تهران- ايرنا- محققان دانشگاه صنعتي شيراز در تحقيقات آزمايشگاهي خود نانوپوششي طراحي كردند كه التهابات ناشي از كاربرد مواد قابل كاشت در بدن را كاهش مي دهد.

به گزارش ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، اين نانو پوشش از مواد زيست سازگار تهيه شده و به دليل خواص مطلوب خود، عمر مفيد بالايي دارد، از نتايج اين طرح مي‌ توان در حوزه مهندسي بافت بهره برد.

آلياژ نيكل - تيتانيوم در مقايسه با ساير مواد كاشتني‌ فلزي، رفتار مكانيكي نزديكتري به بافت استخواني داشته و تاثير بالاتري بر رشد استخوان و تسريع درمان بافت آسيب ديده دارد، لذا اين آلياژ گزينه بسيار مطلوبي براي استفاده در مهندسي بافت خواهد بود.

با اين حال زيست سازگاري اين آلياژ به دليل ميزان نيكل بالا و واكنش با بافت اطراف خود كم بوده و مشكلاتي نظير التهاب پوست و تاول زدن در آن مناطق را ايجاد مي ‌كند.

به گفته دكتر مرتضي عليزاده يكي از محققان اين طرح، هدف از انجام اين تحقيق ايجاد يك پوشش زيست سازگار با محيط بدن براي استفاده بر روي ايمپلنت ‌ها يا مواد كاشتني از جنس نيكل - تيتانيوم بوده است.

وي افزود: نزديك به 50 درصد وزن كاشتني‌ هاي نيكل - تيتانيوم، از نيكل تشكيل شده است، با كاربرد اين ماده در مهندسي بافت، يون‌هاي نيكل در بدن آزاد شده و سبب بروز مشكلاتي براي بيمار مي شود اين امر ايجاب مي ‌كند تا جراحي ثانويه انجام شده و مواد كاشتني از بدن خارج شود.

پوشش طراحي شده در اين كار تحقيقاتي، نانوكامپوزيتي از جنس پودر هيدروكسي آپاتيت و نانوذرات اكسيد تيتانيوم است، اين پوشش به عنوان سدي در برابر نفوذ يون‌ هاي نيكل در بدن عمل مي‌ كند.

به گفته اين محقق، خاصيت زيست فعالي پوشش به دليل حضور ذرات هيدروكسي آپاتيت منجر به تشكيل تركيبات كلسيم فسفات در فصل مشترك مواد كاشتني و استخوان خواهد شد، اين امر موجب يكنواختي فصل مشترك كاشتني و استخوان مي‌ شود، علاوه بر اين افزودن نانو ذرات اكسيد تيتانيوم در پوشش، مقاومت الكترو شيميايي پوشش در محيط بدن را بالا برده و عمر مفيد مواد كاشتني را افزايش مي‌ دهد.

كاهش ريسك ايجاد مشكلات حساسيتي و مسموميت‌هاي ناشي از تماس نيكل با بافت اطراف كاشت و جلوگيري از جراحي ثانويه به منظور خارج كردن ماده كاشتني از فوايد استفاده از نانو پوشش پيشنهادي خواهد بود.

عليزاده در ادامه به نحوه ساخت و بررسي اين نانو پوشش اشاره كرد و گفت: براي ايجاد پوشش از روش رسوب دهي الكتريكي استفاده شد، در واقع نانو پوششي با تركيب فلز روي به‌ عنوان زمينه پوشش، ذرات هيدروكسي آپاتيت به ‌عنوان عامل زيست سازگار و اكسيد تيتانيوم جهت افزايش خواص مكانيكي و خوردگي آن توليد شد.

مشخصات اين نانو پوشش توسط آزمون ‌هاي XRD، SEM و HR-TEM مطالعه شده است.

اين تحقيقات با همكاري دكتر مرتضي عليزاده، دكتر رسول اميني اعضاي هيات علمي دانشگاه صنعتي شيراز، دكتر عرفان صلاحي نژاد عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي خواجه نصير و محمد ميرك انجام شده كه نتايج آن در مجله Surface And Interface Analysis (جلد 47، شماره 2، سال 2015، صفحات 176 تا 183) منتشر شده است.

علمي ( 1 ) **9014**1599