به گزارش ایرنا ، محمدجواد ظریف در این نشست خبری كه در دانشگاه پلی تكنیك لوزان برگزار شد گفت: در واقع مسائل مختلفی درباره نحوه رهیافت به بحث هسته ای ایران مطرح بود، ما پیشرفت كردیم تصمیم گرفتیم به صورت خیلی مسئولانه وارد گفتگوها شویم و نگرانیهای جامعه بین المللی را برطرف كنیم و باید بگوییم واقعا نگران نباشند و فعالیت های ما صلح آمیز است و واقعا هیچكدام از این چیزهایی كه اسمش را تحریم گذاشتند نه انسانی بوده و نه بر مبنای حقوق بشر بوده است.
وی افزود: تحقیق و توسعه علمی را ادامه می دهیم و ما رآكتورهایمان باید پیشرفتهتر بشود و ما درباره سانتریفیوژهایی كه در سایت فردو داریم متعهد هستیم به آنچه امضا می كنیم خودمان متعهد هستیم و تمركز خواهیم كرد بر روی فعالیت های صلح آمیزی كه در نظنز داریم و همچنان بر اساس توافق گام به گام آنچه باید در فردو انجام بدهیم.
وی اظهارداشت: تمام قطعنامه های شورای امنیت و تحریمهای ایالات متحده آمریكا علیه ایران باید برداشته شود.
ظریف گفت: انستیتوها و دانشگاه های ما باید بتوانند رقابت علمی داشته باشند و نباید تحریم باشند، فكر و تصور می كنم ما می توانیم با این فهم مشترك به پیش برویم.
وزیر امورخارجه كشورمان ادامه داد: بحث پنهان سازی هسته ای یا یك سری نگرانی هایی كه از آن دم می زنند اینكه بنشینیم و نیمه خالی لیوان را ببینیم به نفع هیچ كس نخواهد بود باید نگاه رو به جلو داشته باشیم و باید اگر مشكلی پیش آمد بر اساس حس احترام متقابل بنشینیم و با هم صحبت كنیم و به جلو برویم.
ظریف در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه امروز كار بزرگی انجام شده و ممكن است تفسیرهای گوناگونی از كشورهای دیگر بر این اقدام دشوار و تصمیمی كه اتخاذ شده است صورت پذیرد دولت ایران چه اقدامی انجام خواهد داد؟ گفت: به عنوان راهكاری برای رسیدن به توافق جامع بین المللی برای رسیدن به یك بازی برد ـ برد صورت خواهد گرفت تمام دیدگاههای نادرستی كه در مورد ایران بوده است باید اصلاح شود.
وزیر امورخارجه كشورمان با بیان اینكه فعالیت هسته ای ایران ادامه خواهد داشت گفت: چارچوب عملكرد ما در این زمینه این است كه عملیات غنی سازی در طنز با تعدادی غنی سازی ادامه خواهد داشت در فردو هم با تعداد دیگری ادامه خواهد داشت بدون اینكه فعالیت های غیرصلح آمیز انجام شود.
وی افزود: غنی سازی هایی كه صورت می گیرد برای مصارف صلح آمیز و تحقیق و توسعه و سایر موارد صورت خواهد پذیرفت.
ظریف گفت: رآكتور اراك نیز برای آب سنگین باقی خواهد ماند و در این روند سایر كشورها از جمله كشورهایی كه در گروه 1+5 حضور دارند به ما كمك خواهند كرد.
وی همچنین با بیان اینكه فعالیتهای بین المللی در زمینه تولید سوخت نیروگاهی هم ادامه خواهد داشت گفت: تمامی تفكرات منفی كه در زمینه برنامه هسته ای ایران وجود داشته باید لغو شود تمام تحریمها برداشته شود دولت ما به تمام تعهدهایی كه در این زمینه به تعهد دولتها برای رسیدن به حقوق جامع بین المللی وجود دارد توجه داشته و متعهد خواهد بود.
خبرنگاری در ادامه نشست از وزیر امور خارجه كشورمان پرسید آیا ایران درباره بحث غنی سازی این امیدواری وجود دارد كه این توافقی كه بوجود خواهد آمد منجر به روابط بهتر ایران با غرب شود؟
ظریف پاسخ داد: ایران هیچ وقت نخواسته كه از جامعه بین الملل روی بگرداند ایران همیشه خود را جزء جامعه بین المللی می داند و طبیعتاً برای ایران بسیار حیاتی و ضروری است كه گامهایی را بردارد كه نسبت به صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای خود اعتمادسازی كند و حتی در بحث غنی سازی، تا انشاالله بتوانیم در آینده به نتیجه خیلی خوبی دست پیدا كنیم.
