اسلام آباد - ایرنا - مردم پاكستان كه این روزها چندان دل خوشی از دوستی ها و روابط سیاسی كشورشان با اعراب حوزه خلیج فارس ندارند، اكنون با خبر شده اند كه حتی روابط و همكاری های تجاری با اعراب هم چندان برای آنان سود آور نیست.

نیتجه یك گزارش رسمی و علمی درباره برآورد قیمت تمام شده تولید برق در پاكستان از طریق نیروگاه هایی كه با سوخت گاز مایع طبیعی وارداتی از قطر كار می كنند، نشان می دهد تولید برق با استفاده از این سوخت نه تنها دردی از پاكستان درمان نكرده، بلكه باعث افزایش قیمت نهایی تولید برق در این كشور شده است.

موسسه اصلاح سیاست های پاكستان (آی.پی.آر) در تازه ترین گزارش خود اعلام كرده است كه قیمت برق تولیدی در نیروگاه هایی كه با استفاده از گاز وارداتی از قطر كار می كنند، بیشتر از قیمت تولید برق در نیروگاه هایی است كه از نفت كوره استفاده می كنند.

بعد از اینكه پاكستان به بهانه های مختلف از عمل به تعهدات خود در قبال قرارداد احداث خط لوله و واردات گاز طبیعی ارزان قیمت از ایران غافل شد، مسوولان این كشور بدون انجام مطالعه و برآوردهای دقیق، به سمت واردات گاز طبیعی مایع (ال.ان.جی) از قطر رفتند و بعد از مدتها چانه زنی و صرف وقت و انرژی، سرانجام قراردادی میان دوحه واسلام آباد امضا شد و نخستین كشتی حمل گاز طبیعی مایع حدود دو هفته پیش از قطر وارد بندر كراچی شد.

علاوه بر هزینه ای كه دولت پاكستان بابت واردات گاز طبیعی مایع به قطر می پردازد، هزینه گزاف حمل دریایی، هزینه تبدیل دوباره گاز مایع به گاز طبیعی و هزینه انتقال آن به نیروگاه ها در نقاط دور دست پاكستان، باعث شده است تا در نهایت مردم این كشور تحت فشار هزینه های بالای تولید برق قرار گیرند.

موسسه اصلاح سیاست های پاكستان به دولت این كشور توصیه كرده است تا اشتباه های گذشته را دوباره تجربه نكند و به سمتی نرود كه تولید برق در این كشور، به جای اینكه تسهیل و ارزان تر شود، با مشكلات بیشتری دست و پنجه نرم كند.

در سال 1994 دولت وقت پاكستان تصمیم گرفت كه برای تولید برق، كمتر به احداث سدها و نصب توربین های آبی اكتفا كند و به سمت احداث نیروگاه های حرارتی برود. امروز با توجه به قیمت بالای سوخت های فسیلی از جمله گازوئیل و نفت كوره، پاكستان سخت با مشكل تولید برق و بحران انرژی مواجه است و مردم پایتخت این كشور كه وضعیت به مراتب بهتری از شهرهای دیگر پاكستان دارند، مجبورند در طول شبانه روز حدود 8 ساعت را بدون برق و در خاموشی بسر ببرند كه با رسیدن فصل گرما، این وضعیت شرایط بسیار دشواری را برای آنان ایجاد می كند.

رسانه های پاكستان همواره با انتقاد از كمبود شدید انرژی در این كشور، از دولت بخاطر عدم اجرای تعهداتش درقبال قرار خط لوله گاز ایران-پاكستان انتقاد می كنند و برضرورت اجرای این طرح بزرگ به عنوان مهم ترین و ارزان ترین گام برای جبران كمبود انرژی در این كشور تاكید دارند.

آساق*1**1723