اهواز - ایرنا - رییس مركز بهداشت خوزستان گفت: بر طبق اعلام اخیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی، مواد غذایی و كالاهای آسیب رسان به سلامت جامعه به شش گروه تقسیم شده كه باید از مصرف آنها پرهیز شود.

به گزارش ایرنا، دكتر سید سعید سیدیان سه شنبه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی بهداشت در مركز بهداشت خوزستان در اهواز اظهار كرد: فرآورده های گوشتی و غذاهای آماده مصرف شامل انواع سوسیس و كالباس و ژامبون، انواع همبرگر و كباب صنعتی و صنفی با چربی بیش از 20درصد، انواع ساندویچ و پیتزا و كنسروهایی محتوی سوسیس، كالباس و ژامبون، غذاهای آماده مصرف شامل سالاد اولیه صنعتی و صنفی، انواع سمبوسه و فلافل آماده شده به روش غوطه وری در روغن و كنسرو كله و پاچه از جمله این مواد غذایی هستند.

وی افزود: گروه فرآورده های لبنی مانند انواع ماست با چربی بالاتر از پنج درصد، انواع پنیرهای خامه ای پرچرب با چربی 28 درصد و بالاتر و انواع پنیرهای پرچرب با چربی بیش از 45 درصد در ماده خشك، انواع كره، خامه های معمولی و طعم دار، سرشیر، دوغ های معمولی با میزان نمك بالاتر از دو درصد و انواع نوشابه های گازدار معمولی و انرژی زا به استثنای نوشیدنی مالت از جمله مواد غذایی آسیب رسان به سلامت جامعه هستند.

سیدیان، به گروه انواع فرآورده های شیرین و نوشیدنی ها اشاره كرد و ادامه داد: فرآورده های یخی خوراكی، انواع نكتار و نوشیدنی میوه ای (گاز دار و یا بدون گاز) با محتوای آب میوه كمتر از 50 درصد، انواع شربت و نوشیدنی غیر میوه ای و انواع پودر نوشیدنی فوری از جمله این مواد غذایی هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز گفت: انواع خیارشور و شورهای سبزیجات با نمك بیش از پنج درصد، انواع آجیل های شور با نمك بیش از پنج درصد در گروه فرآورده های شور با نمك بیش از پنج درصد قرار می گیرند.

وی همچنین از گروه مواد شیمیایی با كاربرد در مواد غذایی نام برد و اضافه كرد: انواع آسانس های مصنوعی از جمله آسانس دود، انواع طعم دهنده مصنوعی، انواع رنگ مصنوعی در مواد غذایی از جمله مواد غذایی آسیب رسان به سلامت هستند.

سیدیان درباره كالاهای كه نباید مصرف كرد نیز اظهار كرد: بنزین و گازوییل با استاندارد پایین تر از یورو چهار، سیگار و سایر فرآورده های دخانی، انواع كرم های آنتی سلولیت و لاغركننده موضعی، انواع رنگ های حاوی سرب، انواع لوازم آرایشی و بهداشتی و اسباب بازی حاوی سرب، انواع روغن جامد و مایع نباتی و مارگارین با میزان اسید چرب اشباع شده بالاتر از 30 درصد یا میزان اسیدهای چرب ترانس بالاتر از دو درصد از جمله دیگر مواد و كالاهای مضر برای سلامتی هستند.

رییس مركز بهداشت خوزستان همچنین از دیگر كالاها به انواع روغن های حیوانی و پیه گوسفند و غذاهای تهیه شده از آنها، انواع سس پرچرب(مایونز و سس سالاد و سس های سفید) با چربی بیش از 30 درصد، انواع فرآورده سرخ شده در روغن بر پایه سیب زمینی و غلات(چیپس سیب زمینی و غلات)، انواع فرآورده حجیم شده بر پایه ذرت( انواع پفك) و انواع دسرهای پرچرب و انواع شیرینی، شكلات، زولبیا و بامیه اشاره كرد.

وی در ادامه به پنج كلید اصلی در ایمنی غذا بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت اشاره كرد و گفت: تمیزی و پاكیزگی را حفظ كنید، مواد غذایی خام و پخته را جدا نگهداری كنید، مواد غذایی را كامل بپزید، مواد غذایی را در دمای مناسب نگه داری دارید و از آب و مواد اولیه استفاده كنید.

سیدیان افزود: تعذیه نوزادان در شش ماه نخست زندگی فقط با شیر مادر ، خوردن مواد غذایی متنوع، مصرف كافی سبزی و میوه، مصرف محدود چربی ها و روغن ها ، و مصرف كم نمك و قند را پنج كلید برای رژیم غذایی سالم برشمرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز اظهار كرد: توزیع قرص آهن و ویتامین D دانش آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان دخترانه انجام شده و در یك برنامه سه ماهه برای پسران نیز در این مقاطع ویتامین D تهیه شده است.

وی مردم را به استفاده از نمك یددار توصیه كرد و ادامه داد: استفاده از نمك دریایی، سرشار از املاح مضر است و ید ندارد.

سیدیان در خصوص نظارت بر دوره گرده ها نیز گفت: دستگاه های آزمون سریع برای تست مواد غذایی دوره گردها از جمله روغن مورد استفاده آنها تهیه شده و برای آنها كلاس آموزشی برگزار شده است.

وی اضافه كرد: تشدید آموزش و نظارت بر دوره گردها از جمله سیاست های آینده ای مركز است.

مسوول واحد بهبود تغذیه مركز بهداشت خوزستان نیز اظهار كرد:بر اساس آخرین بررسی به عمل آمده در سال 87 تا 88، خوزستان در ردیف استان های ناامن غذایی قرار دارد.

مهنوش صاحبدل گفت:استان های جنوبی و مرزی كشور از جمله بوشهر، سیستان و بلوچستان و هرمزگان از جمله استان های ناامن غذایی هستند.

وی ادامه داد: در راستای رفع این مشكل جلسات سه ماهه و اقدامات مناسبی در حال انجام است.

وی اظهار كرد: امنیت غذایی به معنای دسترسی اقتصادی به غذای سالم و كافی است به صورتی كه ماده غذایی از راه های قابل قبول اجتماعی به دست آمده و نیازهای بدن را تامین، و تمام سلول های بدن سیر شوند.

وی در ادامه به برخی توصیه های غذایی اشاره كرد و گفت: در هر خانه ای باید روغن مایع معمولی و مخصوص سرخ كردنی وجود داشته باشد و توصیه وزارت بهداشت، مصرف روغن مایع گیاهی است.

صاحبدل خاطرنشان كرد: امسال دو بسیج كاهش مصرف روغن و شیرینجات را انجام می دهیم.

سرپرست مدیریت سلامت محیط و حرفه ای مركز بهداشت خوزستان نیز در خصوص قلیان گفت: برای مقابله با قلیان باید بمباران آموزشی و اطلاعاتی توسط اصحاب رسانه و متولیان سلامت انجام شود كه تقاضا و عرضه را كاهش دهد.

مهران معلم، با اشاره به اینكه اقدامات لازم برای جلوگیری از عرضه قلیان در حال انجام است افزود: در سال 92، 50 هزار جام قلیان در خوزستان جمع آوری شد.

وی گفت:متاسفانه هم اكنون عرضه كنندگان قلیان با ترفندهای مختلف، به عرضه می پردازند.

وی افزود:دو كمیته كارگروه قلیان شامل كمیته اجرایی در راستای مبارزه با متخلفان و كمیته فرهنگی پیشنهاد شده كه در سال 94 با این دو رویكرد حركت كنیم.

3004/ 6037