به گزارش ايرنا، محمدعلي گلي روز دوشنبه در نشست كارگروه تخصصي كنترل بيماري سالك در شبكه بهداشت و درمان اردستان افزود: بيش از 34 هزار نفر از جمعيت حدود 45 هزار نفري اين شهرستان در معرض گزش پشه سالك قرار دارند.
وي با بيان اينكه بيش از 15 سال است با بيماري سالك به صورت جدي در شهرستان مبارزه مي شود، افزود: طي سال هاي گذشته حدود پنج هزار نفر در اردستان به اين بيماري مبتلا و درمان شده اند.
مدير شبكه بهداشت و درمان اردستان گفت: در زمان حاضر 11 كانون آلوده با مساحت هفت هزار هكتار شناسايي و كار مبارزه با پشه سالك در آن صورت مي گيرد.
گلي افزود: از ابتداي ارديبهشت ماه سالجاري كار مبارزه با اين بيماري شامل سمپاشي، جونده كشي و لانه كوبي با اعتبار بالغ بر يك ميليارد ريال از محل اعتبارات بهداشت و درمان انجام مي گيرد.
وي گفت: 650 مورد گزش در سال 91 در اين شهرستان گزارش شده كه با اقدام هاي پيشگيري و مبارزه اين تعداد در سال 92 به 228 نفر و در سال 93 به 237 نفر رسيد.
وي تاكيد كرد: در صورت مبارزه نكردن جدي با اين آفت، افزايش گزش را در سالجاري خواهيم داشت.
فرماندار اردستان نيز در اين نشست از تشكيل كارگروه تخصصي ويژه سالك در شهرستان خبر داد و افزود: اين كارگروه با 25 عضو از امكانات اداره هاي مختلف براي پيشگيري از گزش پشه آلوده به بيماري سالك استفاده خواهد كرد.
بهرام خواجه سعيدي افزود: شبكه بهداشت و درمان به عنوان متولي اصلي و ساير اداره ها و نهادهاي مسوول، كار پيشگيري و فراهم كردن امكانات براي مبارزه با پشه سالك را عهده دار هستند.
18 استان كشور و هشت شهرستان استان اصفهان از جمله اردستان آلوده به بيماري سالك است.
بيماري سالك از راه گزش نوعي پشه خاكي كه در مكانهاي گرم و مرطوب مانند زيرزمين خانه ها، فضاهاي متروك، پشت لوازم و اشياي ثابت منزل زندگي مي كنند به انسان منتقل مي شود.
ايجاد برجستگي قرمز رنگ روي پوست كه عموما درد ندارد اما با مختصري خارش كه با گذشت چند هفته اطراف آن ملتهب و قرمز شده از نشانه هاي اين بيماري است.
عامل بيماري سالك انگلي به نام ليشمانيا است كه در زخم هاي سالك وجود دارد و با خونخواري پشه از محل زخم سالك وارد بدن پشه و چرخه انتقال آن طي مي شود.
مهم ترين منبع بيماري سالك مرطوب جوندگاني مثل موش هاي صحرايي هستند.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهاني سالانه 500 هزار مورد جديد و حداقل 50 هزار مرگ از كالا آزار در جهان روي مي دهد.
سالك احشايي يك بيماري ناتوان كننده و تا حدودي كشنده است كه بيشتر در گروه سني زير پنج سال رخ مي دهد.
رعايت نكردن بهداشت محيط به ويژه دفع و انهدام زباله ها يكي از عوامل بروز اين بيماري است و رعايت بهداشت فردي و عمومي بهترين راهكار پيشگيري از سالك است.
همچنين براساس بررسي هاي انجام شده در ايران در زمان حاضر كالاآزار در برخي نقاط استان هاي اردبيل، آذربايجان شرقي، فارس، بوشهر و خراسان شمالي به صورت منطقه اي وجود دارد ولي موارد تك گير آن از ساير نقاط كشور نيز گزارش مي شود.
شهرستان اردستان با حدود 45 هزار نفر جمعيت در 110 كيلومتري شمال اصفهان قرار دارد.
7431/6021
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۵
كاشان - ايرنا - مدير شبكه بهداشت و درمان اردستان استان اصفهان گفت: 80 درصد مردم اين شهرستان در مناطق آلوده به بيماري سالك سكونت دارند.