ايلام - ايرنا - بهار كه از راه مي رسد و زيبايي هايش نمودار مي شود با خودش تا دلت بخواهد هديه و وديعه و به قول ايلامي ها روضه بهار مي آورد.

به گزارش ايرنا، با رويش گياهان خوراكي و پخت انواع غذاهاي محلي مي توان در اين فصل با شكوه تغيير ذائقه مردم اين استان و ساير استان هاي كوهستاني را شاهد بود كه به جاي مصرف پروتئين و انواع غذاهاي چرب به مصرف غذاهاي محلي و سنتي سالم رو مي آورند.

رويش گياهان خوراكي در كوه هاي ايلام و جمع آوري آنها توسط مردم حال و هواي خاص و رنگ و بويي ديگر به سفره هاي مردم بخشيده و اين مزيت از ويژگي هاي طبيعت اين استان بشمار مي رود.

كافي است همراه خانواده به دامن طبيعت سفر كني تا ببيني زنان در حال جمع آوري كنگر، تره، بوره ولي، پيچك، شنگ، گلگه هستند تا پس از پاك كردن و شستن و خورد كردن آنها، انواع غذاهاي محلي را درست مي كنند.

هر چند اين غذاهاي محلي در بيشتر اوقات بعنوان غذاي اصلي استفاده مي شود اما بسياري از خانواده ها هستند كه تنها براي سرگرمي به جمع آوري و تهيه اين غذاها مي پردازند.

در اين بين برخي افراد هستند كه با رفتن به كوهستان هاي دورتر، حجم زيادي از اين گياهان خوراكي را جمع آوري كرده و در بازار شهر مي فروشند.

پوشش گياهان متنوع در مناطق كوهستاني ايلام و آب و هواي ‏مستعد زمينه را براي رويش انواع گياهان فراهم كرده به گونه اي كه انواع خوراكي، صنعتي و ‏دارويي مختلفي در اين مناطق به صورت خودرو رويش مي يابند.‏

بهره مندي از اين موهبت الهي و وفور گونه هاي گياهي خوراكي در مناطق كوهستاني استان ايلام موجب شده كه همه ساله در فصل بهار منبع اشتغالي براي شمار زيادي از اهالي اين استان به ويژه روستائيان فراهم شود و زنان هنرمند ايلامي نيز با درست كردن غذاهاي محلي سفره خانواده را رنگين مي كند.

امروزه علم پزشكي ثابت كرده كه گونه هاي خوراكي گياهي به واسطه پرورش مناسب در دامنه طبيعت و خواص دارويي و طعم دلچسب از ارزش غذايي بالا، سلامت و خوارص درماني برخوردار است.

برخي از اين گياهان همانند كنگر، قارچ، تره كوهي، پنيرك، كله شگ، پاغازه و پيچگ مورد ‏استقبال شهروندان قرار دارند كه در كوهستان هاي ايلام مي رويند.

قيمت گياهان خوراكي نظير تره و قارچ از ديگر گياهان خوراكي بيشتر است به گونه اي كه در ‏برخي موارد قيمت هر كيلو تره (ترگ) تا 170 هزار ريال نيز مي رسد.‏

براساس برآوردهاي اداره كل منابع طبيعي استان در فصل بهار روزانه حدود 120 تن انواع ‏گونه گياهان خوراكي از مناطق مختلف استان برداشت مي شود.‏

مديركل جنگل و مراتع منابع طبيعي ايلام گفت: بيش از يك هزار گونه گياهي در استان شناسايي شده كه 300 گونه آنها خوراكي، صنعتي و ‏دارويي است و از ارزش و اهميت ويژه اي برخوردارند.

عبدالسلام پيري در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: وجود كوه هاي متعدد و طبيعت مناسب و آب و هواي معتدل، اين استان را براي رويش انواع گياهان دارويي و خوراكي مستعد كرده است.

وي افزود: استان ايلام از نظر گياهان دارويي در كشور يك ذخيره گاه مهم به شمار مي رود و اهداف كلان منابع طبيعي استان نيز توسعه و احياي گياهان به خصوصي گياهان دارويي است.

وي اضافه كرد: فلور گياهي استان تهيه شده و بيشتر گياهان رويش يافته در كوهستان هاي ايلام در اين كتاب معرفي شده اند.

پيري گفت: اگر بارندگي‌ها در فصل زمستان و بهار قابل توجه باشد سالانه 700 تن انواع گياهان دارويي به ارزش اقتصادي هشت ميليارد ريال در كوهستان ها و مراتع استان ايلام توليد مي‌شود.

وي، قارچ، كنگر، پنيرك، كله شنگ،تره، بوره ولي، پاغازه، شنگ، آوندول، علف چشمه، پيازكوهي، سيركوهي و انواع قارچ‌ هاي كوهي از جمله گياهان خوراكي شناسايي شده و معروف كوهستان‌هاي ايلام برشمرد.

به گفته پيري، اين گياهان دارويي و خوراكي در جنگل‌ها و كوهستان ‌هاي استان رشد كرده و توليد مي‌شوند ضمن اينكه گروه‌ گياهان خوراكي افزون بر تنوع بخشي به طبيعت استان سبب اشتغالزايي فصلي براي بسياري از جوانان نيز شده است.

پيري ادامه داد: هر چند گياهان خوراكي محصولات فصلي هستند و بصورت متنوع مورد استفاده مردم قرار دارند اما بايد توجه داشت كه برخي از اين گياهان از طريق پيازچه توليد مي شوند كه برداشت بي رويه آنها موجب انقراض آنها مي شود.

وي ابراز اميدواري كرد كه مردم در جمع آوري گياهان خوراكي علاوه بر اينكه لحظات خوشي خواهند داشت بايد سعي كنند كه از منابع طبيعي استان نيز صيانت و حفاظت كنند.



گزارش: ناهيد ابراهيمي

7177/9002