وزیر امورخارجه افزود: این ورود ایران به بازار یك حركت بسیار خوب و مفید برای فنآوری ما و حضور ایران در سطح بین المللی خواهد بود و تا زمانی كه فنآوری ما به سطح مناسب برای تولید تمامی اجزای یك مجتمع سوخت شود این كار بصورت یك برنامه صلح آمیز بسیار موفقی را در ایران تدارك خواهد دید.
ظریف همچنین اظهار داشت: كلیه قطعنامه های شورای امنیت لغو خواهند شد و این یك دستاورد بسیار بزرگ برای تلاشهای جمهوری اسلامی و به نظر من برای تلاشهای جهانی بود چراكه این قطعنامه ها هیچ كمكی به حل مسائل نمی كرد.
وزیر امور خارجه كشورمان افزود : در برخی زمینه ها هنوز نیاز است در ظرف سه ماه آینده گفتگو و سپس توافق كنیم به همین دلیل بود كه برخی نكاتی كه در متن وجود داشت با برخی ابهامات و برخی نكات كلی مواجه بود اما موضوعات اساسی توافق شده است .
وی گفت: طبیعی است كه همه شركت كنندگان در این مذاكرات بر اساس نیازهای داخلی خودشان روایت هایی را از آنچه اتفاق افتاده مطرح خواهند كرد اما ما با جدیت و شجاعانه بر اساس آنچه مقام معظم رهبری به عنوان نرمش قهرمانانه مطرح كردند به كار خواهیم گرفت تا ظرف سه ماه آینده توافق نهایی صورت گیرد .
ظریف افزود : توافق نهایی تنها توافق ما خواهد بود كه بر اساس منافع و نیازهای مردم ایران انجام می شود تا به تأیید شورای امنیت برسد و اجرا شود.
وی خطاب به مردم ایران گفت: ما تا سه ماه آینده باید مذاكره و متن را تدوین كنیم و امیدواریم و البته هیچ چیز قطعی نیست.
ظریف با اشاره به حمایت های مردم خوب و هدایت رئیس جمهور محترم و همكاری تمام دست اندركاران در این مذاكره افزود: ضرورت می دانم از برادر بزرگوار و دانشمند دكتر صالحی ریاست محترم سازمان انرژی اتمی و همینطور از دوستانی در گذشته چه در وزارت خارجه چه در شورای عالی امنیت ملی و چه در سازمان انرژی اتمی كه برای پیشبرد این هدف ملی تلاش كردند سپاسگزاری كنم.
وی تأكیدكرد: به ویژه از مقام معظم رهبری كه همواره ما را مورد حمایت خودشان قرار دادند و رئیس جمهور محترم كه شجاعانه از فرزندان كشور و انقلاب حمایت كردند سپاسگزاری می كنم.
ظریف در پاسخ خبرنگار روزنامه گاردین كه درباره بحث غنی سازی پرسیده بود گفت: همونطور كه مطرح شد بحث غنی ادامه خواهد یافت براساس برنامه های آر 4 آر 5 و آر 6 و همچنین ما یك سری نیازهای علمی در كشور داریم كه تمامی این كارها هم ادامه خواهد یافت.
وزیرخارجه كشورمان افزود: البته در انتها هم ما منتظر یك قطعنامه دیگر از شورای امنیت هستیم تا قطعنامه های دیگر را ملغی كند كه البته این مشخصه تفاهم های كلی ایران با 5+1خواهد بود كه باید در سه ماه آینده انجام شود و كار نگارش آن را از همین فردا آغاز خواهیم كرد.
ظریف گفت: البته برخی از كشورها هم متاسفانه یك سری محدودیت را در مورد تعاملات بانكی با ما داشته اند كه به دنبال این هستیم كه به یك باره همه اینها در یك چارجوب زمانی خاص برداشته شود البته این تنها خواست ایران نیست.
وزیر امور خارجه كشورمان در بخش دیگری گفت: ملت ایران تسلیم فشار نمی شود.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران و آمریكا افزود: اینكه بگوییم روابط ایران و آمریكا چه خواهد شد بحث دیگری است براساس دستوری كه داشتیم بنا بود با امریكا در خصوص مسئله هسته ای مذاكره كنیم نه چیز دیگری و درباره توسعه انرژی هسته ای هر گونه مذاكره و بحث با آمریكا باید براساس احترام متقابل باشد.
وی گفت: در این زمینه جدی هستیم و برای اعتماد سازی به وجود آمده طبیعتا از طرف مقابل این انتظار را داریم كه به امضاهای خود تعهد داشته باشد چرا كه هرگونه مانع تراشی وچیزهای دیگر مذاكرات را خدشه دار می كند
رییس دستگاه دیپلماسی كشورمان افزود:ما اكنون نیازمند تصمیمات شجاعانه هستیم و این وظیفه ماست تا این كار را انجام دهیم.
