بدون شك هر فاجعه اي كه انسان هاي بي گناه را مورد هدف قرار دهد، دردناك است و زخم آن براي سالهاي سال باقي مي ماند و امروز نيز سالروز وقوع يكي از اين جنايت هاي بزرگ تاريخ بشريت و بمباران شيميايي شهر حلبچه در كشور عراق است.
در 25 اسفندماه سال 1366 رژيم بعث عراق به دستور مستقيم صدام و علي حسن المجيد معروف به علي شيميايي شهر كردنشين حلبچه را بمباران شيميايي كرد و بيش از 15 هزار نفر از اهالي اين شهر 30 هزار نفري را كشته و مجروح ساخته و به كام مرگ كشاند.
اين بمباران بخشي از عمليات گسترده اي به نام عمليات انفال بود كه رژيم بعث براي سركوب كردن ساكنان مناطق كردنشين عراق انجام داد كه در آن 172 هزار نفر كشته شدند.
حمله شيميايي به حلبچه كه به كشتار حلبچه يا جمعه خونين نيز معروف است در واقع نسل كشي مردم كرد بود كه در روزهاي پاياني جنگ ايران و عراق روي داد.
اين شهر چند روز قبل از فاجعه ياد شده با بمب هاي متعارف هدف قرار گرفته بود و ساكنان آن اطلاع چنداني از بمباران شيميايي و راه هاي مقابله با آن نداشتند كه همين امر باعث افزايش تلفات و شدت اين فاجعه شد.
در اين حملات نيروي هوايي عراق پنج نقطه شهر را با استفاده از انواع بمب هاي شيميايي از جمله گازهاي اعصاب وي ايكس، سارين و تابون و گاز خردل بمباران كرد.
بسياري از ساكنان اين شهر جنگ زده هنگام اين حمله شيميايي به پناهگاهها و زيرزمين خانه هاي خود پناه بردند و بر اثر خفگي و از دست دادن قدرت ديد و تاول هاي پوستي جان خود را از دست دادند.
آزادسازي اين شهر توسط نيروهاي مبارز كرد و همكاري آنها با نيروهاي ايراني در زمان جنگ دو كشور مهمترين بهانه هاي رژيم بعث براي وقوع اين جنايت بود.
در اين فاجعه انساني پنج هزار نفر از ساكنان اين شهر جان خود را از دست دادند و 10 هزار نفر ديگر نيز دچار عارضه هاي شيميايي شدند كه شماري از آنها به مرزهاي ايران سرازير شدند و در بيمارستان هاي ايران مورد مداوا قرار گرفتند.
ابعاد گسترده اين فاجعه و بازتاب رسانه اي آن، باعث شد كه مردم جهان از وقوع اين جنايت هولناك با خبر شوند و باعث شد بسياري از سران كشورهاي مختلف و انجمن ها و سازمان هاي غيردولتي در سراسر جهان آن را محكوم كنند و آن را جنايت عليه بشريت اعلام كنند.
در مدخل ورودي مزار شهداي حلبچه و بناي يادبودي كه به ياد پنج هزار شهيد فاجعه شيميايي در اين شهر بنا شده، اين تابلو خودنمايي مي كند ( ورود بعثيان به داخل قبرستان ممنوع است ) اين جمله اوج نفرت مردمان اين ديار را براي همگان بازگو مي كند.
رويداد حلبچه يكي از تراژيك ترين رويداد تاريخ معاصر مردم اقليم كردستان عراق است و به نمادي از مظلوميت و فرياد دادخواهي مردم اين اقليم تبديل شده است.
بسياري از شاعران و هنرمندان كرد زبان در سوگ قربانيان اين فاجعه انساني به خلق آثار ادبي و هنري پرداخته و با نگاهي هنرمندانه اين مظلوميت ها را بازگويي مي كنند.
عبدالله رحماني
3020/6185/6008
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۱
مهاباد - ايرنا - در تاريخ يك سده اخير جهان بمباران اتمي هيروشيما و ناكازاكي در ژاپن و بمباران شيميايي حلبچه در عراق جزو هولناك ترين جنايت هاي بشري محسوب مي شوند كه در هر دو در چند ثانيه هزاران انسان بي گناه جان خود را از دست دادند.