در كنار صيانت از حقوق و دستاوردهاي هسته اي صلح آميز كشور، خارج شدن ايران از ذيل بند 7 منشور سازمان ملل و صدور قطعنامه اي تازه كه ديگر قطعنامه هاي تحريمي را لغو مي كند، از مهمترين دستاوردهاي تفاهم و چارچوب كلي ترسيم شده در مذاكرات لوزان است.
اصغر زارعان معاون حفاظت و امنيت سازمان انرژي اتمي در گفت وگو با پايگاه خبري اميدهسته اي با بيان اين مطلب افزود: قدرت هاي غربي تلاش كرده بودند با ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت و صدور قطعنامه ذيل بند 7 منشور، ايران اسلامي را به ناحق به عنوان خطر امنيتي بين المللي جلوه دهند. معاون سازمان انرژي اتمي تصريح كرد: البته ايرانيان با مقاومت خويش هيچ گاه تسليم اين فضاسازي هاي سياسي و رسانه اي در عرصه بين الملل نشدند و ذيل هدايت هاي مقام معظم رهبري و با تلاش متخصصان گمنام و پرتلاش صنعت هسته اي قطار فن آوري هسته اي صلح آميز كشور هر روز بيش از ديروز پيش رفت؛ با اين وجود فضاسازي ها در دنيا عليه ايران ادامه داشت. وي افزود: دستگاه ديپلماسي كشور دوشادوش سازمان انرژي اتمي همواره درصدد صيانت از حقوق و دستاوردهاي ملي در اين عرصه بوده است.
وي اظهار داشت: در دور جديد مذاكرات ديپلمات ها و كارشناسان از روز اول بر دفاع از صنعت هسته اي و در عين حال بر خروج ايران از ذيل بند 7 منشور آن هم با اذعان خود اعضاي شوراي امنيت تاكيد داشتند.
اصغر زارعان اظهار داشت: اين كه ايران نخستين كشوري خواهد بود كه بدون جنگ و درگيري و مسائلي كه براي ديگر كشورها مانند يوگسلاوي سابق و عراق و ديگران پيش آمده با ديپلماسي و در عين باقي و فعال ماندن صنعت هسته اي با قطعنامه خود شوراي امنيت از بند هفت خارج شود كه افق آن در مذاكرات اخير لوزان نمايان شده است، از عنايات الهي و بزرگترين دستاورد تيم مذاكره كننده و از نتايج حمايت و ارشادات مقام معظم رهبري است.
زارعان حفظ فن آوري هسته اي، چرخه سوخت و غني سازي، ادامه تحقيق و توسعه حفظ و ارتقا راكتور آب سنگين اراك و ادامه فعاليت هاي علمي را از ديگر دستاوردهاي چارچوب هاي روشن شده در لوزان خواند و افزود: ما واقعاً چيزي از دست نداده و نخواهيم داد حتي در مورد سايت فردو، با تبديل آن به مركز تحقيقات پيشرفته هسته اي جديد، فلسفه تاسيس آن كه جايگزيني فردو به جاي نطنز در صورت ايجاد مشكل براي سايت نطنز از طرف بدخواهان خارجي بوده است، تا آن موقع بتوان غني سازي را زير كوه ادامه داد، هنوز به قوت خود باقي است چرا كه هزار دستگاه سانتريفيوژ به صورت آماده به كار در فردو خواهد بود تا اگر جمهوري اسلامي با بدعهدي و كارشكني طرف هاي مقابل مواجه شد، كار غني سازي در فردو بتواند از سرگرفته شود كه اين يكي از اقدامات مهم حفاظتي و امنيتي رعايت شده در مذاكرات است.
فصل 7 منشور سازمان ملل متحد چه مي گويد؟
شوراي امنيت سازمان ملل متحد بر اساس فصل 7 منشور سازمان ملل متحد ميتواند در وضعيت هاي تهديد صلح جهاني، تخطي از رويه هاي صلح، يا اعمال خشونت و زور در سطح جهان دست به اقدام بزند. طبق اين بند مي تواند مجازات هايي از قبيل قطع كامل يا جزيي روابط اقتصادي، ارتباطات زميني، هوايي، دريايي، دريايي، پستي، تلگرافي، بيسمي و ديگر وسايل ارتباطي و همچنين قطع روابط ديپلماتيك را در نظر بگيرد و تمام دولتهاي عضو سازمان موظفاند آنها را اجرا نمايند.
