محمد نادري روز سه شنبه در گفت وگو با ايرنا افزود: آوازه فرش ساروق در بازارهاي داخلي و خارجي بر هيچ كس پوشيده نيست اما توليد اين فرش فاخر توسط برخي از كشورهاي دنيا از جمله چين سبب خدشه به هنر و فرهنگ كشورمان شده بود.
وي ادامه داد: با تلاش فعالان صنعت فرش كشور، نشان جغرافيايي فرش ساروق به ثبت جهاني رسيد و پس از اعلام اين ثبت جهاني، استفاده از ظرفيت هاي قانون كپي رايت براي توليد كنندگان فرش ساروق محفوظ خواهد بود.
وي بيان كرد: در طول سه سال اخير، برندهاي مطرح فرش كشور از جمله، كاشمر، كاشان، نايين، كرمان، يزد و ساروق در دستور كار سازمان صنعت معدن و تجارت قرار داشته كه اين موفقيت بزرگ راه را براي حمايت از توليد كننده داخلي فراهم كرده است.
رييس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي اضافه كرد: فرش ساروق از گذشته تا كنون با طرح هاي مختلفي از جمله شاه عباسي، لچك و ترنج، بوته، مرغ ماهي خوار، تك بته و خشتي با ظرافت خاص در بافت توليد و روانه بازارهاي داخلي و خارجي از جمله كشورهاي اروپايي و امريكايي شده است.
نادري اظهار كرد: تحريم هاي ظالمانه عليه كشورمان در سال هاي اخير ضربه جبران ناپذيري بر توليد و عرضه فرش ساروق وارد كرد كه اقدامات زيربنايي در جبران اين كاستي ها در دست انجام است.
وي افزود: توليد فرش ساروق توسط بافندگان چيني در دهه اخير سبب خدشه دار شدن آوازه جهاني فرش ساروق شده است كه در تنوع رنگ، نقش و نوع بافت اختلافات فاحشي با نمونه اصلي بافت شده در منطقه ساروق دارد.
رييس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي بيان كرد: ثبت جهاني جغرافياي فرش ساروق از آرزوهاي ديرينه فعالان فرش كشور و به ويژه استان مركزي بوده كه با اجرايي شدن آن شاهد افزايش توليد و حضور مستمرتر در بازارهاي جهاني خواهيم بود.
استان مركزي از استان هاي شهير در توليد و عرضه فرش دستبافت كشور محسوب مي شود كه توليدات فرش ساروق و جيريا آوازه جهاني دارد.
به طور ميانگين سالانه حدود 15 هزار متر مربع فرش در اين استان توليد و روانه بازار مي شود.
هم اينك 15 هزار بافنده فرش در استان مركزي تحت پوشش خدمات بيمه اي هستند.
قالي بافي مهم ترين صنعت ساروق است، در گذشته بيشتر قاليچه هاي ساروق از نقش ترنج الهام مي گرفتند.
اين قالي ها به دليل ريز بافت بودن و داشتن پرزهاي كوتاه، همچون تخته اي سخت و فشرده به نظر مي رسيدند و رنگ متن اكثريت آنها كرم و لاجوردي بود.
اين ويژگي ها موجب شد كه قالي ساروق در سراسر ايران و جهان شهرت يابد البته در حال حاضر تغييراتي در نقشه، رنگ، متن و طول پرزها ايجاد شده است و نقشه ها به صورت طرح سراسري گل و برگ است.
80 درصد متن به رنگ گلي است و ارتفاع پرزها به 10 ميلي متر مي رسد كه با 25 تا 35 چين در هر گره به شيوه فارسي باف بافته مي شود.
بيش از 60 درصد توليد قالي منطقه اراك، از نوع ساروق است.
در طرح هاي قالي مذكور، همواره يك نوع يكنواختي وجود دارد به طوري كه در نقشه ها تنوع چنداني مشاهده نمي شود. تفاوتي كه بين قالي ساروق با ديگر مناطق وجود دارد، در نوع استفاده از گره ها است.ك/3
7112/6013/
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۱
اراك-ايرنا-رييس اداره فرش سازمان صنعت،معدن و تجارت استان مركزي گفت: فرش ساروق اراك در سازمان جهاني مالكيت فكري ( wipo) به ثبت جهاني نشان جغرافيايي رسيد.