در خبرها آمده است كه 9 نوزاد بستری در NICU بیمارستان یاد شده فوت كرده اند این در حالی است كه منابع آگاه اعلام كرده اند كه فقط سه نوزاد از 9 نوزاد یاد شده به عفونت بیمارستانی مبتلا شده اند و بقیه بر اثر عوامل دیگری همچون نارسی و مشكلات زمینه ای جان خود را ازدست داده اند.
هرچند نارس بودن نوزاد، ناهنجاریهای مادرزادی و پایین بودن قابل توجه وزن زمان تولد یا بیماری های جدی زمینه ای مانند پنومونی، هیدرو سفالی و تشنج از جمله علل مرگ این نوزادان از سوی مسوولان نظام سلامت عنوان شد اما آنچه بیش از همه ذهن افكار عمومی را درگیر كرد، علت مرگ برخی از این نوزادان به دلیل عفونت بیمارستانی بود.
**عفونت بیمارستانی چیست؟
به طور كلی عفونت بیمارستانی به عفونتی اطلاق می شود كه در طول زمان بستری بودن در بیمارستان ایجاد می شود و هنگام پذیرش بیمار وجود نداشته و در دوران نهفتگی هم نبوده است.
آیا در ایجاد عفونت بیمارستانی در خصوص سه نوزاد از 9 نوزاد فوت شده ، اهمال شده است؟ آیا مسوولان بخش مراقبت ویژه می توانستند از مرگ این نوزادان پیشگیری كنند؟ و اصولا آیا عفونت بیمارستانی فقط در ایران رخ می دهد یا اتفاقی مرسوم و طبیعی است؛ اگر موضوع طبیعی بوده است، چرا موجب جنجال رسانه ای شد و آیا اكنون بیمارستان ولیعصر مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) كه به عفونت بیمارستانی آلوده بود ، دوباره می تواند نوزادان را پذیرش كند؟
این سووالاتی است كه ذهن افكار عمومی به ویژه رسانه ها به عنوان نمایندگان مردم را درگیر كرده است.
**عفونت بیمارستانی مختص ایران نیست
دكتر ژیلا میرلاشاری، مدیر دپارتمان مراقبت های ویژه پرستاری نوزادان دانشگاه علوم پزشكی تهران در این باره به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: عفونت بیمارستانی فقط مختص بیمارستان های ایران نیست و حتی بیمارستان های كشورهای پیشرفته نیز ممكن است به این عفونت آلوده شوند. این عفونت در جاهای خیس و مرطوب رشد می كند و بسیار هم مقاوم نسبت به تمام داروها است.
وی تاكید كرد: این باكتری، حالت مهاجم دارد و در همه بخش های بیمارستانی حركت می كند؛ بطورمثال این عفونت از بخش زایمان با حركت مادر به بخش NICU (مراقبت های ویژه نوزادان) منتقل می شود.
**چرا مرگ 9 نوزاد ، توجه افكار عمومی را به خود جلب كرد؟
با آنكه وقوع عفونت بیمارستانی غیرقابل انتظار نیست و در دیگر كشورها نیز رخ می دهد اما مرگ 9 نوزاد موجب توجه و نگرانی افكار عمومی شد.
مدیر دپارتمان مراقبت های ویژه پرستاری نوزادان دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: همه 9نوزادی كه در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان ولیعصر (عج) مجتمع امام خمینی (ره) بستری شدند، نارس بودند ، یا مشكلات جسمی متعدد و بیماری های زمینه ای داشتند.
میرلاشاری خاطرنشان كرد: این نوزادان نسبت به نوزادانی كه در موعد تعیین شده به دنیا می آیند از سیستم ایمنی پایین تری برخوردار هستند و زودتر به عفونت مبتلا می شوند.
