوار آن است را به دست مي آورد.