به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از رویترز، تاكید سازمان بهداشت جهانی برای روز سلامت سال جاری میلادی، آب و غذای سالم است. طبق گزارش این سازمان سالانه بیش از دو میلیون نفر بر اثر استفاده از غذا و آب آلوده جان خود را از دست می دهند كه اغلب قربانیان كودكان هستند. مهمترین منابع آلودگی غذایی، پروتئین های حیوانی نپخته و سبزیجات و میوه های نشسته هستند.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی، حدود 200 بیماری منتقله از انواع مواد غذایی به انسان وجود دارد. سالمونلا، اشریشیا كولی (ای كولی) و كمپیلوباكتر، مهمترین پاتوژن های انتقال یافته از غذا به انسان هستند. آلودگی های شیمیایی در دراز مدت به انواع مسمومیت ها و بیماری هایی مانند سرطان منجر می شوند.
اما سازمان بهداشت جهانی در راستای شعار امسال كه ایمنی مواد غذایی است، به پنج توصیه كلیدی برای سلامت مواد غذایی در سراسر دنیا ارائه كرده است كه این موارد عبارت است از:
- شستن دست و محل طبخ غذا
قبل از شروع پخت غذا دست های خود را حداقل به مدت 20 ثانیه بشویید و محل طبخ غذا و ظروف را كاملا تمیز كنید. در صورت ابتلا به اسهال، استفراغ و زخم های آلوده روی پوست، هرگز مواد غذایی را لمس نكنید.
- جدا كردن مواد غذایی خام و پخته
مواد غذایی خام و پخته را از هم جدا كنید. به ویژه به این نكته توجه داشته باشید كه ظروفی كه گوشت خام را در آن ریخته اید، یا چاقویی كه گوشت را با آن قطعه قطعه می كنید، پس از اتمام كار با دقت بشویید و آن را با غذای آماده تماس ندهید.
- از خام خواری اجتناب كنید
به منظور از بین بردن میكروب ها و باكتری های بیماری زا، غذا (مخصوصن پروتئین های حیوانی) را كاملا طبخ كنید. گوشت و مرغ باید كامل پخته شوند تا میكروب های آنان نابود شود. این نكته را در مورد تخم مرغ و ماهی نیز رعایت كنید. دمای بالاتر از 75 درجه سانتی گراد برای طبخ مرغ و گوشت نیاز است.
- مواد غذایی را در یخچال قرار دهید
مواد غذایی نباید بیشتر از دو ساعت خارج از یخچال قرار بگیرند؛ زیرا هوای آزاد، محیط را برای رشد میكروب و باكتری فراهم می كند. رعایت این نكته به ویژه در رستوران ها ضروری است.
- در صورت شك داشتن به آلوده بودن مواد غذایی، آن را دور بیاندازید
توجه داشته باشید كه غذاهای فاسد، الزاما بو نمی دهند و رنگشان تغییر نمی كند، در صورتی كه احتمال می دهید مواد غذایی فاسد باشد، آن را بدون شك دور بیاندازید.
محققان سازمان بهداشت جهانی می گویند با رعایت این نكات ساده می توان از بسیاری از مسمومیت های غذایی پیشگیری كرد.
این سازمان جهانی همچنین هفته پیش در آستانه 7 آوریل (18 فروردین) روز جهانی سلامت در گزارشی اعلام كرد:اطلاعات جدید نشان می دهد كه در قرن 21 نیز هنوز به دلایل متفاوت سالانه 351 هزار نفر در اثر مسمومیت غذایی جان خود را از دست می دهند.
طبق این گزارش اكنون در سراسر جهان صدها میلیون نفر به دلیل عدم رعایت مسایل بهداشتی مرتبط با غذا دچار بیماری می شوند.
این سازمان افزود:یافته های جدید كه به تازگی از سراسر جهان استخراج شده است، برخی مشكلات مرتبط با غذای آلوده در 2010 را به شرح ذیل نشان می دهد:
- در این سال 582 میلیون نفر در جهان در سال 2010 با 22 بیماری مختلف ناشی از غذای فاسد به دنیا آمدند.
- تعداد مرگ و میر ناشی از غذا اعم از كمبود، بد غذایی یا غذای ناسالم 351 هزار نفر درجهان بوده است.
-52 هزار مرگ در سراسر دنیا در اثر سالمونلا
باكتری سالمونلا كه در انواع كنسروها و غذاها وجود دارد در این سال گزارش شده است.
- 37 هزار مرگ و میر در اثرE. coli (ایی كولی)
این باكتری نوعی باسیل است كه به طور شایع در روده حیوانات خونگرم وجود دارد. این باكتری از طریق مسیر مدفوعی- دهانی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. این باكتری سبب مسمومیت شدید غذایی در انسان می شود.
- 35 هزار نفر در اثر نورو ویروس در جهان جان باختند. شیوع این ویروس در اثر استفاده از غذای آلوده در افراد است. همه گیری این ویروس در سال 2010 در بخشی از آمریكا گزارش شده بود.
- 40 درصد از كودكان زیر 5 سال در دنیا از نوعی بیماری مرتبط با غذا رنج می بردند.
دكتر مارگارت چان Margaret Chan مدیر سازمان بهداشت جهانی در این بیانیه اعلام كرد كه اكنون با تغییرات گسترده زیاد در عرصه محصولات غذایی كه عمدتا به صورت صنعتی تهیه و توزیع می شود احتمال آلوده شدم انواع غذا به ویروس، باكتری، پارازیت ها و مواد شیمیایی مختلف و خطرناك را دو چندان ساخته است.
در این گزارش آمده است كه انواع ویروس ها و باكتری های خطرناك، می تواند در اثر نحوه پخت و مصرف گوشت حیوانات و انواع سبزی و میوه های آلوده به انسان منتقل شود.
این سازمان جهانی از همه دولت ها و مسوولان بهداشت و سلامت آنها خواسته است تا اقدامات لازم در سطح ملی و جهانی را برای جلوگیری و مقابله با انواع آلودگی مواد غذایی و شیوع احتمالی بیماری های ناشی از آن را انجام دهند تا تمام مصرف كنندگان در سراسر جهان امنیت لازم در تامین مواد غذایی سالم را داشته باشند.
علمی (6)**9259**1599
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۴
تهران - ایرنا - سازمان بهداشت جهانی در گزارشی به مناسبت هفتم آوریل (18 فروردین) روز جهانی سلامت اعلام كرد: سالانه دو میلیون نفر در جهان جان خود را در اثر آب و غذای آلوده از دست می دهند.