این مقام مسوول در دانشگاه علوم پزشكی تهران با تاكید براینكه هر نوزاد نارسی لزوما از بین نمی رود، گفت: حتی نوزدان 25 هفته ای با وزن زیر یك كیلوگرم نیز ممكن است به سلامت از بیمارستان مرخص شوند.البته این نوزادان با نوزادان معمولی ، تفاوت هایی دارند و وضعیت آنان باید پیگیری و بررسی شود و مدام تحت نظر پزشك باشند. به هر حال این نوزادان به علت نارس بودن های ریسك (خطر بالا) هستند و احتمال مرگ آنان از سایر نوزدان بیشتر است.
**وضعیت فعلی مجتمع ولیعصر (عج) چگونه است؟
مدیر دپارتمان مراقبت های ویژه پرستاری نوزادان دانشگاه علوم پزشكی تهران در رابطه با این سوال ، اظهارداشت: همه جای بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان ولیعصر (عج) به دقت شستشو شده و چندین بار از آن نمونه گیری به عمل آمده است تا آلودگی عفونی در آن باقی نمانده باشد.
میرلاشاری افزود: از پرستاران و مادر نوزادان نیز آزمایش های لازم به عمل آمده است و هر پرستار یا مادری كه جواب آزمایش او ، مثبت بوده باشد، ایزوله می شود.
وی تاكید كرد: تدابیر بهداشتی زیادی برای بخش مراقبت های ویژه نوزادان درنظر گرفته شده است؛بطورمثال این بخش كاملا ضدعفونی و كنترل شده است اما با این وجود تضمینی نیست كه آلودگی برنگردد.
**آیا می شد از مرگ نوزادان پیشگیری كرد؟
مدیر دپارتمان مراقبت های ویژه پرستاری نوزادان دانشگاه علوم پزشكی تهران در پاسخ به این سوال، گفت: نمی توان پذیرفت كه چون عفونت های بیمارستانی در بیمارستان های كشورهای پیشرفته هم رخ می دهد، نمی توان از بروز عفونت پیشگیری كرد.
میرلاشاری با تاكید براینكه عفونت بیمارستانی قابل پیشگیری است، افزود: تدابیری پیشگیری از انتشار این عفونت باید از اتاق زایمان آغاز و امكانات بهتری فراهم شود.
وی تصریح كرد: مادران و نوزادان باید روی تخت های خاص قرار گیرند اما به دلیل كمبودها ، مادران ، ساعت ها روی برانكارد باقی می مانند.
وی یادآور شد: به دلیل تعداد زیاد بیماران و به رغم حداكثر تلاش پزشكان و مسوولان، امكانات بیمارستان ولیعصر (عج) مجتمع امام خمینی (ره) بهتر است بیشتر شود، ؛ از سوی دیگر مجتمع امام خمینی (ره) ، مجتمعی مرجع است و همه بیماران از سراسر كشور به آن مراجعه می كنند.
این مقام مسوول در دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: با فراهم آوردن امكانات، كنترل و نمونه گیری بیشتر و استفاده از لوازم یك بار مصرف و پیشگیری از به وجود آمدن سطوح خیس و مرطوب می توان ، میزان بروز عفونت بیمارستانی را كاهش داد.
**توضیحات روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی تهران؛
پیش از این روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی در خصوص وضعیت پیش آمده در بیمارستان ولیعصر (عج) اعلام كرده بود كه عفونت نوزادان در NICU با توجه به وزن پایین، نارس بودن و بیماری های زمینه ای نوزادان امری اجتناب ناپذیر است و مرگ و میر در بخش مراقبت های ویژه نوزادان در ماه مورد نظر تفاوتی با آمار ماههای قبل نداشته است.
همچنین بیش از 60 درصد زایمانهای انجام شده در این بیمارستان از زایمانهای پرخطر به شمار می آیند كه معمولا با درصد بالایی از مرگ و میر نوزاد همراه است.
اجتمام(5)**9185**1776
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۱
تهران - ایرنا - برخی كارشناسان، شیوع عفونت های بیمارستانی در كشور را بین 10 تا 15 درصد عنوان می كنند؛ عفونت هایی كه گاهی مانند عفونت اخیر در بیمارستان ولیعصر (عج) مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) خبرساز می شوند.