تهران-ايرنا-معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست از ممنوعيت پرورش گونه‌ هاي غيربومي آبزي در قفس خبر داد.

به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، پروين فرشچي با اشاره به تقاضاي متعدد در خصوص اجراي طرح‌ هاي پرورش آبزيان در قفس در درياي خزر يا آب ‌هاي جنوبي كشور گفت: سازمان حفاظت محيط زيست به هيچ عنوان اجازه پرورش در قفس گونه ‌هاي غيربومي را نمي ‌دهد.

وي افزود: اما اگر متقاضيان پرورش ماهي در قفس چنانچه درخواست پرورش گونه بومي داشته باشند و به لحاظ جا نمايي و ساير موارد مشكلي نداشته باشند مجوز محيط زيست را دريافت مي‌ كنند.

فرشچي گفت: پرورش در قفس سيستمي است كه ماهي، محصور در يك قفس در منابع آبي پرورش داده مي‌ شود در اين روش ماهي درون يك قفس يا سبد قرار مي گيرد و آب به صورت آزاد بين منبع آبي و قفس در جريان است.

در حال حاضر و با توجه به وجود محدوديت‌ هاي فراوان در بهره‌ برداري از منابع آبي، توجه به توسعه پرورش ماهي در قفس و جايگزيني آن با فعاليت‌ هاي صيادي در بسياري از كشورها آغاز شده است و آبزي ‌پروري در قفس در دهه گذشته به سرعت در جهان رشد و توسعه يافته ‌است.

به عنوان نمونه چين در بين سال‌هاي2003 تا 2010 با حمايت دولت، بيش از 30 هزار انواع شناور صيادي مختلف حذف شده و بيش از 200 هزار صياد شاغل شناورهاي خود را رها كرده و به بخش پرورش ماهي (عمدتا پرورش در قفس) روي آورده‌اند.

چند سالي است در ايران نيز فرآيند پرورش ماهي در قفس آغاز شده و گونه هايي مانند فيل ماهي، آزاد و كپور دريايي پرورش داده مي شوند كه اكنون قفس هاي متعددي در چهار نقطه درياي خزر شامل كلارآباد، تنكابن ، عباس آباد و رامسر در حال اجراست.

امروزه پرورش ماهي در قفس هم بسيار مورد توجه محققان و هم پرورش دهندگان قرار گرفته است، عواملي مانند افزايش مصرف جهاني ماهي، كاهش صيد ماهيان دريايي و سود آور و اقتصادي بودن باعث شده كه توجه به پرورش ماهي در قفس افزايش يابد.

اكنون بيش از 62 كشور در جهان در زمينه پرورش آبزيان در قفس مشغول به فعاليت هستند، جمع توليد جهاني آبزيان در قفس در سال 2005 حدود 3.4 ميليون تن بود و كل توليد آبزي ‌پروري در جهان در سال 2006 (با گياهان آبزي) در حدود 66.7 ميليون تن به ارزش85.9 ميليارد دلار و سهم آبزيان دريايي پرورشي 19.3 ميليون تن و ماهيان دريايي پرورشي 2.2 ميليون تن بوده است.

پيش‌ بيني توليد ماهيان دريايي تا سال 2025 حدود 10ميليون تن خواهد بود.

علمي **9014**1440