قزوین - ایرنا- قزوین از قدیمی ترین حوزه های تمدنی ایران است كه براساس یافته های باستان شناسان سابقه سكونت در آن به ‎ 9 هزار سال می رسد و این شهر حدود ‎نیم قرن پایتخت ایران در دوره صفویه بوده است.

به گزارش ایرنا استان قزوین جاذبه های تاریخی و طبیعی زیادی دارد كه حسینیه امینی ها، مساجد جامع عتیق، نبی، مسجد مدرسه حیدریه، آب انبارهای سردار بزرگ و كوچك و حاج میركاظم، عمارت چهلستون، كاروانسرای سعدالسلطه، سردر عالی قاپو، كلیسای كانتور، آرامگاه پیغمبریه، زیارتگاه امامزاده حسین(ع) و آرامگاه احمد غزالی از آن جمله است.

همچنین خانه های تاریخی خطیبی، بهروزی، امام جمعه شهیدی، سید محمود و سید حسین بهشتی، عمارت باغ سپهدار، اسدی، خانه فرهنگ امیركبیر، مرتضوی، مدرسه علمیه سردار، قلاع الموت، لمبسر و سمیران، گرمابه های تاریخی قجر و حاج محمد رحیم، دروازه های تهرانقدیم و درب كوشك، دریاچه اوان، چشمه سارهای الموت، گراند هتل، طارم سفلی، كاروانسراهای بویین زهرا و دهها آثار گردشگری دیگر كه تك تك آنها جذابیت خاصی برای گردشگران و جهانگردان دارد.

ثبت یك هزار و 274 اثر تاریخی كه ‎ 12درصد بناهای تاریخی كشور را شامل می شود، این استان را در رتبه نخست كشوری قرار داده است.

استان قزوین با شش شهرستان و ‎ 25شهر، ‎ 19بخش، ‎ 46دهستان، 842 روستای دارای سكنه و ‎ 15هزارو ‎ 821كیلومتر مربع، حدود یك درصد از مساحت ایران را شامل كه از شمال به استان های مازنداران و گیلان، از غرب به زنجان و همدان، از جنوب به مركزی و از شرق به استان البرز محدود می شود.



بازارها و كاروانسراها :

موقعیت جغرافیایی ممتاز قزوین و قرار گرفتن در مسیر ارتباطی مناطق شمالی و غرب كشور همواره باعث پویایی اقتصاد و گسترش بازرگانی در این شهر بوده است.

مجموعه بازار قزوین از با ارزش ترین آثار بجای مانده معماری شهر قزوین است كه تاریخ ساخت این مجموعه به دوره صفویه باز می گردد، درحالی كه بخش زیادی از بناهای كنونی متعلق به دوره قاجاریه است.

تعریف و تمجید ناصرخسرو از رونق و گستردگی بازار دوره سلجوقی شهر قزوین نشانگر فراوانی سراها، تیمچه ها و مراكز داد و ستد این شهر بوده است.

از بازارهای معروف شهر قزوین می توان به بازار قیصریه، سعدیه، مسگرها، وزیر، رضوی و حاج رضا اشاره كرد.

* بازار قیصریه به صنف فرش فروشان اختصاص دارد كه در جنوب مسجدالنبی است و این بازار با طاق های آجری بلند در بین مسجدالنبی و سرای رضوی واقع شده و سرای وزیر نیز در شرق این بازار قرار گرفته كه سرایی دو طبقه و مختص صنف چوب است.

* سرای رضوی در جنوب قیصریه و دارای دو طبقه و سه ورودی، متعلق به دوره قاجاریه بوده و از سراهای فعال بازار است، این سرا با حیاط وسیع كه حجره های بازرگانان در چهار سوی آن گسترده شده است.

همچنین در كنار این بازارها برای اقامت مسافران و گردشگرانی كه از نقاط مختلف برای خرید مراجعه می كردند و برای استراحت كاروانها و حمل و نقل كالای آنان كاروانسراهایی در شهر و میان راهی ایجاد شده است.

كاروانسراهای سعدالسلطنه، گلشن، ضرابخانه، پنبه، گلشن مولوی، تیمچه سرباز، تیمچه سرپوشیده، دالان دراز، حاج نقدعلی و حاج محمد از مهمترین كاروانسراهای درون شهری قزوین بشمار می روند.

همچنین كاروانسراهای میان راهی شاه عباسی محمدآباد، هجیب، شاه عباسی آوج، آراسنج، خرزان، قاقازان و پیچ بن محلی برای استراحت كاروان ها بوده است.

* كاروانسرای تاریخی سعدالسلطنه قزوین كه در حد شمالی هسته تاریخی – فرهنگی شهر قزوین می باشد با ‎26 هزار متر مربع بزرگترین و شاید یكی از زیباترین عناصر معماری بافت كاروانسرای تاریخی كشور است كه با پشت سرگذاشتن یك دوره فراموشی، اكنون پس از مرمت به مكانی برای گردشگران تبدیل شده است و البته بخش های وسیعی از بازار قدیمی نیز هنوز مرمت نشده است.

این مجموعه تاریخی از ارزشمندترین آثار بافت قدیم كشور است كه در مجموعه بازار تاریخی قزوین قرار دارد و در دوران ناصرالدین شاه قاجار و به دستور باقرخان سعدالسلطنه فرماندار این شهر احداث شده است.

این كاروانسرا بصورت چهار ضلعی احداث شده و چهار ایوان در چهار ضلع حیاط دارد كه طاق نمای ایوان ها آجركاری و سقف داخلی ایوان ها دارای تزیین و مقرنس كاری است و یادآور رونق نسبی تجارت بخش خصوصی ایران در عهد قاجار با اروپا از طریق روسیه است.

* كاروانسرای شاه عباسی شهر آوج از منزل گاه هایی است كه در مسیرهای اصلی كشور به دستور شاه عباس احداث و در زمان پادشاهی شاه صفی پایان یافت.

* كاروانسرای هجیب در محور تاریخی قزوین- ساوه در كنار روستای هجیب قرار دارد این بنا با مساحتی حدود پنج هزار و ‎ 850مترمربع و چهار هزار مترمربع بنا و ‎ 36حجره در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

* كاروانسرای محمدآباد در ‎ 25كیلومتری جنوب قزوین و در دشت وسیع بویین زهرا و در مسیر كاروان رو قزوین - اصفهان قرار گرفته، این كاروانسرا از عهد صفوی به جای مانده و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

ادامه دارد....

7389/ 6128