اين حادثه كه ديشب (شنبه شب) در جريان افتتاح نمايشگاه خط موسوم به 'عشق نبي، عشق به حضرت محمد(ص)' با حضور محمد گورمز رييس سازمان امور ديانت تركيه اتفاق افتاد.
در اين نمايشگاه كه تا روز هشتم ماه مه آينده ( 18 ارديبهشت) پذيراي دوستداران هنر خطاطي خواهد بود، آثاري درباره حضرت محمد (ص) به نمايش گذاشته شده است.
مسجد اياصوفيه از سال 1934 ميلادي به موزه تبديل و پخش اذان و اقامه نماز در آن ممنوع شد.
مسجد و موزه تاريخي اياصوفيه استانبول كه همه ساله پذيراي بيش از يك ميليون بازديد كننده است، حدود 10 قرن پيش مهم ترين كليساي جهان مسيحيت بود .
به دنبال فتح قسطنطنيه در سرزمين روم شرقي توسط سلطان محمد امپراتور عثماني و تغيير نام اين شهر به اسلامبول، سلطان عثماني اين كليسا را به مسجد تبديل و وصيت كرد كه پس از وي نيز اين مكان به صورت مسجد باقي بماند.
با وجود اين وصيت، پس از سقوط دولت عثماني و اعلام جمهوري تركيه، مسجد اياصوفيه تغيير كاربري داد و به موزه تبديل شد. اين مكان تاريخي هنوز هم به عنوان مهم ترين موضوع منازعه ميان ترك هاي مسلمان و جهان مسيحي غرب، اهميت خود را حفظ كرده است.
مسجد و به عبارتي موزه اياصوفيه كه همواره مورد توجه جهانگردان است، در عين حال به عنوان هشتمين عجايب پس از عجايب هفتگانه جهان مطرح بوده است. بناي اياصوفيه در قرن ششم ميلادي به دستور ژوستينيانوس امپراتور روم و توسط آنتميوس و ايسدوروس دو معمار برجسته رومي، بنا شده است.
ساخت اين بنا در 23 فوريه سال 532 ميلادي آغاز و در مدت پنج سال و 10 ماه خاتمه يافت. اياصوفيه به مدت 916 سال به عنوان كليسا استفاده شد.
پس از فتح استانبول در سال 1453 ميلادي از سوي تركهاي عثماني، اين مكان به مسجد تبديل و به مدت 482 سال نيز به عنوان مسجد استفاده شد. اين عمارت در سال 1934 به تصويب هيات وزيران وقت به موزه تبديل شد.
مسلمانان تركيه ضمن مخالفت با اين تصميم، خواهان بازگرداندن اين بناي مهم تاريخي به حالت قبلي خود و استفاده از آن به عنوان مسجد هستند، اما دادگاه اداري استانبول ضمن مخالفت با اين درخواست، اقامه نماز در اين مكان را نيز ممنوع اعلام كرده است.
اكنون گروه هاي ملي گرا و مذهبي در تركيه در انتظار تصميم مجلس براي لغو و يا تاييد مصوبه تبديل مسجد اياصوفيه به موزه هستند.
خاورم ** 2010**1651
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۴
استانبول - ايرنا - پس از 85 سال بار ديگر تلاوت آيات قرآن كريم در مسجد اياصوفيه در استانبول تركيه كه به موزه تبديل شده، طنين انداز شد.