قزوين - ايرنا- پخت شيريني خانگي به مناسبت هاي مختلف در بسياري شهرهاي ايران رايج است اما اينكه زنان قزوين، هرساله در آستانه نوروز، دست اندركار توليد بيش از 30 نوع شيريني محلي و خانگي شوند، توصيف بيشتر مي طلبد.

به گزارش ايرنا، هنر شيريني پزي از دير باز بين بانوان خانه دار قزويني رايج بوده و كمتر خانواده اي پيدا مي شود كه در طول سال، به پخت چند نوع از آن نپردازد.

هر چند كه با ماشيني شدن بسياري از هنرهاي سنتي از جمله گليم، فرش، جاجيم و پن بافي، گلابتون دوزي و نم نم دوزي و همچنين رودوزي هاي سنتي در بين بانوان قزويني از بين رفته يا كمتر زني پيدا مي شود كه از اين هنرها مطلع باشد ولي هنر شيريني پزي هنوز هم در بين بانوان قزويني رايج است.

اين هنر كه از نسلي به نسل ديگر منتقل و همچنان پايا و مرسوم است، بقدري در خانواده ها ريشه دار است كه حتي خريد شيريني سنتي از قنادي ها به دو دليل نداشتن كيفيت خانگي و نماد بي هنري كدبانوي خانه، كاري ناپسند تلقي مي شود.

استقبال از شيريني هاي سنتي و خانگي در قزوين به گونه اي است كه حتي برخي از شيريني فروشي هاي اين شهر با شناخت ذائقه فرهنگي مردم در تبليغات خود به درج عبارت 'شيريني هاي سنتي با كيفيت خانگي موجود است'، به جلب مشتريان مي پردازند و آن را نوعي برتري براي مغازه خود مي دانند.

پخت بيش از 30 نوع شيريني شامل باقلواي لوزينه، باقلواي پيچ، باقلواي گل، گردويي پفكي، انواع نان برنجي از جمله زعفراني، كاكائويي و نان برنجي انگشدانه، نان نخودي، نازك پسته اي، نازك بادامي، نازك گردويي، لب پيچ، لوز پرتقال و موز، نان قندي، نان چايي، نان چرخي، نان بادامي، كلوچه، اتابكي، پادرازي، توت زعفراني، توت پسته اي، توت بادامي، نان نارگيلي، حاج كريمي، قرابيه بادام و پسته، قطاب، بهشتي، كرمانشاهي و پنجره اي در قزوين مرسوم است.

نحوه تهيه خمير، آماده كردن آن، افزودن مغز پسته، بادام و خلال ها، به ويژه تهيه قالب هاي گوناگون در اشكال مختلف، نحوه پختن، مدت زمان پخت و آراستن روي شيريني ها هر يك به دانش و مهارتي خاص نياز دارد.

اوج هنر بانوان قزويني در ايام نوروز و در ميهماني ها ظهور و بروز مي يابد و بخشي از مباحث بانوان اين محافل را به خود اختصاص مي دهد.

بكارگيري رنگهاي متنوع و مدل هاي مختلف در پخت و پز شيريني موجب زينت سفره عيد گرديده و نشانه اي از ابتكار و سليقه خوب زنان خانه دار محسوب مي شود و اگر ميزباني با شيريني هاي غيرخانگي از ميهمان خود پذيرايي كند، بزرگترهاي خانواده با شوخي، آن را متذكر مي شوند.

يك بانوي قزويني به خبرنگار ايرنا گفت: قزوين داراي سابقه طولاني در پخت شيريني هاي سنتي است و بيشتر بانوان به مناسبت هاي مختلف در خانه خود اقدام به پخت شيريني سنتي مي كنند.

مريم حياتي افزود: در حال حاضر بيشتر زنان تهيه باقلواي لوزينه و پيچ، نان برنجي، نان چرخي، نخودي، پادرازي و نان چايي را بلد هستند ولي بسياري از شيريني هايي كه سالها توسط بانوان هنرمند در خانه هاي اين شهر تهيه مي شد، اكنون به دست فراموشي سپرده شده و بسياري از مردم اكنون طرز تهيه و پخت آن را نمي دانند.

وي اظهاركرد: بايد با معرفي شيريني هاي سنتي فراموش شده و يا در حال زوال به مردم، از حذف طعم و مزه آن از ذائقه مردم جلوگيري كرد.

حياتي خاطرنشان كرد: شيريني هاي بهشتي، حاج كريمي و لب پيچ از شيريني هاي فراموش شده اين شهر هستند و در سال هاي اخير با هدف معرفي و آموزش طرز تهيه آن به شهروندان، چند نمايشگاه برپا كردم.

وي كه 21 سال است به تهيه و پخت شيريني هاي سنتي اشتغال دارد، تصريح كرد: با حمايت مسوولان و بويژه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از هنر شيريني پزي و ترويج و آموزش آن به علاقه مندان جوان، مي توان شيريني هاي قزوين را به عنوان سوغات اين استان، به كشور معرفي كرد.



يك زن خانه دار قزويني گفت: پخت شيريني سنتي از قديم الايام در قزوين رواج داشته و اكنون بسياري از شيريني ها جزو سوغات قزوين محسوب مي شوند.

مولود صفري افزود: زنان قزويني شيريني خانگي را با عشق و علاقه خاص نسبت به خانه و خانواده و براساس تعهد خود نسبت به داشتن سهمي در سبد اقتصاد خانواده تهيه و عرضه مي كردند كه اكنون به هنر شيريني پزي تبديل شده است.

وي اظهاركرد: اگرچه اكنون زندگي با شرايط خاص خود، موجب فراموشي برخي هنرهاي ارزنده زنان در زمينه خانه داري در كشور شده، ولي لزوم حراست و نگاهداري از اين هنر، به عنوان گامي جهت تكريم از زنان هنرمند بيش از هر زمان ديگري احساس مي شود.

7389/ 6128