وزیر امور خارجه كشورمان در پاسخ به این سوال كه باتوجه به تجربه بدی كه ایران از غربی ها و رفتارهای سیاسی آنها دارد تا چه حد می توانند به این بیانیه متعهد باشند؟ گفت: بیانیه ای كه تدوین شد و راه حل هایی كه به آنها دست یافتیم اگر ظرف 3 ماه آینده به توافق منجر شود تعهدات متقابل پیش بینی شده است و اقدامات متقابلی را برای نقض تعهد پیش بینی شده است.
ظریف افزود: جمهوری اسلامی در صورت مشاهده عدم رعایت،این امكان را دارد كه اقدام مشابهی را انجام دهد.
وی گفت: امیدوارم كشورهای غربی كه همه یا برخی از آنها سابقه بسیار مثبتی در حافظه تاریخی مردم ایران نداشتند و اقدامات نامناسبی را مخصوصا در چند سال گذشته در پرونده هسته ای علیه مردم و شهروندان به وجود آوردند و با تحریم های ظالمانه آنان را مورد ظلم قرار دادند و از حقوق خود در دست یابی به دارو و غذای بین المللی محروم كردند بدانند كه ملت بزرگ ایران با توان ملی و مقاومت و لطف خدا به همه خواسته های خود دست یافتند و توانستند با مقاومت و ایستادگی این پیام را ارسال كنند كه ملت ایران تسلیم فشار نمی شود.
ظریف افزود: همانطور كه مقام معظم رهبری فرمودند و انتخابات نشان داد ملت ایران مسئله دیگری را نیز نشان داد كه اهل تعامل منطق گفتگو هستند و مردم بزرگواری اند كه آمادگی دارند رفتارها را با دقت رصد كنند و ببینند چگونه با آنان رفتار می شود.
وزیر امورخارجه كشورمان گفت:كسانی كه در گذشته از خود سابقه خوبی نداشتند می توانند دراین فرصت برای اصلاح گذشته استفاده كنند.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار پرس تی وی مبنی بر اینكه اگر طرف مقابل تخطی كند ایران چه خواهد كرد گفت: ما در این باره صحبت كردیم و اگر نیاز باشد بیشتر در باره آن توضیح میدهیم.
ظریف ادامه داد: متنی وجود دارد كه درباره یك سری مفاهیم به توافق می رسیم و به صورت گام به گام ما و گروه 1+5 آنها را به جلو می بریم.
وی افزود: در واقع به صورت دانه به دانه و ماده به ماده همه این مكانیزمها باید از جانب دو طرف انجام شود و پیش برود و همه كسانی كه در این فرایند آمدند و در بحث تحریمها و قطعنامه ها حركتهایی كه به صورت غیرمنطقی علیه مردم و دولت ایران انجام شده باید برداشته شود.
ظریف گفت: منافع ملی ایران باید حفظ شود زیرا متأسفانه ایران همیشه قربانی بسیاری از ناملایمات جهانی بوده است.
وزیر امور خارجه كشورمان افزود: دوست نداریم و نمی خواهیم این ناملایمات ادامه یابد و حاضریم با بیان منطقی و مستدل و بر اساس مكانیزمهای تعریف شده كه داریم جلو هر گونه عذر و بهانه در آینده را از جانب غربیها بگیریم.
وی ادامه داد: بنابر این اگر سیستم و نظامی حاكم شود ما می توانیم اعتمادسازی مشترك داشته باشیم و با این اعتمادسازی و اعتماد به نفس بیشتر جلو برویم.
ظریف گفت: دیشب ركورد زدیم و حدود 9 ساعت تا صبح با وزرای خارجه كشورهای گروه 1+5 مذاكره كردیم.
وزیر امور خارجه كشورمان افزود: این دلگرمی و انرژی را چه كسانی به ما می دهند؟ طبیعتاً نیاز به گرفتن حق و اینكه باید تلاش كنیم حق خودمان را بگیریم و نگذاریم كسی از این وضع تخطی كند.
وی گفت: امیدواریم به زودی وضع بهتری حاكم شود.
شبس**1502**1565
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۰:۰۰
لوزان - ایرنا - وزیر امورخارجه ایران پنجشنبه شب پس از قرائت بیانیه مشترك مذاكرات هسته ای ایران و كشورهای 1+5 درگفت و گو با خبرنگاران اعلام كرد: تحقیق و توسعه علمی را ادامه می دهیم ضمن آنكه رآكتورهایمان باید پیشرفته تر بشود.