كاشان- ايرنا- مشاور رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت:استفاده ما از اكولوژيك بسيار فراتر از حد انتظار بوده به طوري كه 50 درصد بيش از توان زيست محيطي از زمين بهره مي بريم.

به گزارش ايرنا، سعيد نمكي روز سه شنبه در همايش محيط زيست، صنايع معدني و توسعه پايدار در دانشگاه كاشان اظهار داشت: اين رقم در سال 2030 به دو برابر اين ميزان يعني از تمام توان زيست محيطي بهره خواهيم برد كه در آن موقع نيز بايد زمين ديگري خلق شود.

وي ادامه داد: وضعيت كويت، قطر و امارات بدليل مصرف كنندگي صرف از توان زيست محيطي بدتر از ماست.

نمكي افزود: بحران آب نيز جدي تر از آن است كه ما فكر مي كنيم چرا كه آب هاي شيرين لب شور و لب شورها نيز كاملا شور شده اند كه اين فاجعه است.

وي ميزان دام كشور را نيز سه برابر مراتع موجود برشمرد و افزود: ردپاي اكولوژي اين سووال را از ما خواهد داشت كه به چه قيمتي منابع زيست محيطي را تخريب كرده ايم؟

نمكي، به صدا درآمدن ناقوس مرگ تالاب انزلي را يادآور شد و تاكيد كرد: اقتصاد و توسعه پايدار اقتصادي است كه بدون كاهش منابع طبيعي و زيستي بدست آيد.

به گفته وي، امروز از شش ميليون هكتار جنگل زاگرس 1.2 ميليون هكتار تخريب شده و طرح باز احياي اين جنگل دو سال است كه مطرح شده و با اجرايي شدن آن نيز تنها هشت هزار هكتار از ميزان تخريب شده احيا خواهد شد.

نمكي خاطرنشان كرد: در صورت خشكي زاگرس يكي از ناب ترين منابع اكوسيستي جهان از بين خواهد رفت و ايران و خاورميانه بدليل از دست رفتن منابع هيدرولوژي و ريزگردهايي كه كل منطقه را خواهد گرفت، قابل زندگي نخواهد بود.

مشاور معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري در محيط زيست اذعان داشت: در كنار اين اوضاع نابسامان، دلخوشي هايي نيز از جمله فضاي همراه با محيط زيست با وجود دولت تدبير و اميد امروز در كشور وجود دارد.

نمكي افزود: محوري ترين سياست هايي كه امروز در برنامه ششم توسعه دنبال مي كنيم بحث مشاركت مردمي و سازمان هاي مردم نهاد در اداره زيستگاهها و اعتلاي سطح آگاهي مردم و تغيير الگوهاي كشت و آبياري در كشاورزي است، زيرا بيش از 85 درصد آب در بخش كشاورزي مصرف مي شود.

به گفته وي، معادن در دل جنگل ها بايد تعطيل شود و مابقي نيز در شكل استاندارد مي توانند به فعاليت خود ادامه دهند.

نمكي توجه به حفاظت در كنار بهره برداري را نيز مهم دانست و گفت: آيين نامه جديدي براي واگذاري مناطق حفاظت شده به بخش خصوصي داريم.

وي افزود: طبق برنامه ششم توسعه در نظر داريم سطح مناطق تحت مديريت سازمان محيط زيست را از 10 به 17 درصد افزايش دهيم كه موفقيت در اين زمينه جز با مشاركت مردم ميسر نمي شود.

نمكي در زمينه صدور پروانه شكار نيز با بيان اينكه پروانه شكار محيط زيست ايران را تخريب نمي كند، اظهار داشت: صدور اين پروانه ها همراه با ضوابط و مطالعه مجدد زيستگاه ها، قيمت بالاتر و مشاركت جوامع محلي خواهد بود.

وي شكارچيان طبيعت دوست كشور را به همكاري دعوت كرد و خاطرنشان كرد: طبيعت ايران بدون كمك اينها حفظ نخواهد شد.

معاون استاندار و فرماندار ويژه كاشان نيز در اين همايش با اشاره به فعاليت بيش از 100 معدن فعال در منطقه كاشان گفت: براي توسعه منطقه نياز به استفاده از منابع معدني است، ولي با نگاه به شرايط امروز مي بينيم حتي در بخش ارزش افزوده اقتصادي آن طور كه بايد از اين منابع و فرصت ها و ثروت خدادادي استفاده نمي كنيم.

ابوالفضل صدراييه افزود: اين درحالي است كه بايد چالش هاي اقتصادي همچون خام فروشي كه مرسوم معادن ماست و عدم توجه به صنايع زيردستي و زيرساختي از جمله اشتغال را نيز به اين مسايل اضافه كرد.

وي تاكيد كرد: در كنار اينها تهديدهاي زيست محيطي نيز كه بواسطه عدم استفاده از فناوري روز در استفاده از معادن وجود دارد، بايد مورد توجه قرار گيرد.

فرماندار كاشان تاكيد كرد: كاشان بزرگ در سطح معدني قابليت هاي خوبي دارد اما در بخش اكتشاف، استخراج و استحصال معادن بايد ارزيابي هاي زيست محيطي را مورد توجه قرار داد چرا كه در هر صورت استفاده از معادن خسارت هاي زيست محيطي را به همراه دارد.

صدراييه افزود: امروز در منطقه جوشقان قالي و استرك و نياسر شاهديم استقرار معادن اثرات مخرب و چالش هاي زيست محيطي، آلودگي آب، آسيب رساني به گونه هاي گياهي و زمين هاي كشاورزي را به همراه دارد و علاوه بر نابودي چشم انداز طبيعت، جاده هاي روستايي اين مناطق محل عبور و مرور تريلرهاي سنگين شده است.

وي يكي از دلايل اين مشكل را نبود قوانين متقن و دقيق در بخش ارزيابي و استخراج در زمان صدور پروانه دانست و تصريح كرد: مشكل كاشان در اين زمينه نظارت مركز بر استخراج معادن است و نياز است بخش نظارتي در كاشان باشد.

وي افزود: عملكردها در اين بخش خوب نبوده و گواه مديريت بسيار ضعيف در اين زمينه است.

صدراييه همچنين خاطرنشان كرد: بخش محيط زيست نگاه تك بعدي را نيز نمي پذيرد و بايد مشاركت هاي همگاني در اين زمينه صورت گيرد.

همايش يكروزه محيط زيست، صنايع معدني و توسعه پايدار با حضور كارشناسان و فعالان محيط زيست با همكاري انجمن مردم نهاد كوير سبز و گروه صنعتي درين كاشان در تالار آزادي دانشگاه كاشان برگزار شد.

در حاشيه اين همايش 500 اصله نهال از نوع زيتون تلخ، نارون، كاج مجلسي، اكاليپتوس و كاج در دانشگاه كاشان غرس شد.

3009/6021/1772