چنانچه شوراي امنيت تشخيص دهد كه اقدامات پيش بيني شده در ماده 41 (مجازاتهاي ديپلماتيك و اقتصادي) در حد كافي نبوده ميتواند از نيروهاي نظامي، هوايي و دريايي يا هر وسيله ديگري حذف نشود.
كرهشمالي 1955، ليبي 1973، آنگولا 1991، يوگوسلاوي 1992، سومالي 1993، رواندا 1994، افغانستان، تيمورشرقي، كنگو، سيرالئون 1999، عراق 1990، 1995، 2002، هائيتي 2004، ايران 2006 مشمول فصل هفتم منشور سازمان ملل شدند.
در همه ي اين موارد مداخله نظامي صورت گرفت و اين كشورها متحمل صدمات و لطمات زيادي گرديدند، تنها موردي كه راهكار معضل بروز كرده را با صلح و گفت و گو پيدا كرد و مناقشه مذكور به پايان خود نزديك شده است، كشور ايران است، از اين منظر مي توان لوزان را ايستگاه اثبات توانمندي دستگاه ديپلماسي كشورمان خواند.
زارعان در بخش ديگر سخنانش با بيان اين كه بعد از ملت بزرگوار و مقام معظم رهبري و در دولت مدعي اول ادامه و گسترش فعاليت هاي صلح آميز هسته اي كشور، سازمان انرژي اتمي است، افزود: امروز نشاط و شادابي بر فضاي كاري همكاران ما در سازمان حاكم است و افق پيش روي اين صنعت را بسيار روشن و درخشان مي بينيم.
زارعان با اشاره به كمك هاي فني رياست سازمان انرژي اتمي و كارشناسان اين سازمان به مذاكرات تصريح كرد: موضوع هسته اي ايران داراي سه بعد فني، حقوقي سياسي بوده است، اما بحث فني، بخش بسيار مهم مذاكرات بوده و كارشناسان و رياست محترم سازمان انرژي اتمي با ارائه ابتكارات فني راه دست يابي به تفاهم هسته اي را هموار كردند، وي افزود: در مورد نيروگاه اراك بايد توجه داشت كه آب سنگين ماندن و ارتقا راكتور و كاهش ميزان پسماند پولوتونيم پيشنهاد و ابتكار متخصصان سازمان بوده و در نهايت اين ابتكار باعث شگفتي و پذيرش منطق ايران توسط متخصصان غربي و سياسيون آن ها شد.
زارعان همچنين درباره نحوه لغو تحريم هاي غربي عليه ايران مطابق بيانيه سوييس كه مبناي توافق نهايي خواهد بود گفت: تا سه ماه آينده نگارش توافق آغاز مي شود و پس از به امضا رسيدن آن طرفين به طور همزمان و با زمان بندي مشخص كه در توافق نهايي خواهد آمد وارد مرحله اجرا مي شوند و بنابر آن است كه برداشتن تحريم ها نيز يك مرتبه صورت گيرد، به طوري كه بيش از 100 ميليارد دلار از پول هاي بلوكه شده فروش نفت ايران آزاد و صادرات نفت ايران برحسب سهميه هاي اوپك حدود 2 برابر خواهد شد. همچنين همه افراد و شركت هاي تحت تحريم هسته اي به صورت يك جا از تحريم خارج خواهند شد.
وي در پايان خاطر نشان كرد: در ارزيابي آن چه در جريان مذاكرات حاصل آمده بايد دقت داشت و به اين مهم توجه كرد كه خارج شدن ايران به عنوان نخستين كشور از ذيل بند 7 منشور سازمان ملل بدون جنگ و درگيري و با باطل كردن قطعنامه هاي قبلي و حفظ چرخه سوخت در كشور از مهمترين دستاوردهاي تيم هاي مذاكره سازمان انرژي اتمي و وزارت امور خارجه با گروه 1+5 بوده است.
منبع/ اميد هسته اي
اول **
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۹
تهران - ايرنا - سايت خبري اميد هسته اي مي نويسد :در دور جديد مذاكرات ديپلمات ها و كارشناسان از روز اول بر دفاع از صنعت هسته اي و در عين حال بر خروج ايران از ذيل بند 7 منشور آن هم با اذعان خود اعضاي شوراي امنيت تاكيد داشتند.